Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Slecht nieuws voor gletsjerliefhebbers: de Dachstein Gletscher, één van de bekendste gletsjers in Oostenrijk, blijft deze winter gesloten. De te warme zomer en het gebrek aan sneeuw van afgelopen winter zorgen ervoor dat de gletsjer dit winterseizoen niet open kan gaan. Er wordt zelfs gespeculeerd over het voorgoed voorbij zijn van het skiën op deze gletsjer.

Deze winter gesloten

Dit jaar wordt er dus niet geskied op de Dachstein Gletscher. Een sneeuwtekort van zo’n 5 meter, een hete zomer vol hittegolven, Saharastof in het voorjaar en regenval op 3500 meter zorgen ervoor dat de gletsjer nu zelfs in de winter moet sluiten. Dit noemt Planai-directeur Georg Bliem (de Dachstein behoort tot de Schladming-kabelbaangroep) als redenen voor de beslissing, die nu definitief is genomen.

Het skigebied kwam vorig jaar oktober en november al in de problemen met de sleepliften door het smelten van de gletsjer. “We zouden de steunen vijf meter moeten laten zakken – en hebben geen garantie dat we ze volgend jaar niet weer hoefden te verplaatsen”, zegt Bliem.

Het einde van het gebied?

De klimaatverandering is voelbaar op de hoogste berg van Stiermarken, bijna 3000 meter hoog. Er verschijnen steeds vaker diepe kloven en het is sterk aan te raden om de top alleen met ervaren berggidsen te bezoeken. Ook op de pistes verschijnen steeds vaker diepe kloven, en ook is de rotsbodem steeds vaker te zien.

Betekent dit het einde van het skiën op de Dachstein? “In het voorjaar zullen we de kwestie opnieuw evalueren. Maar een nieuwe ijstijd zal er waarschijnlijk niet snel komen”, aldus Bliem. Hij benadrukt daarbij meteen dat het nog steeds mogelijk is om te komen langlaufen en de kabelbaan te gebruiken. “De kabelbaan naar de Dachstein is volop in bedrijf, eind volgende week gaan de langlaufpistes van start. Ook toertochten worden mogelijk”, aldus Bliem.

Energie

Voor de grote skigebieden Planai, Hochwurzen en Galsterberg denkt Bliem vooral na over hoe dit jaar meer energie bespaard kan worden. Zo kan de snelheid van de kabelbanen ’s middags iets worden verlaagd of kunnen de liften tijdens de sneeuwkanonnen buiten bedrijf worden gesteld. Hij ziet daar een besparingspotentieel van zes tot tien procent in. Er zijn hierover echter nog geen beslissingen genomen.

Bronnen: Kleine Zeitung, Kronen Zeitung

Andere gletsjers in de problemen

Deze zomer zagen we al meer voorbeelden van de tol van de klimaatverandering, want door warmte en te weinig sneeuwval hebben de gletsjers al langer te lijden. Zo bleef Val d’Isére deze zomer dicht, moest Les 2 Alpes haar zomerskiseizoen eerder afbreken en bleef de Mölltaler Gletscher dicht. Daarnaast kwam enkele dagen geleden in het nieuws dat de gletsjers in Zwitserland nog nooit zo hard gesmolten zijn als deze zomer.

Ook braken er bij verschillende gletsjers deze zomer stukken af. Zoals in Italië, waarbij er zelfs doden vielen door een breuk van een gletsjer bij de Marmolada, waardoor er een lawine van ijs, sneeuw en rotsblokken ontstond. En ook in Kirgizië en India braken grote delen van gletsjers af.

Ook in Chili was het recent nog raak:

Hoofdfoto: Pauline van der Waal


Anderen lazen ook:

(Visited 835 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer