advertentie

Afgelopen weekend heeft Bode Miller, de inmiddels 40 jarige Amerikaanse superster, het einde van zijn actieve ski-loopbaan bekend gemaakt.

Bode Miller wordt de nieuwe McEnroe

Na zes Olympische- en vijf Wereld Kampioenschapsmedailles hangt Bode zijn Head ski’s aan de wilgen. Of nee, dat had hij al eerder gedaan. Hoe zat het ook al weer? Net als de beroemde meervoudig Wimbledon winnaar John McEnroe is Bode Miller een heet gebakerd mannetje. Eind vorig seizoen wilde hij graag zijn eigen skimerk promoten en nog een jaar aan de World Cup meedoen, op zijn eigen ski’s wel te verstaan.

Eigen ski’s eerst

Maar daar stak Head, zijn sponsor tot dat moment, een stokje voor. Volgens het contract moest Bode, wilde hij mee doen aan World Cup wedstrijden, op Head skiën en niks anders. Het geschreeuw en gescheld was vervolgens niet van de lucht, net als McEnroe nogal eens uit zijn slof kon schieten. Maar de vader van vier kinderen heeft eieren voor zijn geld gekozen en gaat voor de Amerikaanse omroep NBC aan het werk als verslaggever van de Olympische spelen in Pyeong Yang aanstaande februari. Net zoals John McEnroe nu ‘expert-reporter’ is bij grote tennistoernooien.

Bode Miller
Bode met zijn eigen skimerk Bomber Ski

Opmerkelijke keuze

Dat juist hij zich inlaat met het sportjournaille is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Zijn relatie met de pers is gedurende zijn hele carrière nou niet wat je zegt soepel geweest. Eerst maar eens zien hoe het in Zuid-Korea gaat. Een job als coach behoort in de toekomst ook nog tot de mogelijkheden, naast directeur en eigenaar van een eigen skifabriek natuurlijk.

Geen Hahnenkamm winst

Wel jammer dat hij stopt. Hij was een spectaculaire skiër die bereid was grote risico’s te nemen en hij zorgde voor mooie TV-momenten. Hoewel hij in zijn laatste winter de snelste trainingstijd heeft geskied op de beroemde ‘Streif’ in Kitzbühel, zal hij de prijs nooit meer kunnen winnen. Wie weet leidt hij nog iemand op die net zo ‘crazy’ en vol overgave de strijd aangaat met Oostenrijkers, Zwitsers en Noren.

Bode Miller
De beroemde Streif in Kitzbühel. Next race zaterdag 20 januari 2018

De andere sterren

Nu Bode definitief gestopt is, moeten we maar naar de andere helden kijken. Het seizoen voor de speedfreaks is inmiddels ook van start gegaan in Canada en de US. Verrassend is de vorm van Aksel Lund Svindal. Na bijna een jaar aan de kant staat hij alweer bovenaan de ranglijst met één derde en één eerste plaats. Via deze link kom je direct in de kalender van de FIS en heb je alle races in één overzicht. Vanaf half december is het circus weer in Europa en kunnen we ook nog optredens van de Nederlanders Steffan Winkelhorst, Maarten Meiners en Adriana Jelinkova verwachten.

Bode Miller
Steffan Winkelhorst in actie op de reuzenslalom. Foto Tubantia.

advertentie
Mountainreporters Reisverhalen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here