Het komende wintersportseizoen in Oostenrijk zal wat corona betreft veilig verlopen, belooft bondskanselier Sebastian Kurz in een interview met een Duitse krant. Het Alpenland werkt al enige tijd met een 3G-bewijs (genezen, getest of gevaccineerd), en wil dat tijdens het winterseizoen voortzetten. Hierbij is het aantal bezette IC-bedden de leidraad voor eventuele extra coronamaatregelen in Oostenrijk.

Coronaproof wintersport

De bondskanselier doet de belofte voor een coronaproof wintersport omdat volgens hem 70 procent van de Oostenrijkers boven de 12 jaar ingeënt tegen corona, en geldt dat ook voor het merendeel van de toeristen. “Wat dat aangaat staat niets een veilige vakantie in Oostenrijk in de weg”, zegt hij in een interview met de kranten van de Duitse mediagroep Funke.

Hotels, restaurants én après-ski

Bij hotels en restaurants in Oostenrijk moeten bezoekers al enige tijd een bewijs laten zien, waaruit blijkt dat ze gevaccineerd, getest of genezen zijn. En als het aantal besmettingen weer oploopt, worden de coronamaatregelen in Oostenrijk aangescherpt. “Dan mogen bijvoorbeeld alleen nog gevaccineerde wintersporters naar de après-ski”, kondigde Kurz aan. Uitgangspunt hierbij is de bezetting op de Oostenrijkse IC. Het doel is enerzijds te voorkomen dat de ziekenhuiscapaciteit overbelast raakt en anderzijds te voorkomen dat Oostenrijk als risicogebied wordt aangemerkt.

Coronamaatregelen andere Alpenlanden nog onbekend

Welke coronamaatregelen deze winter in Oostenrijk precies gaan gelden, is nog niet bekend. De ministers zijn hierover nog in overleg, maar de regels zouden deze week bekend moeten worden.

Ook andere Alpenlanden zijn druk om te bekijken hoe ze een veilig winterseizoen kunnen inrichten, zodat de wintersport zoveel mogelijk door kan gaan. Zo wordt ook in Italië overlegd over de maatregelen voor komende winter. Eén van de mogelijke maatregelen daar is het gebruik van de groene pas (Coronacheck) bij het gebruik van liften. Voorzitter van de skiliften, Helmuth Sartori, zegt een eventuele beslissing om deze controle in te voeren, te ondersteunen. Ook de liftmaatschappijen zijn niet per se tegen het gebruik van maximaal 80% van de capaciteit van gondels en stoeltjesliften.

Ook in Zwitersland wordt de 3G pas gebruikt. Sinds 13 september 2021 moet je daar een 3G-bewijs kunnen laten zien in de binnenruimtes van (hotel)bars en restaurants, vrijetijds-, sport- en uitgaansgelegenheden. Ook voor het bijwonen van evenementen in binnenruimten, zoals concerten, sportwedstrijden, clubs en bruiloften, moet je een bewijs kunnen tonen.

De verwachting is dat ook Frankrijk dergelijke maatregelen gaat instellen voor het komende winterseizoen, maar ook deze zijn nog niet bekend.

Op Nederland Wereldwijd vind je alle recente informatie over de coronamaatregelen per land.

Bron: RTL 4, Tiroler Tageszeitung
Hoofdfoto: Edwin Hagenouw


Ook lezen:

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer