BUCKETLIST | Deze zwarte pistes moet je gedaan hebben (volgens ons)

Door: Saskia Smulders

Na onze favoriete blauwe en rode pistes sluiten we deze serie af met onze favoriete zwarte pistes. Hoe je het wendt of keert: zwarte pistes zijn overal een uitdaging. Ze zijn steil, vaak ijzig en niet iedereen is er fan van. Hieronder lees je over onze favoriete zwarte pistes en waarom je ze een keertje zou moeten doen. 

Pauline: Südhang (Hohe Salve – Skiwelt)

Het skigebied Hohe Salve is te bereiken vanuit Söll, Itter en Hopfgarten en is omsloten door zo’n 20 skiliften. Vanaf de Hohe Salve vind je voornamelijk rode pistes, maar er zijn ook een paar behoorlijk pittige, zwarte pistes. Pauline koost voor afdaling 2c, de Südhang. Deze afdaling voert je richting Hopfgarten. Tip van Pauline: neem ‘m ’s ochtends, want dan is ie nog goed en lekker. Maar pas wel op, want de piste is vrij smal”. Deze piste vormt trouwens het begin van de “Salven-Runde”, een rondje rond de Hopfgartner en Söller Hausberg.

Maaike: Black Eagle (Hohe Salve/Skiwelt)

Vlakbij de favoriete piste van Pauline is de zeer uitdagende zwarte piste die Maaike als haar favoriet heeft aangemerkt. Deze draagt de naam “Black Eagle” (42 en 42a) en is zeer steil en absoluut niet geschikt voor onervaren skiërs. Op sommige plekken is het hellingspercentage zelfs 80%. Ben je er toch aan begonnen en denk je halverwege: “Uh, waar ben ik in ’s hemelsnaam aan begonnen?”, dan heb ik goed nieuws: de piste is maar 1 kilometer lang. Dus je bent er bijna…

Black Eagle Skiwelt | Foto: Skiresort.nl

Maaike hierover: “Het is de eerste zwarte piste die ik ooit nam. Vooral het eerste stukje blijft me bij”. En dat klopt, want vooral het eerste stukje is zeer steil. Bovendien ligt ie aan de noordkant van de Hohe Salve wat ‘m ook gauw ijzig maakt.

Saskia: Frommes Extreme (Serfaus – Fiss – Ladis)

Frommes Extreme – Serfaus-Fiss-Ladis | Foto: Saskia Smulders

Ik twijfelde tussen de Zwölfer Sportiv aan de Nordseite in Serfaus – Fiss – Ladis en de Frommes Extreme. Uiteindelijk kies ik toch voor de Frommes Extreme? Waarom? Nou, omdat ie kort én steil is. Als je mijn favoriete rode piste, Frommes, halverwege bent krijg je de keuze om je weg te vervolgen of te kiezen voor de Frommes Extreme. Ja, hij is steil (72% hellingspercentage) en kan soms ijzig zijn. Maar hij is ook rustig en als het goed weer is, is ie aan het einde van de dag meer dan prima te doen.

En als je er dan goed vanaf gekomen bent hoef je nog maar een klein stukje richting één van onze favoriete hutten: Frommes Alp. Daar kun je heerlijk eten. Wij kiezen altijd voor de Ofenkartoffel. Een heerlijke gepofte aardappel met spekjes en crème fraiche. Let op: je kunt hier niet pinnen, dus neem vooral cash geld mee. En oh ja, ze draaien hier echte oude lullen muziek….

Ilse & Karin: Le Mur Suisse Portes du Soleil

Le Mur Suisse (of The Swiss Wall) is één van de bekendste zwarte pistes uit het gebied Portes du Soleil. Met een hellingspercentage van 90% is ie oprecht moeilijk te noemen. Niet geschikt voor ongeoefende skiërs dus. Zij kunnen vanuit de stoeltjeslift de skiërs op de Muur gadeslaan.

Omdat de piste zo steil is wordt ie nooit geprepareerd. Dat maakt ‘m dus nog lastiger. Zeker als er ook nog eens verse sneeuw bijgevallen is en er dus metershoge buckels kunnen ontstaan. De piste is “maar” 1300 meter lang, maar dat kunnen lange meters zijn…Dus wees gewaarschuwd!

Ilze zegt over de Muur:

“Niet per se de lekkerste piste van dit gebied, maar wel de spannendste. het is echt een enorme kick als je beneden staat, omhoog kijkt en denkt: dat heb ik toch maar mooi gedaan”.

Zicht op de Muur | Foto: Myswitzerland.com

Edwin: Piste 33 (Ischgl)

De favoriete zwarte piste van Edwin is de zwarte piste met nummer 33, overgaand in 35. Deze start vanaf Palinkopf (2864 meter hoogte) en komt uit bij de Paznauner Taja.

Patricia: Zwölfer Sportiv – Serfaus – Fiss – Ladis

Patricia gaat voor de zwarte piste met de naam Zwölfer Sportiv aan de Nordseite van het gebied in Serfaus – Fiss- Ladis. Logisch, want hij is steil en recht en rustig. Vooral het eerste stuk is steil en kan ijzig zijn. Als je dat eerste stuk voorbij bent kun je met een gerust hart naar beneden, want dan ben je er bijna.

Dit seizoen heeft Fiss trouwens de oude stoeltjeslift bij deze piste, de Zwölfer Bahn, vervangen door een ultramoderne 8-persoonsstoeltjeslift met stoelverwarming. Door een lagere ligging van het dalstation kun je nog makkelijker naar de andere pistes die hier dichtbijelkaar liggen komen. Het gaat dus niet alleen om de Zwölfer Sportiv, maar ook om de Gratabfahrt en de Zwölferabfahrt.

Hoofdfoto: Saskia Smulders

Anderen lazen ook:

(Visited 747 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in de Catalaanse Pyreneeën