Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Hoe houden we wintersport duurzaam?

Door: Petra Winkes

Een maagdelijke helling in het ochtendzonnetje, die prachtige afdaling door de bomen; skiënd en snowboardend maken we maximaal gebruik van de wondere spelingen van de natuur. Deze magische speeltuin, die we in feite slechts in bruikleen hebben, willen we graag zo lang mogelijk behouden! Is het daarom als outdoorliefhebbers niet onze plicht om er duurzaam, klimaatvriendelijk en milieubewust mee om te gaan? Om het ecosysteem te beschermen, onze tracks schoon en onze impact op de omgeving minimaal te houden?

Duurzaam
Groen in de sneeuw! Foto: Unsplash, Asoggetti

5 voor 12!

We weten het (bijna) allemaal: de klimaatverandering is evident. De Alpen warmen op, gletsjers smelten en een groene kerst is geen uitzondering meer. Sterker nog, volgens Zwitsers onderzoek uit 2017, is met de huidige klimaatontwikkelingen skiën rond Kerst en Pasen in 2035 al niet meer mogelijk! Daarbij staan skiresorts al jaren te boek als behoorlijk energieverslindende plekken. Dagelijks draaiende liften, spuitende sneeuwkanonnen en de lange autorit of vliegreis die je maakt om er te komen, dragen niet bepaald bij aan een groen en milieuvriendelijk imago. De realiteit is dan ook dat wintersport één van de meest milieubelastende sporten ter wereld is. Gelukkig is er ook goed nieuws; we kunnen daar met zijn allen iets aan veranderen. Het is 5 voor 12 in de Alpen, tijd om het tij te keren. Maar wat wordt er momenteel al gedaan en wat kunnen we zelf doen om onze wintersport duurzamer te maken?

Duurzaam
Wintersport kost dag en nacht energie
Foto: Unsplash, Yoosun Won

Natura2000

Een belangrijke rol is weggelegd voor het in 1992 opgerichte Natura2000: een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden, met speciale, gezamenlijke afspraken en regels voor het behoud van natuur en biodiversiteit. Een aantal grote nationale parken van de alpenregio behoort ook tot dit netwerk. Dit houdt in dat in die gebieden belangrijke veranderingen, zoals bouwmaatregelen of het gebruik van motorvoertuigen, aan een strikte goedkeuringsprocedure worden onderworpen. Het ‘oerland’ mag zogezegd niet meer zomaar platgewalst of verstoord worden voor een piste, weg, of skilift. De natuur krijgt de ruimte die ze nodig heeft.

Respect the Mountains

Dat bewust en verantwoord met de natuur omgaan vooral ook leuk is, bewijst het UIAA-project Respect the Mountains. Van gezamenlijke opruimacties tot educatieve activiteiten, alles wordt georganiseerd rondom de 7 groene uitgangspunten; ‘Keep clean, Respect nature, Don’t waste, Stay green, Book smart, Travel Wise en Spread the word.’

Ecotoerisme in de lift

Maar aandacht voor natuur, milieu en klimaat, levert de afgelopen decennia ook andere, meer lokale initiatieven en oplossingen op. Bijvoorbeeld schoner energieverbruik door de inzet van zonnepanelen, elektrische pendelbussen en recyclebare liftpassen. En sommige gemeentes gaan nog een stap verder. Zo is het Oostenrijkse dorp Werfenweng de bakermat van de zogenaamde Alpine pearls; plaatsen waar je volledig verantwoord een ecovriendelijke vakantie kunt vieren.

En in Frankrijk wordt het Flocon Vert kwaliteitslabel toegekend aan gemeentes die bij hun ontwikkeling en beleidsvorming speciale aandacht besteden aan duurzaamheid en eco-toerisme.

Duurzaam
Ecotoerisme zit in de lift
Foto: Unsplash, Pamela Saunders

In het Zwitserse Laax zit schone energie letterlijk én figuurlijk in de lift. Deze populaire wintersportbestemming streeft naar een 100% duurzaam dorp. Zo wordt bijvoorbeeld de hitte van de skilift-aandrijvingsmotoren gebruikt om het hele liftcomplex te verwarmen. Ook wordt biomassa, zoals bijvoorbeeld uitgegroeide en dode bomen uit de omgeving, gebruikt als brandstof om gebouwen te verwarmen.

De populaire wintersportbestemming Laax streeft naar een 100% duurzaam dorp

De energie die de verbranding van biomassa kost, staat gelijk aan de hoeveelheid CO2 die deze bomen in hun groeifase hebben opgeslagen, dat maakt deze verbranding dus klimaatneutraal. Op de plek van de weggehaalde bomen, krijgen jonge bomen de ruimte om te groeien en weer CO2 op te slaan. Zo blijft de cirkel rond en het klimaat in evenwicht. Het motto in het dorp is dan ook niet voor niets ‘100% renewable = 100% doable’.

Duurzaam
Duurzaam snowboarden in Laax
Foto: Unsplash, Jorg Angeli

Tips voor een kleinere carbon footprint!

Wat kunnen we zelf doen om onze vakantie duurzamer en milieuvriendelijker te maken? Een paar tips om je carbon footprint zo minimaal mogelijk te houden:

  •  Begin thuis met compenseren

Schakel elektrische apparaten thuis tijdens je vakantie volledig uit en gebruik spaarlampen voor je verlichting met tijdschakelaar.

  •  Ga met het openbaar vervoer

Kies voor een duurzaam alternatief en ga eens voor een reis met de trein of pendelbus. Dit maakt je vakantie gelijk een stuk avontuurlijker! Ook op de locatie doe je er goed aan om met de skibus van en naar de piste te gaan.

  •  Reis buiten het hoogseizoen

Zo help je mee met de spreiding van drukte in het gebied en op de weg. De belasting op het milieu wordt daardoor minder.

  • Kies een hooggelegen en sneeuwzeker skigebied

Op die manier hoeven in elk geval voor jou en je gezelschap de sneeuwkanonnen niet aan.

  •  Kies voor duurzame materialen

Een snowboard van bamboe of een skipak van gerecyclede PET-flessen, het bestaat. Misschien niet direct de vriendelijkste keuze voor je portemonnee, maar wel voor het milieu. En het ziet er nog cool uit ook! Als de natuur het verdient, dan jij ook.

  •  Koop lokale producten

Laat de zakken aardappels en potten pindakaas thuis en doe je boodschappen ter plekke. Niet alleen levert dit vaak culinaire verrassingen op, je investeert ook in de lokale economie en kunt vaak biologisch en verpakkingsvrij inkopen: win, win, win!

  •  Recycle!

Alpenlanden staan bekend om de flinke recyclestraat in ieder huishouden. De bakken staan er niet voor niets: scheid je afval zoals dat is aangegeven.

  •  Laat geen sporen achter

Het lijkt een open deur, maar kan niet vaak genoeg benadrukt worden: ‘take nothing but pictures, leave nothing but footprints’. Wees bewust van je gedrag in de vrije natuur, vooral wanneer je buiten de gebaande paden gaat. Neem je afval weer mee, probeer wildlife niet te verstoren en houd de omgeving zoveel mogelijk in haar natuurlijke staat.

  • En: ga eens voor crosscountry!

Je hebt geen stoeltjeslift nodig, geen verwarmde gebouwen en geen sneeuwkanonnen! Deze vorm van skiën of snowboarden is behoorlijk duurzaam! Spartaans? Niet als je van een beetje avontuur houdt. En hoewel sommigen denken dat deze discipline alleen weggelegd is voor gevorderde wintersporters, is niets minder waar. Net als andere vormen van wintersport, hangt het af van het gebied waar je naartoe gaat. En mocht je nog niet zo ervaren zijn op dit gebied, neem dan een erkende gids mee voor de beste ervaring!

Duurzaam
Ga ook eens voor crosscountry! Foto: Unsplash, Robson Hatsukami Morgan

Wat is jouw mening?

Wat is jouw mening over duurzaam wintersporten en houd je zelf rekening met de natuur als je gaat skiën of snowboarden? Deel je mening met ons in een reactie onder dit artikel. We zijn erg benieuwd hoe jij hierover denkt.

één reactie op “Clean tracks en groene pistes: hoe houden we wintersport duurzaam?”

  • Gijs
    4 juni 2019 at 08:39

    Ik ben op zoek naar bronnen (cijfers) over hoe vervuilend wintersport is ten opzichte van andere (outdoor) sporten. Hebben jullie (links naar) bronnen hierover? Je schrijft dat wintersport een van de meest vervuilende sporten is. Op welke bron(nen) is die uitspraak gebaseerd? Niet dat ik het niet geloof, maar ik wil graag weten hoe vervuilend het is ten opzichte van andere sporten/hobby’s.

Comments are closed.

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer