En jij dacht dat we alleen in Nederland gave festivals hadden? Nou, in Zwitserland kunnen ze er ook wat van. Daar wordt morgen en overmorgen namelijk het 200 jarige bestaan van de Cordon Bleu gevierd met een heus Cordon Bleu Festival.

Op je bord tijdens de wintersport

De Cordon Bleu. Hij heeft vast wel eens dampend op jouw bord gelegen tijdens een wintersportvakantie. De gepaneerde schnitzel gevuld met ham en kaas. Waar deze lekkernij precies vandaan komt is onbekend, maar de Zwitserse plaats Brig claimt de stad te zijn waar de Cordon Bleu werd uitgevonden tweehonderd jaar geleden.

Deze cordon bleu at ik tijdens mijn laatste wintersport in maart 2018, Serfaus. Jammie.

Het ontstaan

Naar verluidt is de Cordon Bleu ontstaan in hotel Briger in Brig. Het verhaal gaat dat ten tijde van de bezetting door Napoleon er een groep van dertig mensen gereserveerd had in het hotel. Toen er nóg een grote groep gasten onaangekondigd langs kwam moest de kok al z’n vindingrijkheid tentoonspreiden en besloot het vlees te voorzien van plakjes ham en kaas, zodat er voor iedereen voldoende te eten was. De gasten waren laaiend enthousiast en wilden de kok de prestigieuze prijs “Cordon Bleu” geven. Dat wuifde de kok weg en zei: “dan heb ik liever dat jullie dit voortaan de Cordon Bleu noemen”. En zo geschiedde.

Of dit helemaal het verhaal is, is niet zeker. Wikipedia rept over een andere oorsprong, namelijk van een Franse gastronomische opleiding.

Enfin, hoe het ook zij, in Zwitserland grijpen ze dit heugelijke feit aan om te vieren dat ie 200 jaar bestaat met een heus festival. Compleet met muziek en andere culinaire hoogstandjes. Hier vind je het programma.

Recept: cordon bleu met een twist

Natuurlijk kun je kant&klare cordon bleus kopen in de supermarkt, maar zelf maken is zo mogelijk nóg lekkerder.

Wat je nodig hebt:

  • Ongepaneerde schnitzel, liefst zo dun mogelijk.
  • Koop goede smeltkaas, bijvoorbeeld cheddar
  • Groene pesto
  • Ham
  • Ei
  • Paneermeel
  • Melk
  • Bloem

Leg de kaas en ham op de schnitzel. Bestrijk deze rijkelijk met pesto. Vouw de schnitzel dicht met saté prikkertjes. Alle erbuiten hangende ham en kaas moet je even wegsnijden.

Haal de schnitzel eest door de bloem. Maak vervolgens een mengsel van een losgeklopt ei en melk. Haal daar de schnitzel doorheen en vervolgens nog even door de paneermeel.

Vervolgens kun je de cordon bleu in een pan rondom bruin bakken, ongeveer een minuut of 10 per kant.

Serveer de cordon bleu met wat pesto er nog naast, samen met een lekkere salade en wat gebakken aardappeltjes.

Eet smakelijk!

Hoofdfoto: Tastemate.com

(Visited 296 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.