5.8 C
Solden
zondag, november 22, 2020
Home Blog

Dit zijn de 10 skigebieden binnen Europa met veel zwarte pistes!

Le Mur in Avoriaz

In deze skigebieden kun je vele kilometers maken op de zwarte piste

Door: Karin Nijhof

Ben jij ondanks de Coronaperikelen opzoek naar een wintersportbestemming met veel zwarte pistes? Lees dan vooral verder. Hoewel veel wintersporters tevreden lijken te zijn met een blauwe of rode piste, zo bestaan er ook genoeg ski en-snowboardfanaten die juist een adrenalinestoot krijgen van het maken van een afdaling op een zwarte piste. Maar in welke skigebieden vind je de meeste zwarte pistes? Ik zocht het voor je uit!

Wanneer mogen we van een zwarte piste spreken?

Elke wintersporter weet dat de kleur van de piste de moeilijkheidsgraad aangeeft. Uit ervaring weet ik dat dit per land ook nog wel eens kan verschillen. Onderaan de skilift denk je dan ineens, was dit een rode piste? Dit leek wel zwart en of andersom.
Vaak geven skigebieden een kleur aan een piste op basis van makkelijk-gemiddeld-moeilijk. Dat kan er voor zorgen dat je beleving in elk skigebied met betrekking tot de kleur van de piste anders is.

Over het algemeen heeft een blauwe piste maximaal een hellingsgraad tot 16 procent en bij een rode piste is dat maximaal 23 procent. Er bestaan ook groene pistes, deze hebben een hellingsgraad tussen de 3 en 10 procent.
Maar niet alleen de hellingsgraad zorgt voor de kleur van de piste. Zo kan een piste ook met de kleur rood worden aangeduid omdat het een smalle piste is en dwars door de bossen gaat.

De zwarte pistes zijn vaak de moeilijkste. Ze hebben dikwijls een net iets hoger percentage met betrekking tot de hellingsgraad dan de rode (vanaf 23 procent)
Zwarte pistes zijn vaak steiler en hebben meer buckels dan de rode en blauwe afdalingen. De pistes worden minder goed onderhouden ten opzichte van de andere twee. Een zwarte piste heeft geen maximale moeilijkheidsgraad.

Kortom, alle factoren samen zorgen voor de kleur van de piste. Nogmaals, in elk skioord kan dit verschillen. Je komt al snel achter de steilheid en of de kleur van de piste door het maken van een val. Hoe langer je doorglijdt na een val, des te steiler de piste was. Vaak verlies je dan ook nog eens halverwege je ski’s. Herkenbaar?

Perfecte pistes in Galtur. Foto: Maaike de Vries
Perfecte pistes in Galtur

De steilste piste van Europa

Leuk weetje is dat de steilste piste ter wereld de “Zwitserse Muur” in Avoriaz is. Deze zwarte piste heeft zelfs een hellingsgraad van 76 procent! Lees hier ook meer over de meest bizarre afdalingen ter wereld en krijg mede door de foto’s een indruk hoe steil steil is.

Ski-plaats feitjes
Avoriaz, in 1960 helemaal ontworpen en gebouwd voor de wintersport

10 skigebieden binnen Europa met veel zwarte pistes!

Zie jij elke zwarte piste als een uitdaging. Ik heb in kaart gebracht welke 10 skigebieden binnen Europa veel kilometer aan zwarte pistes heeft. Het kan natuurlijk zo zijn dat er één of meerdere ontbreken. Laat het ons dan weten!

 1. Ski Amadé. Misschien niet helemaal eerlijk omdat het gebied uit vijf regio’s bestaat. In totaal heeft het hele skigebied 760 kilometer aan pistes, waarvan 95 kilometer zwart is.

2. Het voor mij onbekende Via Lattea in Italië en Frankrijk. De 400 kilometer aan pistes  bevindt zich in beide landen. Het telt ruim 85 kilometer aan zwarte pistes!

3.  Evasion Mont-Blanc in Frankrijk. De Evasion Mont-Blanc is één van de oudste skioorden van Frankrijk en heeft 70 kilometer aan zwarte pistes. Het hele skigebied telt meer dan 400 kilometer aan pistes.

4. Het grote skigebied van Les Portes du Soleil (650 km) in Frankrijk en Zwitserland telt ruim 70 kilometer aan zwarte piste waaronder de steilste “Zwitserse Muur” in Avoriaz.

5. L’ Alpe d’Huez in Frankrijk. Het skioord heeft in totaal 250 kilometer aan skipistes waaronder ook de beruchte 16 kilometer lange zwarte “Sarenne” afdaling en de steile zwarte afdaling “Le tunnel”. in totaal heeft dit skigebied 67 kilometer aan zwarte pistes.

6. SkiArena Andermatt- Sedrun. Het skigebied SkiArena Andermatt- Sedrun heeft 180 kilometer aan skipistes. Het skigebied telt maar liefst 65 kilometer aan zwarte pistes.

7. Ski Arlberg in Oostenrijk. Dit skigebied telt 42 kilometer aan zwarte pistes. Het is een groot skioord met een totaal van 345 kilometer aan pistes.

8. Ski Zillertal 3000 in Oostenrijk. Het skigebied heeft ruim 40 kilometer aan zwarte pistes. In totaal kent het skigebied Ski Zillertal 3000, 142 kilometer pistes.

9. Kronplatz Italië: Van de in totaal 119 kilometer aan pistes wordt 25 kilometer met de kleur zwart aangeduid.

10. Skigebied Belalp in Zwitserland. Dit skigebied telt slechts 60 kilometer aan skipiste maar daarvan is ruim 20 kilometer zwart gekleurd.

Pistekaart van KitzSki
Pistekaart van KitzSki, Oostenrijk

 

Redacteur Saskia schreef over het overleven op je eerste zwarte piste, hoe doe je dat?

 

Bronnen tekst:  Snowrepublic en wintersport.nl 
Bron foto’s: eigen

 

 

 

 

Val Thorens voor de 7e keer verkozen tot beste skidorp van de wereld

beste skidorp val thorens

Val Thorens voor de 7e keer verkozen tot beste skidorp van de wereld

Door: Patricia Christiani

Val Thorens, onderdeel van Les Trois Vallées, is voor de 7e maal verkozen tot beste skidorp ter wereld tijdens de World Ski Awards. Dit is een organisatie die elk jaar bergbestemmingen in de kijker zet. Bij de verkiezing kunnen mensen online stemmen op hun favoriete wintersportbestemming, wat dit jaar maar liefst 2,1 miljoen mensen deden. Daarnaast sleepte het hotel Fahrenheit 7, ook in Val Thorens, de prijs van “Beste Skihotel in Frankrijk” in de wacht.

216 bestemmingen uit 26 landen

Elk jaar doen er 216 bestemmingen uit 26 verschillende landen mee in de strijd naar de begeerde titel. In de afgelopen 8 jaar is Kitzbühel de enige geweest die erin geslaagd is de titel een jaar te veroveren van Val Thorens. De teams van Val Thorens zijn natuurlijk erg trots en bedanken de stemmers uit de grond van hun hart. Het zijn tenslotte de stemmers die elk jaar opnieuw hun liefde voor het resort betuigen.

Trots op community

De vele stemmers komen zeer waarschijnlijk voort uit het feit dat het Franse skiresort de grootste community van alle skigebieden ter wereld heeft. Want ze heeft 708.000 volgers op haar sociale kanalen en daarnaast telt de Club Val Tho 36.000 leden van over de hele wereld. Deze leden krijgen unieke ervaringen, nieuwtjes en cadeautjes van het resort.

Vincent Lalanne, directeur van het toerismekantoor in Val Thorens, is natuurlijk enorm trots: “Verkozen worden tot “Beste Skidorp ter Wereld” is een eer en vooral een verantwoordelijkheid naar onze klanten toe, en naar de lokale spelers die er de drijvende kracht achter zijn. We blijven ons elk seizoen vernieuwen en wachten vol ongeduld op de terugkeer van onze vakantiegangers. De prijzen zijn het resultaat van sterk teamwork binnen de gemeenschappelijke “LIVE UNITED” filosofie. Dankzij de toewijding en betrokkenheid van alle partijen staat Val Thorens elk jaar aan de top. Dit jaar heeft de prijs een bijzonder randje: in deze uitzonderlijke omstandigheden heeft Val Thorens zich uitstekend aangepast aan de huidige situatie en blijft het vastberaden om – zodra het kan – weer het beste op skivlak te bieden” .

Over World Ski Awards

De World Ski Awards is dé referentie op het vlak van ski- en berggebieden. Het is het enige initiatief ter wereld dat uitmuntendheid in de toeristische wintersportsector beloont en viert. Sinds de lancering in 2013 wil de World Ski Awards de standaard zetten voor skigebieden en toonaangevende organisaties belonen.

De winnaar wordt gekozen via twee publieke online stemrondes: in de eerste ronde wordt het beste skidorp per land gekozen, in een tweede ronde wordt uit deze nationale winnaars een bestemming verkozen tot beste skidorp ter wereld.

Bron: Val Thorens en World Ski Awards

Hoofdfoto: Val Thorens

Anderen lazen ook:

 

 

Wat je je afvraagt als je in de skilift zit…….is snowboarden uit of in?

Wat je je afvraagt als je in de skilift zit…….is snowboarden uit of in?

Door: Saskia Smulders

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen!

Deze keer de vraag: “is Snowboarden nou uit of in?” Want als je in de skilift zit en je kijkt naar beneden is het merendeel van de wintersporters een skiër. De laatste jaren lijkt het erop dat de sport aan populariteit ingeboet heeft. Maar is dat zo en vooral: is het terecht?

Historie

Eerst een stukje historie. Collega Karin schreef er al eerder een uitgebreid artikel over. Snowboarden werd “uitgevonden” in de jaren ’60 door ene Sherman Poppen die gek was op surfen. Hij wilde heel graag eens over de sneeuw surfen in plaats van over de golven. Hij ging aan de slag en ontwierp een surfplank voor in de sneeuw die vervolgens voor nog geen 15 dollar in de schappen van de winkels kwamen te liggen. Hij noemde het de “snurfer” (ik verzin het niet :-)). Zo zijn er miljoenen van dit exemplaar verkocht.

Burton

In de jaren ’70 werd de plank verder ontwikkeld en kwam de snurfer terecht bij ene Jake Burton Carpenter (overleden november 2019) die hem verder verfijnde. Zo plaatste hij er waterski-bindingen op en nam de plank in productie. Prijs: 38 dollar. Maar er waren meer kapers op de kust: Tom Sims, voormalig skateboarder en Bob Webber gingen zich professioneel bezig houden met snurfen.

Snurfers mochten niet op de piste en om de planken uit te proberen werd er stiekem, ‘snachts op de piste geboard. Eind jaren ’70 werden de eerste wedstrijden gehouden waaraan Jake Burton ook meedeed.

Hilarische beelden uit de jaren ’80. Snowboarders mochten niet in de lift….Pas in 1997 mochten in alle gebieden snowboarders in de liften. 

Naar Europa

In de jaren die volgde kwam de snurfer ook naar Europa en werd het board verder verfijnd. In 1987 werd het eerste wereldkampioenschap in Europa gehouden en werd snowboarden steeds populairder. Het board ging steeds meer richting het board dat we nu kennen.

Ook in Nederland werd snowboarden steeds populairder en was Thedo Remmelink de eerste Nederlander deelnemer aan de Giant Slalom en werd tiende. Nu is het snowboard niet meer weg te denken van de pistes. Ook mede dankzij de succesvolle prestaties van Nicolien Sauerbreij op de Olympische Spelen.

Toch lijkt de populariteit tanende en lijkt het alsof er minder snowboarders op de piste te vinden zijn. Hoe dat kan?

Een makkelijke vraag, maar een lastig antwoord.

Techniek en innovaties

Voor de beantwoording van deze vraag moeten we kijken naar de techniek. Met de komst van de carve skies is skiën niet alleen veel gaver geworden, maar het heeft er ook voor gezorgd dat skiën als makkelijker wordt ervaren. Met de carve ski kun je immers makkelijker je bochten maken en is daardoor voor meer mensen bereikbaar en relatief makkelijk te leren, hoewel écht carven wel de nodige oefening behoeft. Dat heeft er voor gezorgd dat veel snowboarders (terug) zijn gegaan naar ski’s.

Ook de komst van de twin-tips heeft ervoor gezorgd dat hiermee ook allerlei vette tricks te doen zijn; toch jarenlang het domein van de snowboarder. Daarmee heeft het skiën ook weer een stoerder imago gekregen en stapten nog meer snowboarders over naar het skiën.

De toekomst van het snowboarden

Als ik een inschatting zou moeten maken dan ligt de verhouding snowboarders versus skiërs op ongeveer 1 op 4 à 5. Dus rond de 20, 25% van alle wintersporters is snowboarder. Een jaar of tien geleden lag dit (opnieuw een schatting) rond de 30 à 35%. Een kleine daling dus.

Zelf ben ik een die-hard snowboarder en zal mogelijk tot in de lengte van dagen op mijn board te vinden zijn. Als is alleen maar vanwege het feit dat ik niet eens kan skiën…Maar ook het gemak om lekker op mijn snowboarschoenen te lopen in plaats van die klossende, stijve skischoenen spelen een rol.

snowboarder zwitserland
Ik op mijn snowboard in Zwitserland | Foto: Saskia Smulders

Snowboarden zal dus altijd blijven! Maar, heel eerlijk: binnen het snowboarden is het de hoogste tijd voor meer échte innovatie, want anders zullen steeds meer snowboarders tóch overstappen op het skiën.

Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit!

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel ‘m aan ons! Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen!

Bron: wikipedia | Hoofdfoto: onbekend

Anderen lazen ook:

Start skigebieden seizoen 2020-2021

start skigebieden

Start skigebieden seizoen 2020-2021

Door Patricia Christiani

Het is spannend, zo vlak voor de start van de skigebieden. Door de huidige lockdowns in zowel Frankrijk, Italië en Oostenrijk is de start van het seizoen 2020-2021 onzeker geworden. Daarom hebben een aantal skigebieden hun openingsdata verplaatst. Deze zijn natuurlijk nog wel onder voorbehoud van het effect van de lockdown op het aantal besmettingen.

Start skigebieden

Frankrijk

De lockdown in Frankrijk duurt tot 1 december. De meeste gebieden zijn voornemens direct of vlak daarna te openen. Data zijn daarom onder voorbehoud.

 • Tignes: 1 december
 • Alpe d’Huez: 5 december
 • Les 3 Vallées: 5 december
 • La Plagne: tussen 12 en 19 december

Oostenrijk

De lockdown in Oostenrijk duurt tot 7 december. De meeste gebieden zijn voornemens direct of vlak daarna te openen. Data zijn daarom onder voorbehoud.

 • Hintertux: na de lockdown (tot 7 december)
 • Kaprun Kitzsteinhorn: na de lockdown (tot 7 december)
 • KitzSki: na de lockdown (tot 7 december)
 • SkiWelt: na de lockdown (tot 7 december)
 • Montafon: 7 december
 • Zell am See – Kaprun: 7 december
 • Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn: 7 december
 • Flachau, Wagrain: 11 december
 • Maria Alm: 12 december
 • Ski Juwel: 12 december
 • Zillertal Arena: 17 december
 • Ski Arlberg: 17 december
 • Ischgl Samnaun: 17 december
 • Serfaus-Fiss-Ladis: 18 december
 • Oberstdorf Kleinwalsertal: 18 december
 • Zugspitz Arena: 18 december

Italië

In veel regio’s geldt een lockdown. De Italiaanse skigebieden vermelden op dit moment nog geen startdata op hun website.

Kijk voor de meest recente informatie ook op de sites van de gebieden zelf

Gaat het lukken?

De skigebieden doen er alles aan om gasten veilig te laten wintersporten door het uitrollen van allerlei coronamaatregelen. De après-ski gaat nergens door. Oostenrijkse Bondskanselier Kurz wil dat de skigebieden dit seizoen open blijven: of hij die belofte ook kan waarmaken, weten we nog niet. Maar door het instellen van een volledige lockdown en het voornemen om de hele bevolking te laten testen, lijkt Oostenrijk in elk geval hard in te zetten op het zo snel mogelijk terugdringen van de besmettingen.

En ook de Franse skigebieden zetten in op een opening zodra het kan en mag. Zij gaan  daarom door met de voorbereiding op veilig winterseizoen, zoals je hier al hebt kunnen lezen. 

Natuurlijk is het ook nog onduidelijk of we op wintersport kunnen dit seizoen, maar we blijven positief en duimen heel hard door! Duim je mee?

Hoofdfoto: Saalbach.com, Mirja Geh

Anderen lazen ook:

 

 

Wereldbeker Slopestyle in Stubai gewoon van start

worldcup slopestyle stubai
Worldcup Slopestyle 2020 in Stubai | Copyright Hologram Media

Wereldbeker Slopestyle in Stubai gewoon van start

Door: Saskia Smulders

Ondanks de tweede lockdown waarin Oostenrijk zich momenteel begeeft gaat de Worldcup Slopestyle in Stubai toch gewoon van start. Vanzelfsprekend vindt dit plaats onder strikte coronamaatregelen zoals testen en zonder publiek.

Vierde keer

Aan de start verschijnen niet alleen Oostenrijkers, maar ook deelnemers uit 20 landen zals de Noorse Olympisch kampioen Oystein Braten en de Zwitserse overall Worldcup winnaar doet mee. Het is de vierde keer dat deze wedstrijden op de Stubaier gletsjer (DC Stubai Zoo) worden gehouden. De finales zijn a.s. zaterdagochtend rond 11.15 uur. Je kunt deze volgen via Eurosport en ARD (of ORF als je Oostenrijkse zenders kunt ontvangen).

Bron: tt.com | Hoofdfoto: copyright Hologram Media

Anderen lazen ook:

SKILIFTVRAGEN | Hoe worden een skilift en gondel eigenlijk gemaakt?

skiliftvragen
Foto: Pexels.com (free download)

Wat je je afvraagt als je in de skilift zit…..hoe wordt een lift eigenlijk gemaakt?

Door: Saskia Smulders

J

e kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Vanaf nu beantwoorden reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic jouw skilift-vragen!oe wordt een skilift eigenlijk gemaakt?

Onze rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit

Deze week: wij vragen het ons regelmatig af als we zélf weer in de skilift zitten. Hoe krijgen ze die palen toch in de rotsen en hoe worden ze naar boven gebracht. Vragen, vragen, vragen…We gingen op onderzoek uit.

Veel onderzoek

Het bouwen van een skilift is een traject van vele jaren. Er wordt gestart met een idee dat door een planoloog wordt uitgewerkt. Als dat plan klaar is, worden er de nodige vergunningen verzameld. Daar zijn vaak vele gemeentes mee gemoeid. Afgelopen winter was ik in Gerlitzen, Karinthië en daar hoorde ik dat de lift waar ik op dat moment in zat op maar liefst drie gemeentes stond. Dat betekent dus ook drie keer het hele vergunningstraject doorlopen. Daarnaast komt het ook vaak voor dat boeren -waarvan het land is waar de lift komt te staan- onteigend moeten worden. Ook dat kost veel tijd.

Fundering en bouwrijp maken

Als dat allemaal achter de rug is gaat er daadwerkelijk gewerkt worden. Trajecten worden uitgezet en grote machines gaan aan het werk om de grond bouwrijp te maken. Dat is vaak geen makkelijke klus omdat er veel op bergrotsen gebouwd moet worden. Ondertussen wordt in de liftfabriek, vaak van Doppelmayer of Leitner, al pre fab onderdelen voor de palen, de lift- en bergstations en de stoeltjes of gondels zelf, worden voorbereid. Natuurlijk is geen lift hetzelfde dus alle materialen worden speciaal gemaakt.

De nieuwe Kohlmaisbahn in aanbouw destijds in Saalbach | Foto: Skicircus Saalbach Hinterglemm Facebook

Het daadwerkelijke bouwen

De meeste liften worden in de zomer gebouwd. Dat is natuurlijk logisch, want dan worden ze niet zoveel gebruikt. Bovendien zijn de weersomstandigheden dan gunstig. Enfin, het is nu tijd om écht te gaan bouwen. De onderdelen worden vanuit de fabriek naar de locatie vervoerd. Ze worden door grote hijskranen op z’n plaats gezet. Ook een helikopter is een onmisbaar onderdeel van het proces, want zij zorgen ervoor dat de liftpalen naar de berg vervoerd worden waar mensen beneden ze vast zetten.

De liftkabel

Dit lijkt mij persoonlijk de moeilijkste en lastigste klus van alles: het plaatsen van de liftkabel. Maar ook daar is over nagedacht. Eerst wordt er een dunne hulpkabel geplaatst. Door er steeds meer dunne kabels aan toe te voegen en deze uiteindelijk in elkaar te vervlechten ontstaat de daadwerkelijke kabel. Gelukkig gebeurt dit niet altijd handmatig, want er bestaan speciale machines die de kabels in elkaar draaien. Maar voor de kleinere, dunnere kabels wordt dit nog wel handmatig gedaan:

Detail van een van de kabels van de nieuwe gondel in Zermatt | Foto: Zermatt Bergbahnen

Je kunt je voorstellen dat deze kabels zeer sterk moeten zijn om het gewicht van de gondels, stoeltjes en mensen moet kunnen dragen. Een kabel voor een pendelbaan met een diameter van 54 mm weegt zo’n 16 kg per meter. Met een kabellengte van 4 km kom je dan uit op een totaalgewicht van 64 ton.

Als de kabels klaar zijn worden ze op een enorme grote rol gedraaid en naar de plek van de lift gebracht.

Mattherhorn
De bouw van een nieuw bergstation voor de nieuwe gondel op de Matterhorn op 4.000 meter hoogte was een ingewikkelde klus | Matterhornsparadise.ch

De gondels of stoeltjes worden gebracht

De kers op de taart zijn natuurlijk de nieuwe gondels of stoeltjes. Deze worden in de respectievelijke fabrieken gemaakt en vervolgens per vrachtwagen naar de nieuwe lift vervoerd. Daar worden ze bevestigd op de nieuwe kabels.

De nieuwe gondels van de Kohlmaisbahn destijds in Saalbach | Foto: Saalbach.com

Bijna klaar

Als alles op z’n plek ligt, de kabels bevestigd zijn, de gondels en stoeltjes opgehangen zijn is het tijd om alles uitvoerig te testen. Dat gebeurt volgens vastgelegde procedures en protocollen waarbij veiligheid natuurlijk voorop staat.

Party time

Als alles getest en gecheckt is en het nieuwe wintersportseizoen voor de deur staat is het tijd voor de feestelijke opening. Zelf was ik bij de opening van de 3S Eisgratbahn in Stubai. Daar werd de plaatselijke fanfare opgetrommeld, verrichte de baas van het skigebied tezamen met de burgemeester de feestelijke opening. En er was vuurwerk :-).

Opening van de 3S Eisgratbahn in Stubai werd destijds omlijst met blazers in klederdracht | Foto: Saskia Smulders

Recycling van oude liften

Als er oude liften worden vervangen dan worden ze niet steeds vaker gerecyled. Zo heeft de oude lift ….die vervangen is door…..een nieuw plekje gevonden in een skigebied in Argentinie. In Arosa (Zwitserland) werd zelfs een lift geveild: de hoogste bieder mocht ‘m meenemen.

Heb je zelf een skilift-vraag?

Stel em aan ons (redactie@snowrepublic.com). Dan gaan wij op zoek naar het antwoord zodat je komend seizoen in de skilift jouw vrienden antwoord kunt geven op alle skilift-vragen.


LEES HIER ALLE SKILIFTVRAGEN ÉN DE ANTWOORDEN


Hoofdfoto: pexels.com

#skiliftvragen #vragenindeskilift #durftevragen

Nieuwe chalets in het adembenemende Lechtal

Benglerwald. Foto: lech-chalets.at
Benglerwald. Foto: lech-chalets.at

Nieuwe chalets in het adembenemende Lechtal

Door: Maaike Somers

Vlak naast de piste, in het prachtige Lechtal, vind je chaletdorp Benglerwald Berg. De mooiste chalets direct aan de pistes van het skigebied Jöchtelspitze. Het grootste skigebied van het Lechtal.

Het chaletdorp Benglerwald staat garant voor luxe en comfort. Het privédorp voorziet je van alle gemakken. Dat begint al vroeg op de dag, als je verse bergontbijtje bij je chalet wordt bezorgt. Daarna kun je vanuit je chalet rechtstreeks de piste op, om te genieten van de heerlijke pistes van het gebied. En ben je nou echt een kilometervreter? Dan heb je geluk, het enorme skigebied Ski Arlberg ligt namelijk op slechts 20 minuten rijden. Hier vind je meer dan 300 kilometer aan piste.

En wat is er nu fijner na een dag buiten, dan naar de wellness gaan? In het chaletdorp vind je een privéspa die letterlijk van alle luxe is voorzien.

Lekker ontspannen

En daarna? Lekker ontspannen in je prachtige chalet. Die is voorzien van een volledig ingerichte keuken, een open haard, smart-home uitrusting en, tegenwoordig steeds belangrijker, gratis wifi. Of wat denk je van een winterBBQ? Dat kan gewoon, je hebt namelijk ook een BBQ op je terras. De ingrediënten en recepten worden bij je chalet bezorgd en als je wilt, kunnen ze zelfs voor je bereid worden.
Wijntje erbij? Er wordt voor een mooie selectie van bieren en wijnen gezorgd!

Deze winter openen er maar liefst zes nieuwe chalets in het dorp waarmee er voor ieder een geschikt chalet te vinden is. Voor de dierenliefhebbers is er een volledig omheind chalet waar je hond welkom is. Er zijn chalets met een fitnessruimte. Als je met je lief gaat is het liefdeschalet een echte aanrader.


Nieuwsgierig geworden? Kijk dan zeker eens op de website van Benglerwald.


 

Scenario’s voor het winterseizoen 2020/2021, volgens onderzoek

scenario's

Scenario’s voor het winterseizoen 2020/2021, volgens onderzoek

Door Patricia Christiani | Bron: Tiroler Tageszeitung

Toeristisch Oostenrijks adviesbureau Prodinger heeft drie scenario’s voor het winterseizoen geschetst. Volgens dit Tiroolse onderzoek dalen in het beste geval het aantal toeristische overnachtingen met 12%. In het “worst case” scenario ziet de adviseur een min tot 50% in Tirol. Tiroler Tageszeitung doet verslag van dit onderzoek.

Wereldwijde reisbeperkingen en de talrijke corona-beperkingen hebben het Tiroolse toerisme hard getroffen. Gastronomie en het hotelwezen waren onlangs ook de eersten die gedwongen werden te sluiten in de lockdown van november. Afgelopen weekend werd er vervolgens ook nog eens een volledige lockdown aangekondigd vanaf aanstaande dinsdag. Of, en in welke vorm het toeristische winterseizoen zal plaatsvinden, is momenteel nog volledig onduidelijk.

Simulatie van 3 mogelijke scenario’s

Het toerismeadviesbureau Prodinger, dat ook toeristische bedrijven vertegenwoordigt op fiscaal gebied, heeft in een simulatie drie mogelijke scenario’s voor de komende winter geschetst, rekening houdend met de lockdown van november.

1. “Worst case” scenario

Het “worst case scenario” is ook echt “worst”. Hier gaat Prodinger uit van een derde golf, gecombineerd met massale reiswaarschuwingen tegen Oostenrijk. Bedrijven zouden in dit allerergste scenario eind februari opnieuw moeten sluiten en pas aan het einde van het seizoen weer opengaan. Dit brengt een daling van het aantal overnachtingen voor Tirol met zich mee. In vergelijking met de recordwinter 2018/19 (wat het laatste volledige winterseizoen was) zou dat in het ergste geval tot ongeveer -46% (ongeveer 15 miljoen overnachtingen).  Volgens gegevens van de Gesellschaft für Angewandte Wirtschaftsforschung (GAW) zou zo’n verlies van 50% huisvesting en horeca ongeveer 1,2 miljard euro aan toegevoegde waarde en 12.000 banen kosten. En de Tiroolse economie in totaal zou het 2,9 miljard euro en 26.000 banen kosten.

2. “Bad Case” scenario

In hun “bad case” scenario komt Prodinger tot een afname van het aantal overnachtingen voor Tirol ten opzichte van 2018/19 van 21,7%, tot 21,6 miljoen overnachtingen. Dit scenario gaat uit van langzamere versoepelingsstappen in december, met aanzienlijke beperkingen tot het voorjaar. Grote delen van Oostenrijk worden in dit scenario in februari overgeschakeld op oranje, met clusters in individuele skibestemmingen. Er zijn aangescherpte maatregelen in het hotel, de horeca en evenementen en capaciteitsbeperkingen in skigebieden. Duitsland blijft sommige regio’s van Oostenrijk classificeren als risicogebieden, waardoor de wens om te reizen op de belangrijkste bronmarkt van Tirol afneemt. Het binnenlands toerisme blijft echter redelijk stabiel. Volgens cijfers van GAW kost een daling van het aantal overnachtingen met 30% de Tiroolse economie 1,7 miljard euro.

3. “Best Case” scenario

In het “best case” scenario zijn de cijfers slechts 12% lager dan in 2018/19. In dit geval gaat Prodinger ervan uit dat de grenzen grotendeels open blijven en dat er nauwelijks reiswaarschuwingen zijn. De Corona-verkeerslichten blijven in het voorjaar op groen en geel, wat het binnenlands toerisme slechts minimaal belemmert. In dit scenario gaat men er vanuit dat eerste Covid-vaccinaties in de winter van 2020/21 in heel Europa worden uitgevoerd en het vaccin in het voorjaar voor iedereen beschikbaar is.

Veilig op wintersport

De skigebieden zetten zelf ook groots in op veiligheid met hun Coronamaatregelen. Er zijn uniforme testvoorschriften, testlocaties, gewijzigde lifttijden, er worden buffs uitgegeven en het beheer van kassa’s en toegangen wordt verbeterd. Bergrestaurants weten sinds de zomer hoe ze hun diensten veilig en beperkt aan kunnen bieden, en après-ski is er dit jaar niet.

Toekomst laat zich niet voorspellen

Van deze scenario’s worden wij niet direct vrolijk. Aan de andere kant heeft deze pandemie zich in 1 ding zeker bewezen: hij laat zich niet voorspellen. Ondanks allerlei doemscenario’s weten we feitelijk gewoon nog niet hoe het verdere verloop gaat zijn. Daarnaast wil Bondskanselier Kurz dat de skigebieden dit seizoen open blijven. Of hij die belofte ook kan waarmaken, weten we nog niet. Maar door het instellen van een volledige lockdown en het voornemen om de hele bevolking te laten testen, lijkt Oostenrijk in elk geval hard in te zetten op het zo snel mogelijk terugdringen van de besmettingen.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Hoofdfoto: Patricia Christiani

Anderen lazen ook:

 

 

Vier bijzondere activiteiten voor een winterse trip naar het Noorden!

Vier activiteiten voor een winterse trip naar het Noorden!

Informatie en foto’s van Snowrepublic travel-partner: Voigt Travel

E

en duik in een hot spring in IJsland, een rendiersledetocht in Lapland of een boottocht door de fjorden in Noorwegen. Allemaal bekende en bijzondere activiteiten die je natuurlijk moet ondernemen als je naar het Noorden vertrekt. Maar er zijn ook genoeg onbekende(re) belevenissen die een plekje op je bucketlist verdienen!

1. Schaatsen door de wildernis in Lapland

Doe zoals de Zweden en stap met je ijzers onder je voeten op metersdik natuurijs. Je kunt op veel plekken schaatsen in Zweden, zoals in de regio Dalarna in het midden. Maar ook in Zweeds Lapland waar het ijs meters dik is en de natuur ruiger is. Het schaatsseizoen hier kent zes maanden en het je kunt er vanaf half oktober al terecht! Zie je het al voor je? Een avontuurlijke schaatstocht die je afsluit met een kampvuur gevold door het noorderlicht? Wij wel!

2. Rook de tent uit in een Finse sauna

Finland, het land van de sauna’s. Niet gek dat je hier verschillende soorten sauna’s vindt. De rooksauna is hier één van. Deze wordt ’s ochtends vroeg al opgestookt met hout zodat je aan het einde van de dag heerlijk kunt relaxen. Ontdek de rooksauna van Isokenkaïsten Klubi in het oosten van Fins Lapland, uitgeroepen tot één van de acht beste sauna’s van Finland. Of stap in de rooksauna van Hotel Jeris in het noorden van het land. Afkoelen na de sauna kan door een duik in een ijswak. Beter kan het niet toch?

3. Stap op een fatbike in Noorwegen

Fatbiken, we hebben er al vaker over geschreven maar wist je dat de fjorden van het schiereiland Malangen de perfecte omgeving bieden voor deze activiteit? Steile pieken en metershoge bergen typeren de kustlijn van deze eilandenarchipel in het noorden van Noorwegen. Een fatbike is de ideale wijze van transport om van deze omgeving en de uitzichten te genieten!

4. Bekijk het Noorderlicht vanuit een warm bad

Het Noorderlicht spotten is al een magische ervaring an sich, maar wat is er beter dan deze ervaring te combineren met een andere spectaculaire activiteit? In het noorden van IJsland vind je de Mývatn Nature Baths waar de lokale bewoners vaak te vinden zijn. Stap in één van de natuurbaden en geniet van het noorderlicht dat aan de hemel danst! Een warm bad en een lichtshow en dat allemaal op natuurlijke wijze! Perfect!

Deze tekst is geschreven door Eline van Dam van Voigt Travel 


Lees hier alles over Lapland op Snowrepublic.nl


 

Opnieuw strenge lockdown Oostenrijk

Strenge lockdown oostenrijk
Bron: Flickr CC BY-SA 2.0- Martin Abegglen

Opnieuw strenge lockdown Oostenrijk

Door Patricia Christiani

Bondskanselier Kurz heeft vanmiddag in een persconferentie een strenge lockdown voor Oostenrijk aangekondigd. Het land gaat vanaf dinsdag 17 november 2020 middernacht (in de nacht van maandag op dinsdag) tot en met zondag 6 december 23.59 uur opnieuw in een volledige lockdown. Voor de skigebieden betekent dit dat het zeer spannend wordt of zij op tijd en volledig open kunnen gaan.

Strenge lockdown

Alle niet-essentiële winkels moeten dicht en mensen met contactberoepen, zoals kappers, mogen voorlopig niet aan het werk. Ook de scholen gaan tot 6 december weer dicht.  Mensen mogen alleen de straat op als dat noodzakelijk is. Oostenrijkers mogen slechts 1 persoon ontmoeten. Ze mogen alleen het huis verlaten als er een goede reden voor is, zoals werk, het bezoeken van familie, een wandeling of een boodschap. Supermarkten, apotheken, drogisterijen en tabakswinkels, banken en postkantoren blijven open.

Besmettingen tot recordhoogte

Het aantal coronabesmettingen lag de afgelopen zeven dagen op 554 per 100.000 inwoners. Volgens de laatst bekende cijfers liggen er bijna 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 567 op de IC. Persbureau DPA meldt dat ziekenhuizen in sommige gebieden mogelijk moeten gaan kiezen welke patiënten er opgenomen worden. Ook vandaag bereikte Oostenrijk een record aan besmettingen.

lockdown oostenrijk
De situatie in Oostenrijk d.d. 14 november 2020 | Bron: https://corona-ampel.gv.at/

Oostenrijk stelde op 3 november al een gedeeltelijke lockdown in. Sinds dat moment is onder meer de horeca dicht, mogen hotels geen toeristen meer ontvangen en geldt er een avondklok. Na tien dagen zou gekeken worden of die maatregelen voldoende effect hebben, maar dat is volgens de regering dus niet het geval.

Spannend voor de skigebieden

Voor de Oostenrijkse skigebieden is het enorm spannend. Veel gebieden wilden rond 5 december hun seizoen starten. Het is de vraag of de besmettingen dan een dusdanig niveau hebben bereikt dat de gebieden ook echt open kunnen. Een aantal gebieden, waaronder Serfaus-Fiss-Ladis hebben hun seizoensopening juist al naar een later tijdstip verzet. 

Bronnen: NOS, Tiroler Tageszeitung, Orf.at

Hoofdfoto: Flickr CC BY – SA 2.0 – Martin Abegglen

Anderen lazen ook:

 

 

 

 

 

ADVERTENTIE
NKBV