Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Voorafgaand aan de morgen geplande persconferentie over de coronamaatregelen in Oostenrijk klinkt de roep om de quarantaineplicht voor mensen die twee keer gevaccineerd zijn op te heffen. “Anders komt het gehele land tot stilstand”, aldus de hoofd van het toerisme in Kitzbühel. Met name in het toerisme wordt deze angst steeds groter door toenemende besmettingen onder werknemers. Bedrijven moeten nu al sluiten omdat naast besmette medewerkers ook veel van hun collega’s in quarantaine zitten.

Natuurlijke lockdown dreigt

De voorzitter van de toerismevereniging Kitzbühel, Christian Harisch, roept nu op tot een snel besluit van politici. “Met de bestaande randvoorwaarden kunnen we over een paar dagen onze bedrijven niet meer runnen” Hij zegt: ófwel het opheffen van de quarantaineplicht voor mensen die twee keer zijn ingeënt of een harde lockdown voor het toerisme in ieder geval voor een week vanaf 10 januari. De voorzitter van Innsbruck Tourism, Mario Gerber, gaat zelfs uit van een “natuurlijke lockdown” als er niets verandert. 

Als een verkorting van de quarantainevoorschriften medisch verantwoord is, moet dat in ieder geval gebeuren”, zegt de Tiroler LH Günther Platter (VP). Zo’n regeling zou enerzijds van belang zijn om de economie en de vitale infrastructuur draaiende te houden, ook bij hoge aantallen besmettingen, en anderzijds om het begrip bij de bevolking voor de maatregelen te behouden.

Het aantal nieuwe besmettingen heeft dinsdag in heel Oostenrijk opnieuw de grens van 5000 overschreden. Met 5496 nieuwe besmettingen heeft de Corona-variant Omikron, die sinds eind vorig jaar ook dominant is in Oostenrijk, het aantal gevallen meer dan verdubbeld ten opzichte van de week ervoor. 

Nijpende situatie

De reactie van Christian Harisch uit Kitzbühel laat zien hoe nijpend de situatie in de toerismebranche is geworden. De voorzitter van de hotelier en toerismevereniging spreekt van een “golf van besmette werknemers” die ervoor zorgen dat er overal een gebrek aan personeel is. Of de medewerkers zijn besmet of ze zitten in quarantaine waardoor diverse bedrijven de deuren al (tijdelijk) hebben moeten sluiten. “We kunnen zo niet verder; binnen enkele dagen loopt alles vast”, zegt Harisch

Harde lockdown om te boosteren

En als dat vastlopen daadwerkelijk gebeurt loopt ook de economie compleet vast. Volgens Harisch zijn er twee opties om de dreigende escalatie af te wenden: “Het opheffen van de quarantaine voor mensen die twee keer gevaccineerd zijn of een harde lockdown voor toerisme voor minstens een week vanaf 10 januari. Als we de rest van het winterseizoen willen redden, moeten we nu onmiddellijk en duidelijk handelen. De derde vaccinatie c.q. booster voor alle medewerkers moet met alle mogelijke kracht worden doorgevoerd. De ene week van 10 t/m 17 januari moet daarvoor de mogelijkheid bieden.”

Volgens Gerber mag toerisme in geen geval als zondebok worden bestempeld. “Ondernemers en werknemers doen hun werk net als op andere gebieden. Ook bij industriële bedrijven zijn er coronaclusters.” De Omikron-golf treft het hele land, niet alleen het toerisme.

Bron: TT.com | Hoofdfoto: Pexels.com

Lees ook:

(Visited 4.519 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer