Het nieuws dat wij gisteren brachten over de voorwaarden van de quarantaineplicht die vrijdag op zaterdag ingaat heeft voor veel vragen gezorgd. Logisch, dat begrijpen wij. Echter, wij hebben op veel van jullie vragen nog geen antwoorden. Simpelweg omdat ze er niet zijn én wij natuurlijk niet de regels maken en bepalen. Ook krijgen wij ze niet eerder ingefluisterd. Vanzelfsprekend doen wij er alles aan om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, maar we zijn daarbij afhankelijk van de diverse officiële bronnen.

Verwarring

Er is een hoop verwarring en onduidelijkheid. Ook wij kunnen helaas nog geen licht in deze duisternis werpen. Wat je je wel moet realiseren is dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen de regels die gelden IN Oostenrijk, dus als je al in het land bent. Dan gelden regels als 2G, bijvoorbeeld bij het kopen van een skipas. Maar de nieuwe regels betreffen het inreizen naar Oostenrijk, specifiek voor ons land. Wat je je ook moet realiseren is dat Oostenrijk -wat je er ook van vindt- tijd wil “kopen” om de Omikron variant zo lang en zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Aangezien er nog relatief weinig informatie en kennis over deze nieuwe variant is, lijkt Oostenrijk vooral op safe te willen spelen.

Doe ook eens mee onze win-acties en maak kans op mooie reizen en prijzen. Ga naar: snowrepublic.nl/win-actie/

Grüner Pass

In Oostenrijk werken ze met de Oostenrijkse variant van de Corona Check app, de “Grüner pass”. Deze app kun je zelf ook gewoon downloaden in de stores. Deze app werkt voor de momenteel (!!) geldende regels in Oostenrijk, zoals die gelden in de horeca, openbare ruimtes etc. Als je daarin je huidige vaccinatie en/of herstelbewijzen zou zetten dan is de kans groot dat je vandaag (!!) een groen vinkje zou krijgen. Maar…..de app is natuurlijk nog niet geactualiseerd met de nieuwe maatregelen omdat deze natuurlijk pas vrijdag op zaterdag ingaan.

En misschien wel het belangrijkste: de extra inreismaatregelen die afgekondigd is voor hoogrisicolanden, waaronder dus Nederland, gaan hoogstwaarschijnlijk NIET in de app worden opgenomen. Dat zou immers een extra (tijdelijke) functionaliteit zijn waarin je zou moeten aangeven dat je uit Nederland komt en hoe lang je blijft. Wij verwachten dat deze extra inreismaatregelen NIET in deze app opgenomen gaat worden.

Hoe gaan ze dat controleren?

Hoe gaan ze dan controleren? Daarover tasten ook wij nog in het duister, maar de kans bestaat dat ze grenscontroles zullen houden. Immers, wintersporters uit Nederland gaan over een beperkt aantal grenzen heen en zijn met de gele kentekenplaten gemakkelijk te herkennen. Bovendien zullen hotels bij moeten houden wie er in het hotel zijn (aan de hand van je ID of paspoort) en wat de herkomst is. Dit zou gecontroleerd kunnen gaan worden en er staan hoge boetes op het omzeilen van coronamaatregelen in Oostenrijk.

Met andere woorden: de kans is vrij groot dat je in deze Gruner Pass met je twee vaccinaties (dus géén booster) wél een groen vinkje krijgt. Je zou dan kunnen denken dat het goed zit. Je zit alleen goed als je aan de inreisvoorwaarden hebt voldaan zoals die nu bekend zijn: twee vaccinaties + 1 booster + negatieve PCR. Ons advies is” vaar dus niet blind op je groene vinkje in welke app dan ook! Better safe than sorry, toch?

Booster

  • De boosterprik die momenteel in Nederland wordt gezet staat binnen een aantal uur al in je Corona Check app. Ik spreek hier uit ervaring; ik krijg de mijne op vrijdag en zaterdag stond ie al in mijn Nederlandse coronacheck app. De vermelding bij “internationaal” luidt: dosis 3/3, vaccinatiedatum 17 december. Deze booster staat dus veel sneller vermeld dan de eerste en tweede vaccinatie.
  • Er wordt veel gesproken over het halen van een boosterprik in het buitenland. Wij zijn bekend met het fenomeen, maar weten inmiddels ook dat het een behoorlijk grote administratieve rompslomp is om dit in je check app te krijgen. Als je dus haast hebt, lijkt dit geen optie.
  • Wij weten niet of de diverse varianten op boosters, zoals bijvoorbeeld een herstelbewijs + 2 vaccinaties of Janssen + 1 vaccinatie als booster worden gezien. Ons hierover vragen stellen heeft dus geen zin. Zodra wij meer weten, weet jij het ook!

Nog even dit…

De situatie rondom corona in de Alpenlanden kan op elk moment wijzigen. Wil je op de hoogte zijn en blijven van de meest actuele informatie, zorg dan dat je officiële bronnen van de betreffende regerering hanteert, bijvoorbeeld die van het Bundeministerium in Oostenrijk, of laat je informeren door de bronnen van de Rijksoverheid. Snowrepublic is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor eventuele fouten of onjuistheden. Wij geven ook géén adviezen of je wel of niet kunt gaan. Ons hierover vragen stellen heeft dan ook geen zin; ook op vragen die ons privé worden gesteld kan helaas niet worden geantwoord.

