advertentie
Ski Safari

De Fédération International de Ski is feitelijk de wereld skibond. De club der clubs die alle officiele wedstrijden wereldwijd onder bepaalde regels laat vallen waardoor ze vergelijkbaar zijn. We kennen ze natuurlijk als sinds eind jaren vijftig als de organisator van de bekende WorldCup races. Maar om daar te komen moet je eerste FIS punten vergaren, in iets minder aansprekende wedstrijden, maar niet minder moeilijk.

Dames en Heren Races

Naast series zoals Europacup en Worldcup bestaat er ook de Master series. Dat zijn formele  world cup wedstrijden voor dames en heren van 35 en jaar en ouder. Nu zul je zeggen wat is daar zo bijzonder aan maar het leuke is dat het door gaat tot boven de tachtig en die zijn er ook. In Mürren waar ik aansluitend naar toe door reisde, heten de klassen boven de 60 dan ook Ladies en Gentlemen.

Dames en heren skiën
Slalom verkennen

Turnau – Aflenz

Dit jaar ga ik voor het eerst mee doen in dat circuit, gewoon omdat het leuk is en omdat ik daartoe aangespoord wordt door voormalig WorldCup en Pro-Am skiër Lody Pieters. Met hem train ik elke week op de baan in Zoetermeer en hij neemt het wedstrijdskiën met zijn 62 jaar nog immer zeer serieus. De eerste wedstrijden hebben we gehad in de hal in Amnéville in het redelijk troosteloze Noord Oost Frankrijk. Op een oude mijnafvalberg is een hal gebouwd waarin een lange maar vlakke piste is gerealiseerd. Nu gaan we voor het echte werk. Drie dagen met bijna 200 enthousiaste wedstrijdskiërs uit heel Europa serieus skiën, veel kletsen en nieuwe vrienden maken, wachten en racen.

Dorps skiën

World Cup klinkt natuurlijk hele mooi maar de plek is niet te vergelijken met wat je wel eens ziet, leest en hoort over de echte World Cup venues. Allemaal mondaine oorden (op zijn minst tijdelijk) en vaak gekoppeld aan redelijk serieuze skigebieden. Hier is dat anders.  Op tien minuten rijden van Aflenz (Steiermark) ligt Turnau. Eén berg met twee achter elkaar geplaatste ankerliften waarvan er een ook nog de hele dag op een dieselmotor staat te pruttelen. Onderaan een hut en that’s it. Het hele dorp heeft de weken vooraf keihard gewerkt om de piste wedstrijdgereed te krijgen. Dat wil zeggen veel en vaak aanharken, aanstampen en bewateren (om ‘m hard te krijgen). Dat ging tot een week voor de races helemaal goed en toen ging het regenen, heel hard regenen. Het zag er dus allemaal een beetje triest uit maar het harde werken had wel z’n effect. De racehill bleef wonderbaarlijk goed.

Dames en heren skiën
Race hill, ’s morgens heel vroeg

Slalom en reuzenslalom

Zo’n race weekend begint met zogenoemde Manschaftsführer Sitzung. Alle team captains, in dit geval vaak de racers zelf, komen in de conferentie zaal van het grootste hotel of de dorpsfeestzaal bijeen. Daar wordt nog eens in detail besproken hoe de wedstrijd zal verlopen. Dus hoe laat kun je startnummers halen (08:00 onder aan die lift, vroeg op dus!). Dan de oute verkennen tussen half negen en kwart over negen, start half tien. Maar met met meer dan 180 deelnemers betekent dat ook een hoop wachten én de gelegenheid naast de slalom een beetje in te skiën.

Dames en heren skiën

Dames en heren skiën
Bastiaan van der Staay en Lody Pieters in actie

Eerste wedstrijd op een echte berg

Ik heb dan weliswaar heel veel wedstrijden geskied toch niet zo heel veel in de sneeuw.  Dat wil zeggen op een echte piste in de bergen. En dat is toch wel erg veel leuker dan in de hal. Het licht is anders, het is veel langer, er zitten allerhande overgangen in de piste die er voor zorgen dat je soms ‘blind’ een bocht moet nemen. Er komen kuilen, gaten en hobbels in de piste die je niet goed kan zien maar waar je wel mee moet dealen. En ik zag heel veel mensen van mijn leeftijd en ouder die echt heel hard gingen!

Skiën als volkssport

Wij Nederlanders zeggen vaak dat het logisch is dat Oostenrijkers, Zwitsers en anderen die in of vlakbij de bergen wonen een enorm voordeel hebben als het gaat om het leren skiën. Voor dat leren wil ik nog wel in discussie gaan maar de oefenmogelijkheden zijn echt wel veel beter. Het grootste deel van de aanwezige deelnemers komt min of meer uit de buurt, 3 tot 5 uur rijden. Maar belangrijker nog ze zijn allemaal lid van de lokale skiclub. Met in de achtertuin zo’n zelfde berg met een of twee liften waar ze elke vrijdag trainen en dan een drankje doen. Geen wonder dat ze zo snel zijn! Om de week skiën ze wedstrijden dus daar zit wel een flink voordeel. Wat ik ook geweldig vond was de sfeer in de hut tijdens het kijken naar de echte World Cup op televisie. Mooi om te zien hoe de hele kroeg meeleeft met hun eigen favorieten op slalom en afdaling. Net alsof je in Nederland in de kroeg naar voetbal kijkt.

Dames en heren skiën
Allemaal fans, geconcentreerd kijken naar skiën

Resultaten

Tja, wat zal ik daar eens over zeggen. Zoals gezegd moest ik erg wennen aan de ‘echte’ omstandigheden. In de slalom ging het gelijk al bijna mis. In de eerste manche had ik de punt van ski op een paal maar met een beetje geluk schoot hij er aan de goede kant langs, althans dat vonden de poortwachters. Ik mocht dus in elk geval in de tweede manche starten. De eindklassering was niet geweldig maar de ervaring des te beter. In de reuzenslaloms, die we de twee volgende dagen voorgeschoteld kregen zat een steile leercurve zullen we maar zeggen. Met veel te veel respect voor de piste de eerste afgesloten met een gigantische achterstand op de nummer 1 in mijn groep. Enige geruststelling is dat de snelste uit mijn groep ook de snelste van iedereen was. De tweede dag de achterstand gehalveerd! Hoera. Nog steeds ver achter en hij weer de snelste van iedereen maar ik beschouw het dan toch maar als een succesje. Het geeft mij elk geval de zekerheid dat ook als je 54 bent nog steeds kan leren en verbeteren!

 

advertentie
Magische winterreizen naar IJsland