5.1 C
Sölden
vrijdag, maart 27, 2020
Home Blog

LIVEBLOG: De Coronasituatie per wintersportland, updates

Liveblog Cornavirus
Ski Arlberg.

LIVEBLOG: Overzicht gevolgen Corona per wintersportland

Door: Pauline van der Waal

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wij krijgen zo langzamerhand een ‘information overload’ van al het Coronanieuws. Bovendien veranderen de berichten zo snel, dat het bijna niet bij te houden is. Aan de andere kant krijgen we veel vragen over hoe de situatie in een bepaald land of gebied is. Om deze reden hebben we de huidige situatie per land voor je op een rijtje gezet. Verder zullen we dan alleen nog over Corona berichten bij groot nieuws dat wintersport aangaat.

Voor alle gebieden, iedereen werkzaam in de branche én natuurlijk alle reizigers hopen we dat de situatie snel weer normaliseert en we weer over kunnen tot de orde van de dag!

Laatste nieuws – check de overheid!

***UPDATE 27 MAART 2020*** Wintersporters die half maart in Tirol geweest zijn, moeten volgens de lokale autoriteiten zeer alert zijn op symptomen die doen denken aan het coronavirus. Meerdere vakantiegangers zijn de afgelopen week positief getest en mogelijk zijn meer mensen in het wintersportgebied besmet geraakt.

Tussen 13 en 16 maart zijn er meerdere groepen uit Nederland, Zweden en Ierland in de Oostenrijkse plaatsen Axams en Götzens geweest. De autoriteiten publiceerden daarom een lijst van hotels. Mensen die daar hebben overnacht, moeten alert zijn.

Het virus heeft een incubatietijd van maximaal twee weken. Mochten wintersporters in de genoemde periode besmet zijn geraakt, dan krijgen ze naar verwachting deze week klachten. De autoriteiten hebben een alarmlijn in het leven geroepen voor mensen die bang zijn dat zij tijdens de wintersport besmet zijn geraakt.

***UPDATE 20 MAART 2020*** De strenge coronamaatregelen die in Oostenrijk van kracht zijn, worden met nog eens drie weken verlengd tot 13 april. De maatregelen zijn sinds maandag van kracht en sinds gisteren is de zwaar getroffen regio Tirol volledig afgezonderd van de buitenwereld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Volgens bondskanselier Sebastian Kurz zeggen deskundigen dat de maatregelen om het virus in te dammen werken, maar is verlenging noodzakelijk. Officieel zijn 200 mensen besmet in Oostenrijk, de meesten van hen komen uit Tirol.***UPDATE 18 MAART 2020***  Drastische maatregelen. Alle 279 gemeenten in Tirol, Oostenrijk, gaan in quarantaine en iedereen die in Tirol op vakantie was, moet in thuisisolatie

***UPDATE 18 MAART 2020***  Gastein, Flachau en Großarldal in Oostenrijk zijn nu ook afgesloten van de buitenwereld.

***UPDATE 18 MAART 2020***
Europa gaat verder op slot. Premier Rutte heeft de Nederlandse bevolking gevraagd alleen naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. De buitengrenzen van het Schengengebied gaan op slot. De grenzen tussen de Europese landen op sommige plaatsen, maar de Nederlandse grenzen niet. België gaat vanaf woensdag 18 maart in lock-down.

***UPDATE 15 MAART 2020***
Er komt vooralsnog geen reisverbod voor Nederlanders, dat is duidelijk geworden tijdens de persconferentie die vanmiddag om 17.30 uur heeft plaatsgevonden.


Zoals gezegd verandert de situatie sneller dan we kunnen bijhouden. Goede bronnen voor het laatste nieuws zijn:

  • De Rijksoverheid. Hier wordt informatie gegeven over de situatie in Nederland, maar ook FAQ’s over reizen naar Italië.
  • Rijksoverheid: reisadviezen per land.
  • De NOS houdt ook doorlopend een liveblog bij, waarin het laatste nieuws wordt gemeld.

Hieronder doen we een poging om de situatie per wintersportland te beschrijven.


Oostenrijk: alle wintersporters uit Tirol moeten in quarantaine

***UPDATE 18 MAART 2020*** De hele deelstaat Tirol wordt momenteel beschouwd als een risicogebied voor het coronavirus. Dit betekent dat niet alleen thuiskomers uit de in quarantaine geplaatste dorpen in Tirol, Vorarlberg en Karinthië zich 14 dagen moeten isoleren, maar iedereen die de afgelopen twee weken ergens in Tirol is geweest. Lees het hele bericht op ORF.at.

***UPDATE 17 MAART 2020*** Sölden en St. Christoph am Arlberg zijn toegevoegd aan de eerder in quarantaine geplaatste dorpen.

***UPDATE 15 MAART 2020*** De Oostenrijkse kanselier Kurz heeft verregaande maatregelen aangekondigd om het virus in zijn land in te dammen. Oostenrijkers worden opgeroepen thuis te blijven en alleen contact te hebben met huisgenoten. Restaurants gaan dicht, vluchten uit Groot-Brittannië, Rusland en Oekraïne worden geschrapt. “Oostenrijk gaat op een waakvlammetje”, zei Kurz in een toespraak.

***UPDATE(3) 14 MAART 2020*** Heiligenblut in Karinthië is, net als het Paznauntal en Sankt Anton am Arlberg in quarantaine geplaatst. Alle toeristen moeten vertrekken. Bewoners en werknemers van de horeca blijven twee weken verplicht in het dorp. Militairen handhaven de orde.

***UPDATE(2) 13 MAART 2020*** Wintersporters uit de dorpen Ischgl, See, Kappl, Galtür en St. Anton am Arlberg moeten in thuisisolatie.

***UPDATE 13 MAART 2020*** inmiddels is bekend geworden dat op zondag 15 maart alle skigebieden in Tirol, Salzburg en Vorarlberg het wintersportseizoen 2019-2020 zullen beëindigen.

***UPDATE(2) 12 MAART 2020*** Inmiddels meldt de website van Ischgl dat het niet gaat om twee weken, maar ‘tot nader order’. Andere skigebieden hebben dat voorbeeld op het moment van schrijven nog niet gevolgd.

***UPDATE 12 MAART 2020*** Het skigebied van Ischgl gaat per zaterdag 14 maart voor twee weken op slot, in verband met het grote aantal besmettingen aldaar.

12 maart 2020: Gisteren werd bekend dat de bekende Oostenrijkse après-ski aan banden wordt gelegd. Het is niet meer toegestaan om op een binnenlocatie meer dan 100 personen binnen te laten. In de praktijk betekent dat, dat de grote après-ski bars bijna allemaal besluiten om hun seizoen vroegtijdig te beëindigen.

Ga je naar een gebied dat niet in deze deelstaten ligt? Om te weten hoe het ervoor staat in ‘jouw’ skigebied, kun je het beste de website en Facebookpagina van het desbetreffende gebied in de gaten houden, of contact opnemen met de plaatselijke VVV.


Frankrijk: in lock-down vanaf 17 maart

***UPDATE 17 MAART 2020*** Ook Franrkijk gaat in lock-down. Je mag alleen nog naar buiten met speciale papieren.

***UPDATE (2) 14 MAART 2020*** Nog geen 24 uur nadat de Franse skigebieden aankondigden gewoon open te blijven, zien zij zich vanwege de extra maatregelen opgelegd door de premier nu toch genoodzaakt de sluiten.

***UPDATE 14 MAART 2020*** De Franse overheid is in veelvuldig overleg met de skigebieden. Voorlopig blijven de gebieden in Frankrijk geopend.

12 maart 2020: Ook Frankrijk doet z’n best om het virus in te dammen. In verschillende departementen zijn scholen dicht. Daarnaast zijn grote evenementen afgelast. We berichtten al eerder dat dat ook geldt voor bijvoorbeeld de wintereditie van Tomorrowland. Vanaf 13 maart is het aantal toegestane bezoekers voor evenementen ingeperkt van 1000 naar 100.

Er zijn op dit moment nog geen oranje of rode gebieden aangemerkt. Ook zijn ons geen bijzondere maatregelen in bepaalde skigebieden bekend.


Zwitserland: Alle gebieden en sommige grenzen dicht

***UPDATE 17 MAART 2020*** De Zwitserse horeca en winkels zijn gesloten. Groepen van meer dan 100 mensen zijn verboden. Ook zijn de scholen dicht. In Zwitserland is nog geen lock-down, je mag daar de straat nog op.

***UPDATE 14 MAART 2020*** De Zwitserse overheid heeft besloten dat alle skigebieden moeten sluiten. Vandaag zijn nog een aantal skigebieden in Bern en Centraal Zwitserland geopend. Deze zullen naar verwachting ook aan het einde van de skidag het seizoen afsluiten. Lees hier meer.

12 maart 2020: Als buurland van het zwaargetroffen Italië heeft Zwitserland controles aan de grens met Italië ingesteld. Sommige kleine grensovergangen zijn geheel gesloten. Zwitserland houdt zich aan de regel die ook in Nederland geldt: evenementen voor meer dan duizend personen worden afgelast.

Er zijn op dit moment nog geen oranje of rode gebieden aangemerkt. Ook zijn ons geen bijzondere maatregelen in bepaalde skigebieden bekend.


Duitsland: diverse maatregelen genomen, ook lokaal

***UPDATE 17 MAART 2020***

Ook Duitsland is niet op slot. Elke deelstaat bepaalt zelf de maatregelen. In Beieren is de noodtoestand uitgeroepen, en zijn alleen supermarkten open. Veel grenzen zijn gesloten. Skigebieden zijn vanzelfsprekend ook dicht.

***UPDATE 14 MAART 2020*** De eerste skigebieden hebben inmiddels hun sluiting bekend gemaakt. Wij vermoeden dat dit voor alle gebieden in het land gaat gelden, maar dat is nog niet bevestigd. Hou de Facebookpagina van hef desbetreffende gebied in de gaten. Winterberg in het Sauerland heeft aangekondigd voor de rest van het wintersportseizoen te sluiten.

12 maart 2020: Ook Duitsland voelt de noodzaak om meer maatregelen te nemen. Er gelden vooralsnog geen verboden, maar wel adviezen. Zo worden hier ook grote evenementen afgelast en wordt de bevolking opgeroepen verstandig te zijn en sociaal contact en bijeenkomsten met veel mensen te vermijden.

Er zijn op dit moment nog geen oranje of rode gebieden aangemerkt. Ook zijn ons geen bijzondere maatregelen in bepaalde skigebieden bekend.


Italië: alle skigebieden dicht, land op slot

12 maart 2020: Italië is op dit moment het hardst getroffen. Sinds 9 maart zijn grote gedeelten van Italië ‘zone rood’ verklaard, wat een negatief reisadvies inhoudt. Oranje betekent alleen in noodzakelijke gevallen reizen. Het openbare leven ligt stil, evenementen zijn afgelast, scholen en winkels zijn dicht. Inwoners moeten een document bij zich hebben als ze hun huis verlaten, waarop wordt verklaard dat ze mogen reizen.
Het spreekt vanzelf dat wintersporten in Italië nu onmogelijk is. Alle skigebieden zijn dan ook gesloten.

Het laatste nieuws over reisadvies naar Italië staat op de website van de Nederlandse overheid.


Scandinavië: weinig informatie te vinden

***UPDATE 15 MAART 2020***

Vanaf maandag 16 maart zullen de de Noorse vliegvelden en havens gesloten worden. Er zullen dan strenge grenscontroles uitgevoerd worden. Dit werd bekend gemaakt door de Noorse regering om verdere verspreiding van het coronavirus (covid-19) te beperken.

Neemt contact op met uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij indien u terug naar Nederland wilt. Uw vlucht kan omgeboekt worden.

Indien u met de auto bent gekomen, kunt u terug naar Nederland rijden. Er gaan echter geen veerboten. In Noorwegen en bij de Deense grens zullen er controles plaatsvinden. U dient te kunnen aantonen dat u op reis bent naar Nederland, uw paspoort is in principe voldoende. Houdt wel rekening op wachttijden en maak geen onnodige stops.

Reist u alsnog af naar Noorwegen als toerist of bezoeker, dan wordt u geweerd en teruggestuurd. In sommige gevallen kunt u gearresteerd worden indien u niet de aanwijzingen van de lokale overheden opvolgt.

***UPDATE 14 MAART 2020*** De eerste skigebieden in Noorwegen hebben inmiddels hun sluiting bekend gemaakt. Wij vermoeden dat dit voor alle gebieden in het land gaat gelden, maar dat is nog niet bevestigd. Hou de Facebookpagina van het desbetreffende gebied in de gaten.

***UPDATE 13 MAART 2020*** Sinds vandaag heeft Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Noorwegen verscherpt. Geadviseerd wordt om alleen noodzakelijke reizen te maken. Wie nu in Noorwegen is en daar wil blijven, moet verplicht 14 dagen in quarantaine. In die periode mogen reizigers het land niet verlaten.

12 maart 2020: Hoewel Corona ook in de Scandinavische landen is gevonden, is er weinig nieuws over maatregelen die genomen worden. Voor de skigebieden zijn er geen maatregelen bekend.


IJsland: reizen naar IJsland wordt agfgeraden

***UPDATE 15 MAART 2020*** IJsland heeft maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (covid-19) tegen te gaan. Reizigers wordt afgeraden om naar IJsland te reizen indien niet hoogst noodzakelijk. Toeristen en andere bezoekers zonder verblijfsvergunning worden momenteel niet officieel geweerd maar onnodig bezoek wordt ten zeerste afgeraden.

Als je nu in IJsland bent wordt je aangeraden terug te keren naar Nederland. Neemt contact op met uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij. Meer info (in het Engels) vind je op de website van de IJslandse Gezondheidszorg.


Amerika: inreisverbod en skigebieden sluiten

***UPDATE 15 MAART 2020*** Alle skigebieden in Colorado zijn gesloten.

***UPDATE 14 MAART 2020*** De eerste skigebieden in Amerika zijn vanaf nu gesloten. Jackson Hole, Taos en groot aantal resorts aan de oostkust.

Op 12 maart maakte President Trump bekend dat er een algeheel inreisverbod komt voor iedereen die reist vanuit Europa. Een uitzondering wordt gemaakt voor Amerikaanse inwoners. Het verbod gaat in vanaf zaterdag 14 maart en blijft minimaal 30 dagen van kracht.

Canada: weinig bijzonderheden

***UPDATE 16 MAART 2020*** Ook Canada sluit de grenzen voor buitenlandse bezoekers. Dit geldt zowel voor luchtverkeer als over land. Er zijn voorlopig geen internationale reizigers welkom in het land, maakte premier Justin Trudeau maandagavond bekend. Trudeaus vrouw Sophie is op dit moment gediagnosticeerd met corona. Beiden zitten in thuisquarantaine.

12 maart 2020: In tegenstelling tot Amerika lijkt Canada vooralsnog het hoofd koel te houden. Er zijn (nog) geen specifieke maatregelen aangekondigd.


De stand van zaken zoals hierboven beschreven geldt op donderdag 19 maart. Hou voor de laatste stand van zaken de media goed in de gaten!


LEES HIER ALLE BERICHTEN OVER HET CORONAVIRUS EN WINTERSPORT


REISVERSLAG: hiken en wildlife in Bulgarije

Top 5 van aparte slaapplekken in de sneeuw

slaapplekken
Futuristisch overnachten in Courmayeur © Gervasutti Post

Top 5 van aparte slaapplekken in de sneeuw

Door Thiery Thielemans

De meeste mensen die op wintersport gaan, slapen ter plaatse in een appartement, hotel, pension of chalet. Voor de meesten is dat al heel speciaal en bijzonder maar wist je dat er ook hele grappige en aparte slaapplekken in de sneeuw zijn? Van die plekken waar je eigenlijk gewoon één keer in je leven zou moeten zijn geweest.

1. VERBLIJF ALS EEN SAMI IN HET IGLO DORP IN HOCHBRIXEN (OOSTENRIJK)

Naast het bergstation van Hochbrixen, gelegen in skigebied Wilderkaiser-Brixental, ligt de bijzondere Alpen Iglu Village. Het iglo dorp bestaat uit achttien iglo’s en hier heb je de kans om als een heuse sami te verblijven. De tafeltjes in het restaurant zijn gehakt uit ijs. Drankjes haal je bij de bar, gemaakt van ijs en hoewel je de nacht doorbrengt op een bed van ijs, lig je er lekker warm in een slaapzak gemaakt van rendiervellen. Een verblijf in dit bijzondere iglo dorp belooft je een onvergetelijke ervaring in een sprankelend skigebied.

slaapplekken
Verblijf als een sami in een iglo dorp © Snowrepublic

2. KONINKLIJK GENIETEN IN HET SNEEUWKASTEEL IN KEMI (FINLAND)

Vlakbij de stad Kemi in Finland vind je hier jaarlijks het allergrootste sneeuwkasteel van de wereld. Ieder jaar opnieuw wordt het kasteel opnieuw gebouwd en ieder jaar weer ziet het er nèt wat anders uit maar één ding is zeker: Ieder jaar weer kan je hier koninklijk overnachten, ontbijten, dineren en zelfs trouwen. Het sneeuwkasteel voldoet steeds weer aan dezelfde eisen: Muren gebouwd van sneeuw en ijs van zeewater, een hoogste toren van minimaal 20 meter, minimaal drie verdiepingen, een ijsbar en een ijsrestaurant en een langste muur van minimaal 1000 meter. Ieder jaar weer is het sneeuwkasteel een adembenemend bouwwerk met prachtige details en een romantische sfeer.

slaapplekken
Koninklijk overnachten in het Sneeuwkasteel © Whatmatters

3. FUTURISTISCH OVERNACHTEN IN COURMAYEUR (FRANKRIJK)

De Bivacco Servasutti berghut ligt op een hoogte van 2835 meter boven het skigebied van Courmayeur. Deze futuristische accommodatie is van alle moderne gemakken voorzien. Er is water, er is licht en is zelfs internet. De Servasutti berghut heeft een welkomsthal, twee slaapcabines voor 12 personen, een gezellige woonkamer met prachtig uitzicht op het dal Val Ferrat, een badkamer en een keuken. Alleen èchte bergbeklimmers kunnen deze futuristische berghut bereiken na een pittige klim van maar liefst drie en half uur over rotspartijen en een gletsjer maar ja, dan kom je nog eens ergens!

slaapplekken
Futuristisch overnachten in Courmayeur © Bivacco Servasutti

4. SLAPEN BOVEN DE WOLKEN IN HOTEL JEŠTĚD (TSJECHIË)

Hotel Ještěd is gelegen op een hoogte van 1012 meter, bovenop de gelijknamige berg Ještěd. Het gebouw ademt een uniek stukje architectuur met haar rondingen en aparte punt. In de ronding schuilt een modern hotel met 59 kamers en een smakelijk restaurant en de puntige toren doet dienst als televisietoren. Het hotel is op de top van Ski Ještěd, een skigebied met 9 kilometer. Overnachten in Hotel Ještěd voelt als een sprookje waarbij je letterlijk boven de wolken slaapt en geniet van een prachtig uitzicht.

slaapplekken
Slapen boven de wolken in Hotel Ještěd © Hotel Ještěd

5. MIDDEN IN DE NATUUR IN EEN BOOMHUT IN CHAMPDREY (FRANKRIJK)

In het hart van de Vogezen en niet ver gelegen van het skigebied Gérardmer, liggen negen bijzondere boomhutten midden in de natuur. Ieder boomhut is uniek ingericht en je kan er met maximaal 8 personen verblijven. Je verblijft hier echt midden in de natuur, hoog boven in een boom. Hoe bijzonder is dat?!

slaapplekken
Boomhutten in Champdrey © France-Voyage

Zorg voor een goede zomerslaap voor je skiuitrusting

opbergen ski uitrusting
Berg je ski materiaal op zoals het hoort | Credits: Pixabay

Zorg voor een goede zomerslaap voor je skiuitrusting

Door Thiery Thielemans

Zomaar ineens, onverwacht en abrupt zat het wintersportseizoen er op dit jaar. De extreem snelle uitbraak van het Coronvirus zijn alle skigebieden gesloten en zal je skiuitrusting weer voor een maand of acht (of langer) opgeborgen moeten worden voor de zomerslaap. Maar hoe kan je dit nou het beste doen?

SKI’S, BOARDS & SCHOENEN

Laat je ski’s, boards en schoenen goed drogen voordat je ze opbergt. Zo voorkom je dat je schoenen gaan stinken en de kanten van je ski’s of boards gaan roesten. Om er zeker van te zijn dat je ski’s of boards tijdens hun zomerslaap niet uitdrogen, is het verstandig om ze nog even te (laten) voorzien van een laagje wax. Ga niet zelf aan de gang met vaseline maar gebruik echte wax. Vaseline trekt diep in het belag en dit gaat ten koste van de glij-eigenschappen van je ski’s of board. Niet doen dus! Haal na het (laten) waxen je ski’s uit elkaar voordat je ze opbergt en sus ze vervolgens rechtop staand in slaap.

Ga niet zelf aan de gang met vaseline, maar gebruik echte wax

Misschien is de ruimte waar je ze opbergt meer geschikt om ze neer te leggen maar leg ze dan wel op de zijkanten neer zodat ze hun veerkracht behouden. Dit geldt ook voor je snowboards. Niet plat neerleggen maar staand of liggend op hun zijkant opbergen. Voor wat betreft je schoenen raad ik je aan om een kleine investering te doen in een flacon textiel luchtverfrisser, te koop bij supermarkten en drogisterijen. Wanneer je je schoenen voordat je ze opbergt, inspuit met deze luchtverfrisser ruiken ze straks na de zomerslaap nog steeds schoon en lekker fris!

uitrusting
Berg je ski materiaal op zoals het hoort | Credits: Pixabay

ACCESSOIRES

Vaak belanden de kleine wintersportspullen aan het einde van een seizoen ergens tussen vele andere spullen in de kast of op zolder. Ze zijn hier erg gevoelig voor schade en dat wil je natuurlijk niet. Berg daarom je helm, skibril, GoPro of andere actioncam op in de vaak bijgeleverde hoesjes.

skibril

Denk ook aan het juist opbergen van je accessoires en voorkom krassen | Foto: Snowrepublic.nl

Zo voorkom je dat je straks te maken krijgt met hinderlijke en vaak niet te herstellen krassen op de spullen die je lief zijn en je na de zomerslaap weer nodig hebt.

KLEDING

EERST WASSEN…

Was al je skikleding voordat je het op gaat bergen. ALLES, dus ook je ski jas en die sjaal of buff die je misschien maar één keer om hebt gehad. Let daarbij op dat je geen gewone wasmiddelen gebruikt. Gewone wasmiddelen kunnen er voor zorgen dat je skikleding haar kracht verliest waardoor je het bij een volgende wintersport ineens kouder hebt als voorheen. Of je kleding laat opeens water door, iets wat het voorheen helemaal niet deed. Er zijn allerlei middelen op de markt die dit kunnen voorkomen. Zo zijn er speciale wasmiddelen voor ski- en outdoorkleding die direct op de huid worden gedragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thermokleding.

Zo zijn er speciale wasmiddelen voor ski- en outdoorkleding die direct op de huid worden gedragen

Een dergelijk wasmiddel zorgt er voor dat de thermokleding de ademende werking behoudt en de opbouw van nare geurtjes vermindert. Ook zijn er speciale wasmiddelen voor ski- en outdoorkleding gemaakt van softshell of gevuld met dons. De één zorgt er bijvoorbeeld voor dat de isolatiecapaciteit van de donsvulling behouden blijft en de ander revitaliseert de ademende werking. Er zijn verschillende merken die een dergelijke wasmiddelenlijn hebben. HG (doet wat het belooft!) heeft een uitgebreide productlijn in dit soort middelen en ook Nikwax biedt een achttal flacons aan die erg geschikt zijn voor de wintersportwas. Zelf ben ik het meest enthousiast over de producten van Nikwax, deze zijn online te koop.

opbergen
Oa de Nikwax wasmiddelen zijn ideaal voor het wassen van je wintersportkleding | Credits: Nikwax Outdoor
DAARNA OPBERGEN…

Als alles gewassen, gedroogd en gevouwen is, is het tijd om de kleding op te gaan bergen voor de winterslaap. Omdat het best wel een tijd stil moet liggen en vaak een behoorlijke berg is, adviseer ik je om hiervoor speciale vacuümzakken te gebruiken. Nadat je je wintersportkleding in de zakken hebt gedaan en de zakken hebt gesloten, pak je de stofzuiger en zuig je zó alle lucht er uit. Het grote pakket wordt ineens een stuk kleiner en motten hebben geen schijn van kans tijdens de zomerslaap. Mocht je er zeker van willen zijn dat je kleding na de winterslaap nog steeds schoon & fris ruikt, dan zou je er zelfs nog een lekker geurzakje bij kunnen stoppen!

“Ik adviseer je om hiervoor speciale vacuümzakken te gebruiken”

Weet je niet meteen over wat voor zakken ik het heb? Kijk dan eens naar onderstaand YouTube filmpje. De zakken zijn online te bestellen maar worden ook verkocht bij bijvoorbeeld een Blokker of Marskramer. Ze zijn ideaal en voor meerdere doeleinden en meermaals te gebruiken!


In de wintersportstemming blijven? Lees hier alle reisverhalen van onze wintersport reporters!


 

Iedereen die in Tirol was moet in thuisquarantaine

Tirol in quarantaine
Ischgl. Foto: Edwin Hagenouw

Ben je in maart in Tirol geweest? Blijf thuis!

Door Edwin Hagenouw | 18 maart 2020

De gehele Oostenrijkse regio Tirol is verklaard tot gebied met verhoogd corona-risico. Ben je de afgelopen twee weken in een van de skigebieden geweest dan wordt geadviseerd om thuis in isolatie te gaan. Dit is de enige manier om het virus zoveel mogelijk onder controle te houden.

Oostenrijkse dorpen werden geïsoleerd

Het aantal (ontdekte) besmettingen in Tirol loopt nog steeds flink op. Er werden daarom al eerder een aantal gemeenten ‘op slot’ gegooid. Als eerste was dit Ischgl, maar al snel volgden ook Kappl, See en Galtür in hetzelfde gebied en St. Anton am Arlberg in Vorarlberg. Daarna werden ook Sölden, St. Christoph am Arlberg en vervolgens Lech, Zürs, Stuben, Warth en Schröcken aan het rijtje toegevoegd, evenals Flachau.

Heel Tirol in isolatie

Op 18 maart werden alle inwoners van Tirol in isolatie geplaatst en riep Gouverneur van Tirol Günther Platter de inwoners op binnen te blijven: ‘Blijf thuis en verlaat alleen je eigen vier muren wanneer het nodig is om boodschappen te doen of naar de dokter te gaan, medicijnen te halen bij de apotheek, geld op te nemen of een frisse neus te halen. Tirol isoleert zichzelf, we stellen een quarantaineverordening op voor alle 279 Tiroolse gemeenten’. Deze situatie duurt minimaal tot 5 april 2020.

Begin maart in Oostenrijk geweest? Ga in isolatie!

Vicekanselier van Oostenrijk Werner Kogler riep dinsdagavond 17 maart laat op de avond op tot het zelf in isolatie gaan voor alle inwoners van Tirol. Hetzelfde geldt voor iedereen die in de voorgaande twee weken in Tirol was geweest. Dit geldt dus ook voor toeristen.
Twijfel je of dit ook voor jou geldt? Neem contact op met het RIVM of GGD. Of neem natuurlijk gewoon direct het zekere voor het onzekere en blijf thuis.

Quarantaine gebieden in Oostenrijk

Hieronder zie je de regio’s die nu als quarantainegebied worden aangemerkt in Oostenrijk. De mensen die hier wonen mogen de dorpen of de regio niet uit en moeten thuis blijven.

 


LEES HIER ALLE UPDATES OVER CORONA EN WINTERSPORT


Bron: orf.at en Land Tirol

 

Man crosst met z’n auto in volle vaart over een lege skipiste

Wat een heerlijk gezicht!

Door: Pauline van der Waal

Okee, we weten het. Het mag niet, de politie moest eraan te pas komen en het is natuurlijk ook helemaal niet goed voor het milieu. Maar toch… Ik heb dit filmpje nu zo’n tien keer bekeken en ik moet er zó vreselijk om lachen! Wat een lol moet deze man gehad hebben. Tenminste, ik neem aan dat dit een man is, haha. Al zou het ook zo maar een vrouwelijke coureur kunnen zijn die even haar frustratie eruit wil scheuren. Hoe dan ook, kijk even mee!

WIN-ACTIE: Win een lekker licht lentejack

Foto: Pixabay

Doe mee met de crowdfunding voor skifilm ‘Als Skiën dansen wordt’

Als skiën dansen wordt

Doe mee met de crowdfunding voor skifilm ‘Als Skiën dansen wordt’

Door Edwin Hagenouw | 16 maart 2020

Filmstudent Carel van Goch werkt momenteel aan een zeer bijzondere korte film werk waarin wintersport een grote rol speelt. De film heet ‘Als Skiën dansen wordt’. Carel is al van jongs af aan bezig met filmen. Het werd behoorlijk serieus sinds hij als jongste deelnemer meedeed aan een landelijke tv-competitie, de Entertainment Experience met Paul Verhoeven. Dit jaar studeert hij af aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie.

Lang nadenken over het onderwerp van zijn afstudeerfilm hoefde hij niet. ,,Ik wil het verhaal van mijn moeder vertellen. Het gaat niet makkelijk zijn, het zal best emotioneel worden. Maar ik wil dit eerbetoon aan haar gewoon maken. Uit bewondering.”

Skiën met broze botten

‘Als Skiën dansen wordt’ gaat over de ongeneselijk zieke Eva, die wil bewijzen dat ze ondanks haar broze botten nog kan skiën. Om dit te kunnen doen moet ze eerst haar angst voor wat komen gaat zien te overwinnen. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over moed, hoop, doorzettingskracht en het bevrijdende gevoel om al skiënd even alles los te kunnen laten.

Crowdfunding

Om ‘Als Skiën dansen wordt’ te kunnen verfilmen is jouw hulp nodig. Met jouw bijdrage is het mogelijk om met deze film aandacht te geven aan de ziekte kanker en het dagelijkse gevecht dat patiënten, vrienden en familie leveren in het omgaan met de ziekte. Met deze bijdrage steek jij al deze mensen een hart onder de riem en laat je anderen zien wat ze doormaken. Steun dit project en draag met je donatie bij aan de vertelling van een verhaal over moed, doorzettingskracht en hoop!


Om de film te kunnen realiseren heft Carel een crowdfunding campagne opgezet, die nog tot 6 april 2020 loopt: cinecrowd.com/nl/alsskiendansenwordt


Copyright alle foto’s: Yannick van de Graaf

Zo is het voor mensen die werken in de nu afgesloten skigebieden

Afgesloten skigebieden
Bastiaan, Marieke en hun hondje Sophie

Corona: minder inkomsten, in ‘lockdown’, of werkloos thuis

Door: Pauline van der Waal

Afgelopen weekend stond in het teken van wintersporters die halsoverkop hun bestemming moesten verlaten vanwege het sluiten van de skigebieden. Anderen moesten hun reis annuleren of zelfs halverwege omkeren.
Nu is de voortijdige sluiting natuurlijk vervelend voor vakantiegangers, maar een regelrechte ramp voor de mensen die er werken. Wij spraken een skilerares, een receptionist, een reisleidster en een eigenaar van een B&B over wat dit voor hun betekent.

Jennifer Ouwerkerk – Service Delivery Rep in Val Thorens

Jennifer was vanaf begin december in de Franse Alpen te vinden. Eerst een maand in Les Arcs en daarna in Val Thorens als Holiday Representative voor een Ski Touroperator. Op maandag moest zij halsoverkop het land verlaten.

“Ik was in Val Thorens, toen op zondag het nieuws naar buiten kwam dat de skigebieden in Frankrijk moesten sluiten. Het was allemaal best onverwachts en bizar. Wij hadden namelijk net op zaterdag onze nieuwe lading gasten voor de week binnengehaald. Mijn werkgever had best veel contact met de lokale overheid, maar tot acht uur ’s avonds op zaterdag had niemand het idee dat dit zou gebeuren. Totdat de locals tegen toeristen begonnen te vertellen dat ze beter naar huis konden, want alles zou zondag dicht blijven. Tot dan leek alles gewoon rustig en oké.

De gasten reageerden in ons geval redelijk goed. Ze begrepen dat dit buiten onze macht lag. Het werd pas lastig toen hotels begonnen te zeggen dat ze zo snel mogelijk weg moesten. Voor mij en mijn collega’s was het best een rotklus om iedereen op de hoogte te houden. Zeker toen er ook roddels ontstonden over dat wanneer je niet binnen 48 uur het resort uit was, je daar moest blijven voor 30 dagen.”

Val Thorens in betere tijden. Foto: Pauline van der Waal
Val Thorens in betere tijden. Foto: Pauline van der Waal

“Er moesten repat-vluchten geregeld worden, maar dat was lastig voor de hoeveelheid mensen die we terug moesten halen naar de UK (het bedrijf waar Jennifer voor werkt, opereert alleen voor de Engelse markt, red.). Toen moesten we dus mensen vertellen dat hun een twintig uur durende busreis te wachten stond. Verbazingwekkend genoeg reageerden de meesten wel okay en waren ze al lang blij naar huis te kunnen. Het ergste was denk ik gestopt te worden door mensen met tranen in hun ogen, die zelf hun reis geboekt hadden en die geen idee hadden wat te doen.

Ikzelf heb een Nederlands paspoort, waardoor de prioriteit was om ook mij zo snel mogelijk het resort uit te krijgen. Ook omdat de verhalen steeds sterker werden dat de grenzen dicht zouden gaan. Mijn werkgever heeft mijn vlucht geregeld, terwijl ik mijn koffers snel ingepakt heb en m’n appartement schoon gemaakt heb. ’s Ochtends om drie uur was ik nog aan het werk, en om half acht zat ik in een transfer naar Genève! Nu blijkt dat ik net op tijd weg ben, met de verplichte tweeweekse quarantaine die is opgelegd.

Het seizoen had voor mij nog tot 11 april moeten duren, maar nu is het klaar. Helaas kan ik niet naar mijn zomerbestemming, totdat wij onze reizen weer gaan voortzetten. Ik werk op een seizoenscontract, dus ik kan niet bij het UWV aankloppen. In Nederland wil ik tijdelijk werk zoeken, maar alles ligt hier ook op z’n gat.

Ik ben daarom heel benieuwd hoe dit verder gaat. Mensen die toerismebedrijven aanvallen om het feit dat ze nog steeds reizen uitvoeren, moeten er wel bij stil staan dat er zoveel banen mee gemoeid zijn. Je kunt niet zomaar zeggen zoek het allemaal maar uit!”

Jennifer, nog in Frankrijk
Jennifer, nog in Frankrijk

Heb jij een klus voor Jennifer?

Jennifer zou eigenlijk nog een maand in Val Thorens zijn, en daarna doorreizen naar haar zomerbestemming. Nu zit ze plotseling in Nederland, zonder werk.

Kun jij wel zo’n topper als Jennifer gebruiken voor een klus? Aarzel dan niet en neem even contact met haar op!

Dat kan via telefoonnummer +31615046575

Arjan Bos – Receptionist in Fieberbrunn

Arjan is pas afgestudeerd voor HBO Commerciële Economie en werkt vanaf dit seizoen als receptionist bij hotel TUI BLUE in Fieberbrunn.

“We kregen op zondag instructies van de gemeente dat de gasten Tirol moesten verlaten. Ons hotel is nu dus helemaal leeg. Ik had op zondagochtend nog geskied en het was de beste dag van dit seizoen. Heerlijke lege pistes en super weer! Wat een rare aanblik gaf, was dat de restaurants al werden leeggehaald en dat de pistenborden werden opgeruimd.”

Hieronder zie je hoe de pistes er die laatste ochtend bij lagen.

“Toen we het bericht van de gemeente kregen, moesten we gelijk alle gasten informeren dat ze per direct moesten vertrekken. Dat was best wel indrukwekkend. Mensen geloofden ons niet. Ze zeiden: ‘maar in de media stond nog dat de hotels tot morgen open zouden zijn.’ Ik had zelfs gasten die de sauna nog wilden gebruiken! Ik dacht echt: is mijn communicatie niet effectief of zijn de mensen echt niet bewust van het feit dat ze het land moeten verlaten?

We zitten in Tirol, dus dat betekent dat hier nu alles ‘op slot’ is. Officieel mogen wij de gebouwen niet uit, tenzij je naar de winkel moet of voor andere eerste levensbehoeften op pad moet. Of bijvoorbeeld voor werk. Het is een vreemd gevoel, je realiseert je nu pas wat vrijheid is!”

“Ik woon zelf bij het hotel in. Ik woon dus naast de lift, après-ski en de piste. Normaal gezien dan! Veel Nederlandse collega’s zijn vertrokken. Sommige collega’s konden hier al niet meer wegkomen, omdat vluchten geannuleerd zijn. Ikzelf blijf hier. Ik werk nu als receptionist en ik wil straks iets met marketing gaan doen bij een hotel of skigebied.

Vanaf morgen werk ik in de housekeeping, omdat er verder geen werk meer is. Alle 145 kamers krijgen een extra schoonmaakbeurt. Haha, ik had niet verwacht dat ik met mijn HBO-diploma zou gaan schoonmaken, maar ach het is maar tijdelijk. Het hotel is vandaag ook opgeruimd en klaar gemaakt voor de winterslaap. Op 20 mei hopen we weer open te gaan voor het zomerseizoen!”

Bastiaan van der Staaij – Eigenaar B&B in Weissbriach

De echte Snowrepublicfan kent Bastiaan ongetwijfeld. Hij schreef namelijk als reporter artikelen op Snowrepublic.nl. Bastiaan is ex-reclameman en fanatiek skiër. Sinds oktober 2019 is hij eigenaar van Haus 26, een kleine Bed&Breakfast met vier kamers en een 100% plantaardige keuken in Weissbriach (Kärnten-Oostenrijk). Ook is hij skileraar.

Bastiaan in Oostenrijk.
Bastiaan in Oostenrijk.

“Marieke en ik kregen begin van dinsdagavond op de lokale app door dat ons skigebied (Nassfeld) vanaf maandag 16 maart dicht zou gaan, een maand eerder dan gepland. Dat was erg balen. Ook omdat er nog gasten uit Nederland zouden komen op die bewuste maandag. Ik had het weer al gecheckt en het zou Kaiserwetter worden.
Leuk voor de gasten, maar ook voor mij. Ik wilde namelijk trainen voor de Östereichische Skilehrer Meisterschaften op 27 maart en mijn Landes 2 Skikurs in mei. Beide zijn inmiddels afgezegd. En het gebied ging alsnog een dag eerder dicht. Laatste skidag was dus zaterdag 14 maart.

Wij hadden op dat moment geen gasten. De gasten die onderweg waren vanuit Frankrijk hebben al bij Lille rechtsomkeert gemaakt. De kans dat ze het heen weer zouden halen slonk snel. Het was heel rustig hier, geen chaos. Andere hotels in het dorp zijn vrijwel direct dichtgegaan. Vooral om kosten te besparen denk ik. Bovendien hadden alle Tsjechen en Slowaken al gecanceld. Italianen zagen we al een tijdje niet meer.

Het is hier al twee weken erg stil. Quarantaine is beetje een groot woord maar er gebeurt simpelweg niks. We kunnen wel gewoon naar buiten, wandelen en de hond uitlaten (wat een feest voor dat beest!). Het weer is prachtig maar je moet wel je eigen eten en drinken meenemen op een lange wandeling, alle hutten en restaurants zijn natuurlijk dicht. Door deze maatregel is ook ons eigen vegan restaurant dicht. Ook voor locals. Dus dat is extra balen en saai.”

“Financieel gezien missen we gewoon een goeie maand omzet en dat is erg vervelend. Zeker in ons opstartjaar, waar natuurlijk nog niet alles optimaal draait. We hebben wel een buffer maar een aantal geplande investeringen stellen we nu uit. Eerst maar eens zien hoe lang dit allemaal duurt.

En uitzoeken op welke steunmaatregelen we vanuit de WKO (lokale Kamer van Koophandel) kunnen terugvallen. Daarnaast vervroegde voorjaarsschoonmaak, tuinhekje plaatsen, opruimen en rotzooi verzamelen om weg te gooien als dat weer kan. Het grofvuil is op dit moment namelijk ook dicht.

Vroegboekkorting voor Snowrepublic lezers

Zodra het kan gaan we weer open. Dat zullen we duidelijk communiceren op onze social kanalen, dus volg ze allemaal! Dat kan via Instagram, Facebook en natuurlijk de website.
En let op! Voor de lezers van Snowrepublic /Mountainreporters geldt een korting van 10% op de kamerprijs voor alle boekingen gedaan in 2020. Dus ook voor verblijf in de winter van 2021! Gebruik bij de boeking de code Snowrepublic 2020.

We hopen jullie snel weer te mogen verwelkomen om lekker te wandelen, MTB-en en zwemmen in de Weissensee of Presseggersee. Ook zijn wij een prima plek voor een tussenstop op weg naar Kroatië of nog verder!”


Kijk voor meer informatie over Bastiaan en zijn bezigheden op de website van Haus 26. Natuurlijk kun je daar ook boeken voor de zomer of voor volgend seizoen!

Eerder schreef hij al over het opzetten van de B&B.


Dominique – Skilerares in Ellmau / Vakantieganger in Fiss

Dominique is skilerares en was dit seizoen in Ellmau. Ze zou daar eigenlijk tot 7 maart werken, maar kort daarvoor bleek dat er te weinig boekingen waren om alle skileraren aan te houden. Daarom was ze afgelopen week niet aan het werk, maar zelf op vakantie in Fiss met haar beste vriendin, broer en ouders. Daarna zou ze naar Serfaus gaan, om daar skiles te geven.

Dominique in de SkiWelt in Oostenrijk.
Dominique in de SkiWelt in Oostenrijk.

“Ik mocht in Ellmau blijven om vrij te skiën en te après-skiën. Maar liever ging ik even op en neer naar Nederland, om spullen te wassen en wat dingen te regelen. Zo gezegd, zo gedaan. Op zaterdag 7 maart vertrok ik samen met mijn beste vriendinnetje en mijn broer weer naar Oostenrijk. Met de auto naar Fiss, voor acht dagen vakantie. Mijn ouders vlogen een dag later.

Er was vrij weinig aan de hand in Fiss. Wel hadden we onze bedenkingen. Maandag was bijvoorbeeld bij veel restaurants de cola al op en dat zou ook niet meer worden bijgevuld. Eigenlijk werd er ons verder niet veel verteld.

Op donderdagochtend zag ik op Instagram van een vriendinnetje dat in Ischgl zat: abrupt de laatste skidag vanwege Corona. Op de Nederlandse tv was nog helemaal niks bekend over Corona in Oostenrijk, dus dit kwam wel als een verrassing. We hebben goed alle updates in de gaten gehouden, tot een paar uur later ineens Sankt Anton ontruimd werd.
We zijn terug geskied naar het hotel en hebben daar met de eigenaren gesproken. Vrijdag zou er een persconferentie zijn over Corona, maar ons werd afgeraden naar de après-ski te gaan en verzocht eigenlijk zo snel mogelijk te vertrekken.”

Dominique met haar familie en vrienden. ‘Deze foto laat zien dat we tenminste nog lol hebben gehad, haha!’
Dominique met haar familie en vrienden. ‘Deze foto laat zien dat we tenminste nog lol hebben gehad, haha!’

“Vrijdag werd bekend dat zondag de laatste draaidag van de liften was en maandag alles zou sluiten. Alle grotere après-ski ging direct dicht. Ineens zagen we veel auto’s wegrijden. Zaterdag was het dan ook een spookdorp! De pistes waren leeg, veel restaurants al gesloten, er was niemand bij de liften en in het hotel waren wij nog de enige gasten. Ze keken erg verbaasd in het restaurant toen we daar aankwamen op zaterdagavond.

Het moment dat ik echt zenuwachtig werd, was toen bekend werd gemaakt dat zondag de liften niet meer opengingen. Wij zouden zondagochtend vroeg gaan rijden, maar mijn ouders zouden met hun vrienden pas later met het vliegtuig vertrekken.

We zijn expres niet eerder vertrokken. Zou het vliegtuig niet meer gaan, dan konden we in het ergste geval mijn ouders en hun vrienden meenemen in de auto. We hadden dan wel bagage achter moeten laten, maar zo zouden we in ieder geval thuis zijn gekomen.

De barman van het hotel hield gepaste afstand. Hij zei dat zodra wij weg waren, het hotel voor drie weken op slot ging. Ook vertelde hij dat er zondagochtend bussen zouden komen om al het personeel op te halen. Ook zij zelf vertrokken direct uit Fiss, wat dus duidde dat hier wat gevallen waren.”

“We hadden eigenlijk drukte verwacht onderweg. Maar ook hier leek het wel een spookland. De eerste 1,5 uur zijn we geen auto’s tegengekomen op wat Oostenrijkers na. Bij de grens werden we staande gehouden om ons te laten meten op koorts.
Mijn ouders werden ook staande gehouden op het vliegveld. Ze moesten vertellen waar ze vandaan kwamen en naar aanleiding daarvan kregen ze een mondkapje op. Als je het mij vraagt, brengt dit alleen maar extra paniek! Inmiddels zijn we allemaal weer in Nederland.

Helaas is nu het seizoen voorbij en zit ik werkloos thuis. De weken die ik nog naar Serfaus zou gaan, gaan vanzelfsprekend niet door. Ik hoop dat de Nederlandse overheid wat gaat doen, om ook deze groep seizoenarbeiders te helpen. Solliciteren in de tijd van Corona is namelijk niet eenvoudig, aangezien veel bedrijven dicht zijn of gaan.
Voor nu wil ik graag de mensen helpen die het nodig hebben in vorm van boodschappen doen of de hond uitlaten. Verder wil ik graag iedereen bedanken voor het bijdragen aan een fantastisch seizoen en ik hoop dat iedereen gezond blijft!”


LEES HIER ALLE BERICHTEN OVER CORONA EN WINTERSPORT


 

Even helemaal wat anders: maak je eigen pretzels

Pretzels

Even helemaal wat anders: maak je eigen pretzels

Door Thiery Thielemans

Toen ik laatst in Tsjechië was, kregen we in een restaurant in plaats van een mandje met stokbrood met kruidenboter een mandje met pretzels. Je kent ze vast wel. Ze lijken op krakelingen en worden in de vorm van een knoop gebakken. Met name de Duitsers, Oostenrijkers, Zwitsers, Amerikanen en Oost-Europeanen zijn er gek op.

GEK OP PRETZELS

In Amerika eten ze de pretzels uit de hand en gewoon op straat, in de wintersportlanden zijn ze te bestellen als snack bij een grote pul bier en bij de vele Oktoberfeesten zijn ze niet weg te denken. Dan heten ze overigens geen pretzel maar brezel. Maar waar komt de pretzel nu eigenlijk vandaan en hoe maak je ze zelf? Ik zocht het voor jullie uit!

AMEN

De pretzels zijn al in de vroege Middeleeuwen in Europa bedacht door een stel monniken. Binnen de christelijke kerk kreeg de pretzel een religieuze betekenis toebedeeld vanwege de vorm. Met enige fantasie zou je er namelijk twee biddende handen in kunnen zien. De drie gaten zouden staan voor de Heilige Drie Eenheid, de vader – de zoon – en de heilige geest. Juist ook daarom zie je pretzels tegenwoordig vaak nog op christelijke feestdagen op vele tafels en buffetten verschijnen.

Pas in de 18e eeuw werden de pretzels vanuit Europa naar Amerika gebracht. Het verhaal gaat dat dit gebeurde door de Pennsylvania Dutch; een groep immigranten uit Duitsland en Zwitserland. Zij maakten vanuit een fabriekje in Pennsylvanië de snack en distribueerden deze vervolgens naar andere delen van Amerika. De pretzel werd hierdoor ook daar een geliefde lekkernij. Men is trots op de pretzels!

pretzels
Trots op de pretzels

KOOP DIE ZAK CHIPS EENS NIET

In de wintersportgebieden van Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Slovenië, Polen en Tsjechië zie de pretzels vaak ietwat verscholen aan een houten stok hangen bij bergrestaurants. Ze zijn niet duur en heerlijk bij een pul bier of koude cola na een lekker dagje skiën. Hou je ook van lekker snacken thuis op de bank? Koop dan eens niet die bekende zak chips maar maak je eigen pretzels met behulp van onderstaand recept waarmee je 10 pretzels in één keer bakt.

BENODIGDHEDEN

1 ei
300 gram tarwemeel
1 dl handwarm water
10 gram droge gist
1/2 eetlepel suiker
grove zoutkorrels

De Heilige Drie Eenheid in een pretzel

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 200 graden. Los daarna het gist op in het water en voeg de suiker en de bloem toe. Kneed vervolgens het geheel in 8 minuten tot een elastisch deeg en zet de kom daarna een half uurtje weg, bedekt met een schone theedoek of plastic folie, zodat het deeg kan rijzen. Na een half uur kneedt je het deeg nog één keer door en verdeel je het in 10 gelijke bolletjes. Rol daarna van ieder bolletje lange dunne slierten van ongeveer 30 centimeter lang. Van deze slierten ga je daarna de drie-handen-vorm maken en dit doe je als volgt: Leg een sliert deeg eerst in een U-vorm en draai daarna de uiteinden een hele slag om elkaar heen waarna je ze naar beneden vouwt om de bocht van de U vast te zetten.

Als het goed is, heeft de krakeling nu drie ongeveer gelijke gaten. Dit is het symbool van de Heilige Drie Eenheid. Leg je pretzels op een bakplaat en bestrijk ze één voor één met het geklutste ei. Strooi daarna over iedere pretzel grove zoutkorrels en druk deze zachtjes in het deeg. Laat de pretzels nog even tien minuten staan om ‘uit te rusten’ en bak ze daarna in twaalf minuten gaar in de oven. De pretzels zijn prima koud te eten maar warm zijn ze het allerlekkerst!

VARIATIETIP

Vervang de grove zoutkorrels eens door kaneel of chocoladehagel om zo je eigen zoete pretzels te bakken. En ben je doller op de hartige variant? Uitgebakken spekjes zijn ook een heerlijke vervanger voor de grove zoutkorrels!


Lees meer over eten en drinken tijdens de wintersport


Uitkijken naar een actieve zomer met Mountainreporters!

mountainreporters

Uitkijken naar een actieve zomer met Mountainreporters!

Door Edwin Hagenouw | Hoofdredacteur Snowrepublic en Mountainreporters

Nu het wintersportseizoen tot een abrupt einde is gekomen zullen we in de komende weken het aantal nieuwe artikelen op Snowrepublic gaan afbouwen. Ik vertrouw erop dat we, net als elk jaar, weer echt actief gaan worden met onze berichtgeving over de skigebieden in de loop van augustus. Onze hele redactie is al aan het aftellen en ik ben ervan overtuigd dat jij hetzelfde doet als echte wintersportfan.

Mountainreporters team

Natuurlijk zitten we niet stil in de lente en de herfst. De meeste reporters (ondertussen een team van ruim zeventig freelance reporters en fotografen) zijn actief voor ons online outdoor magazine Mountainreporters. Ik ben trots hoe dit team (bekijk ze hier) in minder dan drie jaar tijd een inspirerende en sterk groeiende reiswebsite heeft kunnen opbouwen.

Op Mountainreporters.com vind je dagelijks persoonlijke, ontroerende, inspirerende en informatieve verhalen en artikelen. We hebben een 100% focus op actieve reizen naar de natuur, waarbij ook duurzaamheid een steeds belangrijker thema is.

Extreem veel mooie plekken

Het grote voordeel van een groot team is dat we een grote diversiteit aan reizen kunnen maken. We hebben in de afgelopen drie jaar dan ook extreem veel mooie plekken kunnen bezoeken en daarvan nog veel meer reisverhalen, fotoreportages en video’s mogen maken. We hebben een bevoorrechte positie om ons leven op deze manier in te vullen. Per jaar plaatsen we circa 700 nieuwe artikelen en reisverhalen. Dat is het grote voordeel van online ten opzichte van print. We hebben geen limieten. En dat voelt goed!

Op Mountainreporters.com vind je dagelijks persoonlijke, ontroerende, inspirerende en informatieve verhalen en artikelen

Bekijk hieronder een kleine selectie van de tienduizenden foto’s die ondertussen online staan. Voor alle foto’s en verhalen ga je naar: Mountainreporters.com


LAAT JE OOK INSPIREREN OP MOUNTAINREPORTERS.COM


 

Uit de oude ski-doos: Chriet Titulaer introduceert het automatische skipoortje

Chriet Titulaer

Uit de oude ski-doos: Chriet Titulaer introduceert het automatische skipoortje

Door Marnix Hagenouw

Dankzij het programma ‘Wondere Wereld’ liet Chriet Titulaer ons land jarenlang kennismaken met de laatste snufjes en gadgets van het moment. Daarnaast deed hij gewaagde voorspellingen over deze techniek die bijna allemaal uitgekomen zijn. Neem samen met Chriet Titulaer (9 mei 194323 april 2017), met terugwerkende kracht, een kijkje in de toekomst van de wintersport.

Meer voorspellingen

Bekijk hier meer voorspellingen van Chriet Titulaer, bijvoorbeeld over de mobiele telefoon en kleuren televisie.  En in de volgende YouTube compilatie kun je genieten van maar liefst 90 minuten Wondere Wereld.


Bekijk ook de hilarische beelden van: Zo bang waren skiërs voor snowboarders in 1985.


 

ADVERTENTIELowe Alpine