Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Carven en racen in het Italiaanse Cervinia

Een reisverhaal van Pauline van der Waal

Tijdens mijn ontdekkingstocht in het Italiaanse Valle d’Aosta sprong er één gebied enorm bovenuit: Cervinia! Voor iedereen die denkt ‘hee, die naam komt me bekend voor’, dat kan. Cervinia is de Italiaanse kant van het gebied van Zermatt in Zwitserland. In totaal kun je er, als je een grote skipas koopt, terecht op meer dan driehonderd kilometer piste. 

Het gebied ligt hoog, en het dorp zelf ligt ook al op tweeduizend meter. Dat betekent altijd veel sneeuw. En dit jaar, met de enorme sneeuwval, zelfs héél erg veel sneeuw. Om het dorp te bereiken moeten we best een stuk de bergen in slingeren, maar gelukkig is het vandaag prachtig weer en genieten we vooral van het uitzicht. En dan ineens zijn we er! Hup, de piste op.

Zei ik al dat er best veel sneeuw lag?
Zei ik al dat er best veel sneeuw lag?

Het gebied van Cervinia

Cervinia, of officieel Breuil-Cervinia, heeft zelf zo rond de honderd kilometer piste. Hierdoor kun je kiezen voor een kleine skipas die je alleen toegang geeft tot dit afgebakende stuk, of toch de grote waarmee je helemaal naar Zermatt kan. Opvallend is de helling van de pistes, of eigenlijk eerder het gebrek daaraan: echt steile pistes vind je hier niet. Daarentegen kun je heerlijk carven en racen op de brede pistes die het gebied rijk is en kun je als beginner ook je lol op.

heerlijk carven en racen op de brede pistes, hier kun je als beginner ook je lol op

Door de hoge ligging is de sneeuw prachtig, maar kan het wel koud zijn. Je hebt er ook niet de beschutting van bomen, dus kleed je bij slecht weer maar extra dik aan. Van dit alles hadden wij absoluut geen last. Met een strakblauwe hemel en temperaturen die meer aan april deden denken, heb ik halverwege de ochtend zelfs een laagje uitgetrokken!

We komen vers de gondel uitrollen en zien... dit! Wauw!
We komen vers de gondel uitrollen en zien… dit! Wauw!

Wat een mooie tocht!

We worden deze dag op sleeptouw genomen door onze overenthousiaste gids, die ons begeleidt met druk gebabbel en dito armgebaren. Vandaag kunnen we echter niks anders doen dan in dezelfde extase de pistes af suizen, wauw!

We nemen de gondel vanuit het dorp en komen zo op Plan Maison, waarvandaan de skiërs zich rap over het gebied verdelen. We nemen eerst de stoeltjeslift richting de Matterhorn, ofwel Cervino in het Italiaans. De eerste plaatjes staan erop! Onze gids laat ons weten dat dit nog helemaal niets is. Wacht maar tot we straks de grote gondel naar Plateau Rosa nemen! Hij heeft niets teveel gezegd… Hier sta je op 3480 meter en heb je een geweldig uitzicht over het gebied.

Vervolgens lopen we naar de andere zijde en zien daar de gletsjer liggen. Wat een tof gezicht. Helaas voor ons ligt de gletsjer op Zwitsers grondgebied en is onze pas alleen maar in het Italiaanse stuk geldig. Dat betekent dat ik écht nog een keer terug moet…

Zo ziet skiën op de gletsjer eruit. Kan het perfecter?
Zo ziet skiën op de gletsjer eruit. Kan het perfecter?

Snel door en vooruit: koffie!

We pakken piste 7 naar beneden. Volgens de pistekaart is dat een rode piste, maar ik verdenk Cervinia ervan hier het aantal rode pistekilometers wat op te willen schroeven, want steil is ‘ie allerminst. Niet dat dat een nadeel is. Op m’n snowboard vind ik het juist altijd heerlijk om een lange en vrij makkelijke piste naar beneden te doen. Liever lui dan moe.

Dat betekent ook dat we het tijd vinden voor een kopje koffie. Het is een moeilijke keuze, want het is heerlijk weer, de sneeuw is goed, en helaas moeten we straks weer richting Nederland… Het wordt een compromis en dus een snel bakkie. Toch is dat absoluut geen straf, want wat een vergezichten.

Tot slot maken we nog een paar afdalingen voordat we teruggaan naar het dal om in het dorp nog een hapje te eten. Daarna zullen we in een taxi in iets meer dan twee uur naar het vliegveld van Milaan worden gebracht, waarvandaan we terugvliegen naar Schiphol. Dat is natuurlijk een domper op de feestvreugd, want we willen helemaal niet weg. Maar wát een afsluiter was vandaag zeg.

Snowboarden op stand: zijn dit nou serieus Burberry-bindingen?!
Snowboarden op stand: zijn dit nou serieus Burberry-bindingen?!

De pluspunten van Cervinia

  • Door de hoge ligging is Cervinia super sneeuwzeker. Dit jaar liggen er letterlijk meters sneeuw!
  • The View! Je kijkt uit over het uitgestrekte gebied, en er zijn weinig plaatsen waarbij je de Matterhorn níet kunt zien
  • Door het flinke aantal kilometers piste en de uitgestrektheid van het gebied kun je hier heerlijke tochten maken
  • De pistes van Cervinia liggen aan de zonkant, waardoor je als ‘ie schijnt bijna overal lekker in het zonnetje skiet. Zermatt ligt aan de meer schaduwrijke kant
  • Lange en brede pistes maken dat je heerlijk kunt carven en dat het nooit echt druk is
  • Je kunt zomerskiën op de gletsjer en ook het officiële seizoen loopt hier altijd lang
Skiën met de Matterhorn bijna altijd in zicht: wauw!
Skiën met de Matterhorn bijna altijd in zicht: wauw!

Minpunten van Cervinia

Nee, het zijn er niet veel, maar ik heb toch een paar puntjes weten te vinden.

  • Glooiende pistes zijn heerlijk, maar betekent voor snowboarders vaak wel dat er gewandeld moet worden. Ook in Cervinia komt dat wel eens voor, al kom je in de meeste gevallen met flink vaart maken een eind. Letterlijk in dit geval.
  • Wanneer je met de auto gaat, is de afstand vanuit Nederland best een stuk. Je doet er zo’n 10 à 11 uur over
  • Verwacht geen wilde après-ski. Lekker eten en een wijntje drinken, dat is het wel zo’n beetje.

Alle informatie over het gebied en dorp is te vinden op de pagina van Cervinia. Natuurlijk kun je ook meer lezen over Valle d’Aosta als geheel en bekijk je hier de video die ik daarover maakte. Hieronder vind je de overzichtskaart van de pistes van het gehele gebied.

Pistekaart van het gehele gebied van Cervinia
Pistekaart van het gehele gebied van Cervinia

Foto’s: Pauline van der Waal

(Visited 1.043 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer