Bijzondere wintersporten in Canada

Door Edwin Hagenouw

De gebruikelijke vormen van wintersport, zoals skiën, snowboarden of schaatsen, hebben de meeste mensen wel eens geprobeerd. Maar in Canada zijn er veel unieke manieren om van de wintermaanden te genieten en buiten plezier te hebben. We hebben een aantal extreme wintersporten die populair zijn in Canada op een rijtje gezet.

Skijoren

Langlaufen is een bekende en geliefde sneeuwsport. Om het wat spannender te maken kun je ook gaan skijoren. Skijoring lijkt op langlaufen, maar dan terwijl je wordt voortgetrokken door paarden of honden. Skijoring is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is gemakkelijk om in Quebec een plek te vinden waar je met een hond kunt skijoren, want er zijn talloze huskykennels in de provincie.

Skijoren

Voor een meer ontspannen versie zou je er dus ook voor kunnen kiezen om te gaan hondensleeën.

Rodelen

Als je op zoek bent naar iets meer adrenaline, dan is rodelen (een van de oudste wintersporten) iets voor jou. Hierbij liggen een of twee mensen op hun rug op een kleine slee terwijl ze met een snelheid van ongeveer 140 kilometer per uur zonder remmen over een ijsbaan suizen. Door je kuitspieren of schouders te gebruiken kun je je perfect door de bochten sturen om zo snel mogelijk te gaan.

Skeleton

Skeleton is vergelijkbaar met rodelen, maar in plaats van met de voeten naar voren te gaan, ga je hierbij met je hoofd naar voren. Om het nog spectaculairder te maken rent men vaak bijna 50 meter bergafwaarts voordat ze zichzelf op hun slee lanceren om met een snelheid van ongeveer 130 kilometer per uur over het kronkelige parcours te racen.

Snowkiten

Hoewel de meeste mensen op koude winderige dagen het liefste binnen blijven, zijn dit de ideale omstandigheden voor liefhebbers van snowkiting. Snowkiten is een combinatie van kitesurfen en snowboarden. De weersomstandigheden moeten perfect zijn want je hebt een sterke wind nodig (in de juiste richting).

sneeuwkiten

Met de juiste windvlaag kun je zo’n 15 meter de lucht in worden geslingerd. Hoewel deze sport al tientallen jaren bestaat wordt hij de laatste tijd pas steeds meer beoefend, vooral in het noorden van Canada.

IJszeilen en ijskanoën

Canadezen zijn bedreven in het omtoveren van zomersporten tot winterse varianten. Naast snowkiten doen ze in Canada namelijk ook aan ijszeilen. Laat de wind je over bevroren meren en rivieren voeren.

Een ander voorbeeld is ijskanoën. De enige plek in Noord-Amerika waar je deze sport kunt beoefenen is in Chute-Jean-Larose in de Mont-Saint-Anne regio van Quebec. Voordat je van de 41 meter hoge bevroren waterval afdaalt, krijg je een basiscursus abseilen. Na de afdaling maak je je klaar om 400 trappen terug naar boven te klimmen.

IJsklimmen

De bevroren watervallen en kliffen vormen daarnaast een prachtig decor voor ijsklimmers. Neem twee pikhouwelen, stevige schoenen en wees vooral niet bang om naar beneden te vallen. De sneeuw zal je opvangen.

IJsklimmen

IJsduiken

Adrenalinejunkies kunnen eens proberen te duiken in het ijskoude water van een Canadees meer, rivier of de oceaan. IJsduiken is een extreme sport maar in Canada wordt het steeds populairder. Op nieuwjaarsdag doen veel mensen mee aan de Canadese nieuwjaarsduik (Polar Bear Dip) om het nieuwe jaar in te luiden.

IJsduiken

Als dit je wat te ver gaat kun je er ook voor kiezen om te gaan ijsvissen. Hak een gat in het diepe ijs, zet je stoel neer, neem er een warm drankje bij en wacht tot je beet hebt.

Het eTA Canada aanvragen

Je hoeft niet ver te reizen om deze sporten te kunnen ervaren; ze liggen allemaal op een paar uur rijden van Montreal. De meeste plaatsen gaan half december open, maar kijk altijd van tevoren of er genoeg sneeuw is gevallen en de temperaturen laag genoeg zijn. Denk er ook aan om voor vertrek het eTA Canada aan te vragen.

Het eTA Canada is een reistoestemming die je nodig hebt om naar Canada te vliegen. Het is gemakkelijker, sneller en goedkoper dan een visum Canada aanvragen. Na het invullen van het eTA formulier en het voldoen van de betaling wordt de eTA aanvraag in behandeling genomen door Immigration, Refugees & Citizenship Canada (IRCC).

Als zij de aanvraag goedkeuren ontvang je je eTA Canada meestal al binnen drie dagen. Vanaf dat moment kun je binnen de geldigheidstermijn van maximaal vijf jaar een onbeperkt aantal keer naar Canada reizen om alle verschillende wintersporten eens uit te proberen.


Lees hier meer over wintersport in Canada


 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer