Aberg © Claudia Ziegler


 

Het invoeren van de 2G regel zorgt niet alleen voor hoofdbrekens bij Nederlandse wintersporters voor wat betreft hun vaccinaties, ook in Oostenrijk zorgt het voor problemen. Zo zullen veel ondernemers in Oostenrijk te maken krijgen met grote dalingen in omzetten als gevolg van de 2G regel.

Adviesbureau Deloitte peilt jaarlijks onder Oostenrijkse ondernemers in de toeristische sector middels de zgn. Toerismebarometer de vooruitzichten en stemming. En je raadt het al: dat is niet best. Die was vanzelfsprekend al niet best na het afgelopen winterseizoen dat als volledig verloren kan worden beschouwd.

Daling van de verkoop door de 2G regel

70 procent van de ondervraagden verwacht door de nieuwe 2Gregel een omzetdaling in de winter. Slechts een derde van de respondenten zou de 2Gregel uit eigen beweging hebben ingevoerd als er geen algemene verplichting was geweest. “De 2G-regel is begrijpelijk tegen de achtergrond van het snel toenemende aantal besmette mensen”, benadrukt ÖHV-secretaris-generaal Markus Gratzer. Maar liever was deze regel niet ingevoerd.

De Covid-steun die de regering van Oostenrijk eerder verleende werd door vrijwel alle ondervraagde bedrijven gebruikt. De industrie maakte het vaakst gebruik van arbeidstijdverkorting, gevolgd door vervanging van inkomsten en subsidies voor vaste kosten. Bij bijna de helft van de bedrijven daalde het eigen vermogen en in 2020 stond 59 procent in het rood. Bijna een vijfde van de bedrijven heeft het afgelopen jaar geïnvesteerd; maar verreweg de meeste bedrijven hebben hier juist op bezuinigd.

Veel ondernemers benadrukken dat het afgelopen zomerseizoen wél beter is verlopen dan verwacht. Voor de komende winter verwacht de meerderheid een omzet ruim onder het pre-Corona-niveau.

Personeelstekort

Alsof de coronasituatie van vorig seizoen en de verslechterde vooruitzichten voor komend seizoen door invoering van de 2G regel nog niet genoeg zijn, wordt de stemming ook negatief beïnvloed door een groot tekort aan personeel. Momenteel is 84 procent van de accommodatiebedrijven en bijna twee derde van de horeca op zoek naar medewerkers. Voor het winterseizoen vreest zelfs 91 procent van de vakantiehotels een verslechtering van de situatie, in het stadstoerisme is dat 86 procent. “Het arbeidstekort moet op veel niveaus worden aangepakt”. Zo pleit Andreas Kapferer van Deloitte ervoor dat een baan in de toeristische sector aantrekkelijker moet worden en zal er ook gekeken moeten worden naar het werven van buitenlandse arbeidskrachten.

Bron: tt.com | Hoofdfoto: Saskia Smulders

Lees ook:

(Visited 425 times, 1 visits today)


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.