Code Rood Alpenlanden vanwege storm, sneeuw en veel regen

Door: Saskia Smulders

In grote delen van Europa is door de diverse weerdiensten code rood afgegeven. Ook de Alpen krijgen de komende uren te maken met storm, nog meer sneeuw en veel neerslag in de vorm van regen.

Windstoten door föhnstorm

De komende uren trekt een heuse föhnstorm over de noordkant van de Alpen die voor windstoten tot wel 160 km per uur kunnen gaan zorgen. Verwacht wordt dat de piek van de storm tussen vanavond acht uur en morgenochtend zes uur komt te liggen.

Code rood vanwege zware regenval

Naast de wind, krijgen de Alpen ook te maken met overvloedige regenval. Regionaal wordt tot wel 80 millimeter verwacht. Dit zal op diverse plaatsen gaan leiden tot overstromingen. Spannend wordt het voor de nieuwe brug in Mittersil waar sinds kort een nieuwe hefbrug is gebouwd. Het regengebied overspant een groot gedeelte van de Alpen, maar vooral de zuidkant van de Alpen zullen de volle laag gaan krijgen. Overigens zullen ook de landen ten zuiden van de Alpen, zoals Italië te maken krijgen met zeer veel regen. Dit is te zien op onderstaande animatie:

Dat het afgeven van code rood geen onzin is bleek gisteren al toen de Brennerpas afgesloten moest worden vanwege modderlawines na overvloedige regenval. Complicerende factor is dat de ondergrond, ook in de Alpenlanden, over het algemeen erg droog is waardoor de grond moeilijk water op kan vangen en vasthouden.

Code rood in de zuidelijke delen van Zwitserland | Foto: naturgefahren.ch

De afgelopen dagen heeft het al fors geregend, zo viel er in Simplon (Zwitserland), al sinds vanmorgen meer dan 60 millimeter regen gevallen.

De pass over de Simplon is afgesloten | Foto: 1815.ch

Nog meer sneeuw

Op plekken rond of boven de 2000 meter gaan de neerslag in de vorm van sneeuw krijgen. Sommige bronnen spreken over twee meter sneeuw. En dat terwijl er op sommige plekken de afgelopen dagen al veel sneeuw is gevallen. Zo ligt er op de Stelvio pas al ruim een meter sneeuw.

Na morgen volgt er trouwens nog meer sneeuw, want op woensdag volgt er een nieuwe depressie waar vooral Frankrijk van kan profiteren.

Ook in de Sierra Nevada, Spanje, heeft de afgelopen dagen volop gesneeuwd getuige deze foto:

Sneeuw in Sierra Nevada | Foto: CeciliaHuerta9 via Twitter

Nog iets zuidelijker sneeuwt het ook, kijk maar naar deze foto vanuit Marokko:

Foto: Isabelritarose via Twitter

In Mittelberg, het domein van oppertwitteraar Hans ter Braak, heeft het ook gesneeuwd. Helaas voor hen stijgt de temperatuur ietsjes, waardoor de sneeuw weer verdwijnt

Mittelberg | Hans en @OdetteterBraak via Twitter

Voor een uitgebreid weerbericht, check dan de site van Alpenweerman.nl

Hoofdfoto: via Hans ter Braak op Twitter (@hansterbraak)

(Visited 334 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.