De website of sociale kanalen van Snowrepublic zijn niet de plekken om te discussiëren over corona en de daarbij behorende ontwikkelingen, meningen, regels e.d. Wij behouden ons het recht voor om reacties naar eigen inzicht te verwijderen en leggen hierover geen verantwoording af aan de schrijver ervan. Hou het netjes en aardig. We zijn hier met z’n allen vanuit onze passie en liefde voor wintersport en laat dat vooral aan iedereen zien. Happy wintersport!

Lees ook:

Hoofdfoto: Saskia Smulders

Houd jij van wintersport? Ga dan eens naar onze groep Liefde voor Wintersport en deel je ervaringen en vragen met andere wintersportfans.

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meerIs dit dé nieuwe après-ski hit van 2023/2024?

Is dit dé nieuwe après-ski hit van 2023/2024?

Ik geef 't toe, het is wat aan de vroege kant :-). Maar we hebben nu al een mogelijke kanshebber te pakken om uit te groeien tot dé après-ski hit van het komende seizoen. Het is de opmerkelijke samenwerking tussen Chantal Janzen en rapper Donnie. Zij hebben voor de Foute...
Lees verder
Rotsblokken bedreigen Brienz. Inwoners moeten evacueren

Rotsblokken bedreigen Brienz. Inwoners moeten evacueren

In het Zwitserse plaatsje Brienz, gelegen in Albula kanton Graubünden (let op: niet te verwarren met het gelijknamige Brienz in Berner Oberland) moeten inwoners uiterlijk vrijdag hun huis verlaten. Door jarenlange geologische instabiliteit dreigen vele rotsblokken van 1000m3 tot meer dan 100.000m3 de komende 2/3 weken los te raken. Hierdoor...
Lees verder
Drie mensen meegesleurd door lawine Gurgl

Drie mensen meegesleurd door lawine Gurgl

Afgelopen zaterdag zijn drie mensen door een lawine in Gurgl (Ötztal) meegesleurd. Twee mannen werden gedeeltelijk begraven; een vrouw werd geheel begraven onder de sneeuw, maar kon al snel worden bevrijd. Uiteindelijk raakte één slechts licht gewond; hetgeen een wonder mag worden genoemd. Gedeeltelijk begraven Een 58-jarige Duitse skiër draaide...
Lees verder
Toerismebranche tevreden over afgelopen winterseizoen; meer Nederlanders

Toerismebranche tevreden over afgelopen winterseizoen; meer Nederlanders

Hoewel het winterseizoen officieel pas over een paar dagen eindigt kan al wel worden gesteld dat het afgelopen wintersportseizoen als goed kan worden bestempeld. Zo zegt de toerismebranche in Tirol in de Oostenrijkse krant ORF.at. Er is sprake van tevredenheid ondanks de hoge inflatie, personeelstekorten en hoge energiekosten en men...
Lees verder
Man vast in sneeuw in Damüls en overlijdt

Man vast in sneeuw in Damüls en overlijdt

Gisteren heeft zich een triest ongeluk voorgedaan in Damüls. Een Duitse toerist was off-piste aan 't skiën toen hij kwam te vallen. Hij kwam daardoor met zijn hoofd vast te zitten in de sneeuw en overleed daarbij. Dat meldt Orf.at op de website. Lawinepieper De 68-jarige Duitser was 's middags...
Lees verder
REISVERSLAG | Skiën in Stubai: alle tips!

REISVERSLAG | Skiën in Stubai: alle tips!

Begin april reisden reporters Patricia en Saskia op uitnodiging van Stubai af naar het gelijknamige gebied wat vooral bekend staat vanwege de gletsjer. Maar er is meer dan dat! Wij nemen je graag mee in onze ervaringen in dit skigebied wat nog niet zo heel erg bekend is onder Nederlanders....
Lees verder
Dit zijn de Alpen Bier prijzen van 2022/2023. Waar is het goedkoop en waar betaal je het meeste?

Dit zijn de Alpen Bier prijzen van 2022/2023. Waar is het goedkoop en waar betaal je het meeste?

Jullie hebben ons massaal voorzien van de prijzen van een halve liter bier van het vat in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland. Zo'n 100 inzendingen zijn er binnengekomen en dat is heel erg fijn! Waarom dat zo is én natuurlijk wat de resultaten zijn lees je hieronder. Waarom is dat...
Lees verder
Zien we in de toekomst een robotskileraar op de piste?

Zien we in de toekomst een robotskileraar op de piste?

Ik wed dat je de kop van dit artikel misschien wel twee keer of meer hebt moeten lezen. Staat daar nu echt robot? Een skileraar in de vorm van een robot. Yep! Dat is in ieder geval het nogal ambitieuze idee van een Oostenrijkse toerisme-expert. Zorgen Deze expert, Günther Aloys...
Lees verder
Wie helpt ons aan de 100 Alpen Bierprijzen?

Wie helpt ons aan de 100 Alpen Bierprijzen?

Weet je nog? De Alpen Bier Index die we eerder dit jaar in het leven hebben geroepen. Dankzij jullie hebben we al onwijs veel bierprijzen uit Oostenrijk, Frankrijk en Italië ontvangen. Onze dank is groot! De teller staat nu op 97 prijzen en zou het niet mooi zijn om het...
Lees verder
Gondel uit Serfaus-Fiss-Ladis kopen? Nu kan 't!

Gondel uit Serfaus-Fiss-Ladis kopen? Nu kan 't!

Je hebt vast op onze website gelezen over de komst van de nieuwe Komperdellbahn in Serfaus gelezen. Deze nieuwe 10 persoonsgondel gaat komende winter in bedrijf en vormt tezamen met de bouw van een nieuw middenstation tot één van de grootste projecten van het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis. De oude Komperdellbahn gondels...
Lees verder

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer