Slecht nieuws voor alle après-skigangers: ook je biertje in de Oostenrijkse horeca wordt duurder. Grootste brouwer Brau Union zegt door de gestegen kosten voor energie, grondstoffen en logistiek een prijsstijging van 9,5% aan zijn horeca-afnemers te moeten berekenen. Onbekend is nog of de Oostenrijkse horeca de prijsstijging één op één door gaat berekenen en wat je biertje dus precies gaat kosten.

Prijsstijgingen Oostenrijkse horeca

De Brau Union verhoogt de bierprijzen voor zijn afnemers met gemiddeld 9,5 procent. Woordvoerder Thomas Mayr-Stockinger omschrijft dit nieuws als slecht nieuws voor de Oostenrijkse horeca. Ook is het de tweede verhoging in zes maanden tijd. Merken als Gösser, Zipfer, Kaiser, Puntigamer, Schwechater, Wieselburger, Schladminger en Edelweiss behoren tot de Linzer Brau Union. Sinds 2003 behoort het bedrijf met 2.500 medewerkers, 13 biermerken en acht brouwerijen tot Heineken, de op een na grootste biergroep ter wereld.

De Weense Ottakringer-brouwerij onderzoekt momenteel de prijzen, maar sluit een stijging in de loop van het jaar niet uit. Brau Union en Ottakringer rechtvaardigen de prijsstijgingen door de sterk gestegen energie- en grondstofkosten, evenals gestegen logistieke en personeelskosten. “De enorme stijging van de productiekosten treft de hele industrie”, zei Ottakringer.

Brouwerij Ried (Opper-Oostenrijk) kondigde een prijsverhoging aan voor begin april. Hoe hoog deze zal zijn, kan men nog niet zeggen. Ook brouwerij Zwettel heeft aangegeven dat er prijsaanpassingen nodig zijn.

Halve liter gemiddeld tussen 4 en 5 euro

 “Met de huidige prijsstijging zal het in veel horecagelegenheden nodig zijn om vijf euro of meer te vragen voor een halve liter bier om uit de kosten te komen”, zegt Mayr-Stockinger. 

De Stiermarkse horeca heeft al aangegeven de hele prijsstijging van 9,5% door te berekenen aan de gasten. Een pul bier kost in restaurants vanaf februari waarschijnlijk rond de vijf euro, zegt Klaus Friedl, woordvoerder van Stiermarkse restaurants. Hoe hoog de prijs daadwerkelijk wordt, hangt af van de berekeningen van de bedrijven en de gebruikte producten. De prijs ligt volgens Friedl waarschijnlijk ergens tussen de vier en vijf euro.

Toch kan niet alle horeca het zich veroorloven de hele prijsstijging door te voeren. Om de gasten niet kwijt te raken, moet de bierprijs straks zo strak mogelijk worden berekend: “Want uiteindelijk moet de gast het zich kunnen veroorloven om naar de horeca te kunnen blijven gaan, en dat stelt ons in de branche voor heel, heel grote uitdagingen.”, aldus Klaus Friedl.

Kritiek

Kritiek op het prijsbeleid van de grote brouwerijen komt van de directeur van de brouwerijgemeenschap Freistadt, Ewald Pöschko. “De grote brouwerijen verstevigen hun marktmacht met goedkoop bier in de winkels, en laat de horeca de rekening betalen”, zegt de brouwer. 

Oostenrijk telt circa 60.000 horecagelegenheden met ruim 160.000 medewerkers en een omzet van circa 11,2 miljard euro. 

Bronnen: TT.com, ORF.at| Hoofdfoto: Maaike Somers


Anderen lazen ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer