Blessure? Mosterd is het medicijn!

Door Thiery Thielemans

Jaarlijks gaan er meer dan een miljoen Nederlanders op wintersport. Heerlijk vertoeven in de natuur, de gezelligheid en het sportief bezig zijn, maken het dan ook voor velen hèt hoogtepunt van het jaar. Maar helaas komt niet altijd iedereen weer even blij thuis na een vakantie in de sneeuw. Een blessure heb je zo, zeker tijdens een skivakantie. Naast wat goede tips om een blessure te voorkomen, hebben we ook een tip voor je om een blessure te verhelpen. Mosterd is het medicijn!

VOORKOM BLESSURES OP WINTERSPORT

TIP 1 – Draag een helm
Hoofdletsel maakt circa 5% van alle wintersportblessures uit. Dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat je als recreatieve skiër of snowboarder met gemak een snelheid van 90km/uur kan halen. De kans op hoofdletsel is echter simpel en eenvoudig te verkleinen door een helm te dragen. Verplicht of niet, draag een helm!

TIP 2 – Train je lichaam
Skiën en snowboarden vallen onder de fysieke sporten. Hierbij wordt je lichaam zwaarder belast dan normaal in het dagelijkse leven. Je maakt tijdens de wintersport gebruik van spieren die je normaal gesproken nauwelijks gebruikt. Deze spieren kan je echter wel voorafgaand aan een tripje naar de sneeuw trainen. Zorg er voor dat je fysiek klaar bent voor de wintersport en begin 5 weken voor de vakantie met gerichte oefeningen om deze spieren te trainen. Er zijn op internet veel ski-oefeningen te vinden maar de work-out tips van collega reporter Karin doen ook wonderen!

TIP 3 – Ken de sneeuwcondities ter plaatse
De sneeuwcondities zijn een belangrijke factor bij het ontstaan van blessures. Wanneer er bijvoorbeeld veel ijs op de pistes ligt, is de kans op een blessure groter. Wanneer je weet waar de ijzige pistes liggen, probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden.

TIP 4 – Vermijd alcoholgebruik tijdens het skiën of snowboarden
Alcoholgebruik tijdens een wintersportvakantie hoort er voor velen simpelweg bij maar probeer het gebruik van alcohol tijdens je sportieve bezigheden in de sneeuw te vermijden. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je reactiesnelheid vermindert en je overmoedig wordt waardoor een blessure op de loer ligt. Verheug je daarom tijdens de dag op die lekkere biertjes, wijntjes of shotjes maar neem ze echt pas als er weer een mooie dag achter je ligt!

OH JEE, TÓCH EEN BLESSURE

Hebben bovenstaande tips nu niets geholpen en is het je tóch gelukt om een vervelende blessure op te lopen tijdens de wintersport? Dan is daar de mosterd nog! Mosterd vind je in ieder bergrestaurant en ieder wintersportdorp en dit groen-gele goedje kan je snel en effectief van je klachten afhelpen. Mosterd heeft namelijk een helende werking.

BRYAN LINSSEN IS HET BEWIJS

Bryan Linssen, voetballer bij Feyenoord, kampte enige jaren geleden met klachten aan zijn enkel waardoor hij enkele belangrijke duels aan zich voorbij moest laten gaan. Totdat hij van zijn vader de tip kreeg om mosterd op zijn enkel te smeren. Zijn klachten verdwenen als sneeuw voor de zon.

DE HELENDE WERKING VAN MOSTERD

De helende werking van mosterd zit ‘m in de mosterdzaadjes. Deze bevatten de mineralen seleen, fosfor, mangaan en magnesium. Verder is het een bron van tryptofaan wat een essentieel aminozuur is. Al deze gegevens bij elkaar zouden volgens de verhalen een helende werking kunnen bieden pijn.

BROODJE AAP OF NIET

Maar nu komt de vraag: Is het een broodje aap verhaal of niet? Ik durf het jullie niet te zeggen. Bryan Linssen klonk erg overtuigd toen hij zei dat mosterd hem weer op de been heeft geholpen en ook Tante Sidonia van de Suske & Wiske verhalen zweerde bij haar mosterd voetenbadjes. Ik heb er echter zelf nog geen ervaring mee maar ben zeker van plan om dit seizoen bij het inpakken van mijn wintersportkoffer een pot mosterd mee te nemen. Baat het niet, dan schaadt het niet!

(Visited 2.268 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.