Wintersportbestemming Turkije

Door: Karin Nijhof

Een bijzondere wintersportbestemming vandaag in de spotlights, namelijk Turkije! Verrassend leuk, als ik de verhalen hierover lees. Skiën op de Turkse vulkaan Erciyes (3917 meter) in combinatie met een trip naar het prachtige Cappadocië maakt dit voor mij tot een droombestemming. Het liefst vertrek ik liever vandaag dan morgen maar helaas laat dit reisje nog even op zich wachten. Wel heb ik kort alle ins-en outs voor jullie samengevat!

Skiën op de vulkaan

Op slechts vier uur vliegen van Nederland ligt één van de grootste Turkse skigebieden, de Erciyes – Kayseri. Vanuit Nederland is er een directe vlucht mogelijk. Erciyes betekent overigens letterlijk: witte berg. Hoe tof is het om op de inactieve stratovulkaan de berg af te skiën! Deze bergtoppen van Centraal Anatolië, het skigebied van Erciyes in de provincie Kayseri vormen het hoogtepunt van veel wintersporters. Skiërs kunnen zelfs tussen de 2200 meter en 3400 meter hoog gaan. De ligging van het skigebied en de sneeuwkanonnen maken dat het skigebied in de wintermaanden vrijwel sneeuwzeker is. Er valt jaarlijks gemiddeld 2 tot 5 meter sneeuw. Het wintersportgebied is uitgebreid met 160 kilometer aan piste in drie moeilijkheidsgraden. De meeste pistes zijn blauw en rood. Wachtrijen zullen er nauwelijks zijn door de grote liftcapaciteit. Daarnaast zijn de liftpassen erg goedkoop, tot op heden betaal je in dit skigebied slechts twaalf euro voor een dag. Meer uitdaging vind je door off-piste te gaan (de kans op lawines is vrij klein omdat de pistes niet heel steil zijn), een sneeuwscooter te huren of door te gaan Heli-skiën.

Après-ski

De Après-ski in dit skigebied staat niet voorop. Drank wordt ingeruild voor thee. Maar dat maakt de ervaring niet minder leuk. Hotels bieden vaak all-inclusive arrangementen aan waar de skipas bij in zit. Bijkomend voordeel van de hotels is dat ze vaak midden op de pistes staan en over Hammams beschikken. Misschien anders dan je zou verwachten, de alcoholische versnapering zit vaak niet bij de all-inclusive prijs in. Met dank aan het overmatige drankgebruik van veel Nederlanders en Duitsers hebben ze dit afgeschaft.

Uitstapje naar Cappadocië

Op slechts één uur afstand ligt het prachtige landschap Cappadocië. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hierdoor is het mogelijk om wintersport te combineren met een trip naar Cappadocië. En deze fijne combinatie maakt deze vakantiebestemming perfect. Cappadocië is vooral bekend vanwege de excursies met de hete luchtballonnen.

Combineer skiën in Turkije met een stedentrip naar Cappadocië
Combineer skiën in Turkije met een stedentrip naar Cappadocië

Uludag en Kartalkaya

In totaal telt Turkije ruim 36 skigebieden waarvan de oudste, het Uludag skicenter is, welke in het Noordwestelijke deel van Turkije ligt. Hier ligt ook het skigebied van Kartalkaya. Beide skigebieden zij te bereiken door naar Istanbul te vliegen. Ook deze wintersportbestemming kan dus prima gecombineerd worden met een stedentrip naar Istanbul!

Palandöken

In het skigebied van Palandöken dat in het oosten van Turkije ligt, zijn twee pistes officieel erkend voor internationale slalomwedstrijden. Het hoogste punt van dit skigebied ligt op 3176 meter. De pistes van dit skigebied behoren zelfs tot de langste en steilste ter wereld! Er ligt hier gemiddeld 150 dagen sneeuw per jaar! Wel is dit skigebied wat moeilijker te bereiken. Vliegen doe je eerst naar Ankara of Istanbul en vervolgens vlieg je door naar Erzurum.

Conclusie

Voorop staat, dat skiën in Turkije een unieke ervaring is. De ligging van het skigebied zorgt voor voldoende sneeuwzekerheid. De bijzondere ski-ervaring in combinatie met een uitstapje naar Cappadocië of Istanbul maakt Turkije tot een geweldige wintersportbestemming.


meer informatie over het skigebied van Turkije:
https://www.snowrepublic.nl/bijzondere-wintersportbestemmingen-uludag-en-erciyes-turkije/


Bron foto’s: pixabay, bron tekst: impressieturkije.nl , antonmagazine.nl, www.nu.nl

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer