De kranten staan dezer dagen bol van de ongelukken op de piste waarbij vaak de dader de benen…uh…de ski’s neemt. Dat dat niet zonder gevolgen kan zijn blijkt uit het feit dat er wettelijk zware straffen gegeven kunnen worden. Hoe dat zit zetten wij op een rijtje,

Verplicht hulp verlenen

Volgens de FIS pisteregels ben je verplicht om hulp te verlenen na een botsing of ongeluk. Laat je na een botsing of ongeluk de gewonde achter op de piste zonder hulp te verlenen dan kun je daar maximaal drie jaar gevangenisstraf voor krijgen. Helpen is verplicht en kun je geen hulp geven dan ben je verplicht om hulp in te roepen. Tip: op je skikaart staat vaak een alarmnummer wat je kunt/moet bellen in dit geval. Sla dit nummer in je telefoon op.

Beveiligen plaats ongeluk

Ben je betrokken bij een ongeluk of botsing, of ben je getuige, dan moet je de plek van het ongeluk beveiligen. Doe dat bijvoorbeeld door het kruiselings plaatsen van je ski’s in de sneeuw. Plaats ze een stukje af van de plek zodat andere skiërs of boraders ruimte hebben om tijdig de plek te ontwiijken. Maak zo mogelijk foto’s van de situatie en de plek waar het ongeluk of botsing gebeurde. Ben je getuigen van een ongeluk dan ben je verplicht om beschikbaar te zijn voor de hulpdiensten en moet je je kunnen legitimeren. Net als in het verkeer ben je strafbaar als je op de piste alcohol gebruikt en een ongeluk veroorzaakt.

Als er een ongeval gebeurd dan omdat aan bovenstaande regels niet is voldaan dan ben je zelf verantwoordelijk voor de schade.

Letsel opgelopen?

Heb je letsel opgelopen als gevolg van een ski-ongeval, en het Nederlandse recht is van toepassing, kunt je degene die jouw letsel heeft toegebracht aansprakelijk stellen voor de door geleden en nog te lijden schade. Het gedrag van de dader moet dan wel als onrechtmatig worden aangemerkt. Gedrag is meer onrechtmatig naarmate de kans op een ongeval (als gevolg van bepaald gedrag) groter is. De dader had zich in dat geval naar maatstaven van zorgvuldigheid moeten onthouden van zijn gedrag. Welke zorgvuldigheid mag worden verlangd, hangt sterk af van de feiten en de omstandigheden van het geval (bijvoorbeeld: weersomstandigheden, drukte op de piste en de ervaring van de sporter).

Nederlands recht

Wanneer het Nederlandse recht van toepassing is hangt van verschillende factoren af. Stel dat een Nederlander en een Duitser op een Zwitserse skipiste tot een botsing komen. Welk recht is dan toepassing? Daarbij wordt gekeken naar het land waar het ongeluk plaatsvond. Maar er is een uitzondering: als zowel de veroorzaker en het slachtoffer beiden van dezelfde nationaliteit zijn dan geldt die gedeelde nationaliteit. Als twee Nederlanders met elkaar in botsing komen op een Oostenrijkse piste dan geldt dus het Nederlandse recht en niet het Oostenrijkse.

Voorbeeld uit de praktijk

Dat vervolging wel degelijk voorkomt blijkt uit een artikel dat we in 2019 plaatsten (zie hieronder). Hierin staat dat een Nederlandse snowboarder werd vervolgd nadat hij in botsing was gekomen met een vrouw die korte tijd later overleed. Hij is vervolgd vanwege dood door schuld.

Bron: Salzburg24.at | JBA.nl | Ferme-letselschade | Hoofdfoto: Tessa Kramer

Lees ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer