City-ski-trippin’ Innsbruck

Door Tjeerd Langstraat

O jommes, dagelijks word ik lekkerbekkend wakker als ik de foto’s op Instagram zie van hen die het geluk mogen proeven nog in de bergen te vertoeven. Het winterseizoen zit erop, maar niets zo fijn om vast vooruit te kijken naar komend seizoen! Meer specifiek: Innsbruck. Go there!

Citytrip Innsbruck

Nu kom ik sowieso elk jaar wel een paar keer in Innsbruck, net als de meeste wintersporters die met het vliegtuig naar het Oostenrijkse Tirol gaan, alleen reist iedereen vrijwel direct door naar zijn bestemming in de skigebieden rondom Innsbruck. Zonde! Innsbruck leent zich namelijk uitstekend voor een citytrip in combinatie met een paar dagen de pistes op.

Vorig jaar rond deze tijd was Innsbruck mijn thuisbasis. Geen ski-in-ski-out, ik zat niet aan de piste, niet in een chalet, maar in het aDLERS Hotel, pal naast het station. Ontbijten met een view dus en een geheel andere beleving van wintersport.

Goed, wat te doen in Innsbruck? Innsbruck is een studentenstad en dat merk je. Veel kroegen, koffiebarretjes en een levendig nachtleven. Anderzijds kun je je ook verlekkeren aan de kneuterige Tiroler houtsnijwerken, stubes en o boy… de kerstmarkt! Innsbruck wordt ook wel een ‘urban alpine mixture’ genoemd. Prima omschrijving.

Wat nou als als ik je vertel dat ik met een Subway broodje en een vruchtensapje uren aan de rivier de Inn heb gezeten en een beetje de stad en de mensen op me heb in laten werken? Dat is niet des travelblogs hè? Niets hips aan. Maar wel fijn. Dus doe dat.
Ik hartje geschiedenis, oude steden en verhalen van weleer die een stad maken tot wat die nu is. In Innsbruck kun je dan je hart ophalen, want het is oud. Bekende toeristische trekpleister is het gouden dak, gebouwd in opdracht van Keizer Maximiliaan rond 1500. Nu heb je na een minuut dat dak ook wel gezien, en anders dan naar daken te staren is je gewoon onder te dompelen in de stad. Dus hier moetje het mee doen. Geen top 5 van mij, zoek het juist lekker zelf uit!

Ga op ontdekkingsreis! Loop uren door de stad, ga naar wijken waar geen toerist komt (terecht ook soms, dat dan weer wel…) en vergeet gewoon de tijd. M.i. de leukste manier om een stad te ervaren.

Schlick 2000 & Stubaier Gletscher

Innsbruck is awesome, maar als er bergen zijn, wil ik… moet ik de bergen in. Dat treft dus hè, dat Innsbruck in het Stubaital ligt. Dit dal begint even ten zuiden van de stad en is omgeven door tachtig gletsjers en 109 drieduizenders, met bekende winterdorpen als Neustift, Fulpmes, Telfes, Mieders enSchönberg.

De beste afdaling op de gletsjer is die vanaf het Wildspitz bergstation op 3.210 meter naar het dal op 1.750 meter. de afdaling is dik tien kilometer lang!

Vanuit Innsbruck kun je met de trein naar de gondel die je op de Nordkette aflevert, of je gaat naar de Patscherkoffel, de Olympische berg. Skiën in de achtertuin zeg maar.
Maarre… de hoogte in en gletsjersskiën is eigenlijk veel toffer. Dus pak de bus en ga naar de Stubaier Gletscher. In 45 minuten sta je voor de gondel, een half uur later maak je je eerste sporen! De beste afdaling op de gletsjer is die vanaf het Wildspitz bergstation op 3.210m. naar het dal op 1.750m.: de afdaling is dik tien kilometer lang!

Iets dichterbij Innsbruck ligt het Schlick 2000 Ski Centre in Fulpmes. Door de gletsjer zijn de pistes midden april nog steeds bereikbaar, dus net als de Stubaier Gletscher ben je van sneeuw verzekerd.

Kortom, go there! Ga voor meer informatie naar onderstaande sites:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer