Ongerepte natuur, oneindige wandelpaden, rustige pistes, traditionele gerechten, rust, boerderijen en ontspanning. Het gevoel dat je aan het eind van de wereld bent, maar wél met alle mogelijkheden die je van een bergvakantie verwacht. Waar je dat vindt? In het Ultental. Of Val D’Ultimo. Tweetalig, want deze vallei bevindt zich in het Italiaanse Zuid- Tirol, net voorbij Merano. Of eigenlijk, drietalig, Duits, Italiaans of Ladinisch.

En zo’n bijzondere plek, verdient ook een bijzondere locatie. Daarom verbleven wij deze reis in een boerderij. Dat klinkt heel bijzonder en in de ervaring is dat het ook! In deze regio is het overigens geen hele vreemde optie. In Zuid- Tirol vind je namelijk ruim 1600 vakantieboerderijen van Roter Hahn.
En, zoals ze zelf zeggen:  “Comfort en een oorspronkelijke boerenlevensstijl gaan hier hand in hand”.

Verblijven op de boerderij

Wij verblijven in OberhausGut, in St. Gertraud. Het dorp ligt aan het einde van het Ultental. De wereld lijkt hier letterlijk even op te houden. Maar even verderop wordt het dal ineens wijder en doemen de enorme bergen voor ons op. Een waanzinnig gezicht!

De boerderij ligt tegen de bergen aan, omringt door enkele andere boerderijen. Van de ene kant van ons appartement kijken we zo het dal in richting het skigebied Schwemmalm, dat we deze dagen gaan verkennen. Aan de andere kant van ons appartement kijken we tegen het enorme berglandschap aan.

We hebben de reis met de auto afgelegd. Val D’Ultimo is makkelijk bereikbaar. We leggen de ruim 1000 kilometer lange rit in een kleine twaalf uur af. Grotendeels via de snelweg, het laatste deel, vanaf Bozen rij je binnendoor.

Op de boerderij worden we vrolijk ontvangen door de familie Gamper en hun kinderen. Buiten staat de speelgoedtraktor en zien we een speelhuisje ‘das kleine restaurant’ waar de kinderen lekker spelen. Terwijl we een glaasje appelsap aangeboden krijgen, uiteraard van eigen appels, wordt ons alles over de boerderij, de omgeving en de Ultentalcard verteld.

Om daarna snel meegenomen te worden naar het appartement waar we deze dagen verblijven. In totaal zijn er drie appartementen, wij verblijven in een vierpersoons appartement. Een prachtig ruim appartement, in traditionele stijl gebouwd én ingericht. Een plek die gezelligheid en warmte uitstraalt. En ruimte, in een appartement als dit kun je makkelijk een week met vier personen doorbrengen, zonder ook maar enige ruimte tekort te komen.

Avondrodelen

Na onze spullen uitgepakt te hebben, mogen we gelijk de omgeving gaan verkennen. Er staat namelijk een ritje avondrodelen op het programma. We eten eerst een traditionele maaltijd bij restaurant Steinrast. We kunnen bij het restaurant een sleetje krijgen en direct gaan glijden. Zo weet je in ieder geval zeker dat je geen after dinner dipje krijgt.

Vanaf het restaurant kun je zo de baan op. Wel even opletten dat je de juiste kant neemt, er is namelijk een recreatieve- en een wedstrijdbaan. Met onze ervaring bleek de recreatieve baan toch de beste optie. Een goed geprepareerde rodelbaan langs de bomen en de pistes. En, onderaan een klein glühweinhutje. De vrijwilligers van de baan brengen je met alle liefde weer terug naar boven met hun busje, zodat je zo vaak als je wilt naar beneden kunt roetsjen. Plezier gegarandeerd!

Boerenontbijt en boerenlunch.Want waar gesport wordt, moet gegeten worden.

Nog één van de voordelen van een verblijf op de boerderij. Een verser dan vers ontbijtje, met alleen maar producten van de eigen boerderij of van een andere Roter Hahn boerderij. Overheerlijk en meer dan genoeg. Maar ironisch genoeg is het daarna tijd om richting het nabijgelegen Lana te gaan. We hebben namelijk een afspraak bij Pur Südtirol. Een winkel en lunchroom waar ze enkel regionale kwaliteitsproducten van de 240 boerderijen in deze regio verkopen en serveren. Waaronder uiteraard ook de Roter Hahn boerderijen.

Na een lichte lunch, rijden we terug richten Val D’Ultimo en is het tijd om de gondel te pakken en de berg op te gaan. We gaan het skigebied Schwemmalm ontdekken!

Skiën en meer in skigebied Schwemmalm

Vanaf onze boerderij moeten wij een kleine tien minuten met de auto rijden naar de Schwemmalm gondel. Deze brengt ons direct naar een hoogte van ruim 2800 meter. Vanuit hier glijden we direct door naar de stoeltjeslift die ons naar het hoogste punt brengt. En kunnen we eindelijk, na ruim twee jaar, onze eerste meters weer maken. Deze piste is zwart, maar heerlijk breed en goed geprepareerd waardoor het prima te doen is.

We ontdekken al snel dat het skigebied klein maar fijn is. Rustige pistes die goed geprepareerd zijn. We zijn in Italië, Zuid- Tirol, dus het uitzicht is uniek en overweldigend. Je waant je op sommige stukken echt alleen op de wereld. Het skigebied beschikt over twee bergrestaurants. Niet de massale zoals je die in sommige gebieden tegen komt, maar echte traditionele hutten met net zo’n keuken.

Je vindt hier 20 kilometer piste met skiliften. Het gebied gaat tot ruim 2800 meter hoogte. Naast skiën kun je hier ook andere activiteiten doen zoals biken, paragliden en hiken. Het gebied beschikt over tal van winterwandelroutes. Dus het is zeker de moeite om je ski’s een middagje uit te doen en de omgeving te voet te verkennen.

Early bird skiing

Vroeg opstaan is ons niet vreemd als we in de bergen zijn. Maar deze ochtend is het wel echt heel vroeg. We gaan namelijk early bird skiing. Oftewel, skiën tijdens zonsopgang. Dat betekent dat wij om iets voor zevenen in de gondel naar boven zitten en stipt zeven uur op de piste staan. En geloof me, dit is het vroege opstaan meer dan waard! De opkomende zon die de bergtoppen oranje kleurt, de maan die nog boven de andere toppen uitkomt. De pistes die er strakker dan strak bij liggen terwijl de vogels fluitend wakker worden.

Terwijl we tussen de bomen door skiën, wandelen er over de naastgelegen piste drie herten. Rustig steken ze over, tot ze doorhebben dat ze niet meer alleen zijn en ze een sprintje trekken om zich te verschuilen tussen de bomen.

Na anderhalf uur over de vrijwel lege pistes te hebben geskied, staat de zon hoog aan de hemel en zijn wij wel toe aan een ontbijtje. We glijden door naar restaurant Breiteben, waar het verrassend druk is. Dit blijkt dé plek te zijn waar de skileraren voor de les even hun bakje koffie doen en enkelen al een kleine schnapps nemen. Daar is het ons te vroeg voor. Dus wij houden het bij verse koffie en een lekker broodje.

Maar, in de middag besluiten we hier wel naar terug te gaan. Op het terras vind je namelijk de typische paraplutent. En ondanks dat er nog Corona maatregelen zijn, knallen de apres-ski hits ’s middags toch over het terras en kunnen wij, al zitttend aan de picknicktafel, volop genieten van een borrel, een hapje en gezellige muziek.

Comfort en boerenlevensstijl gaan hand in hand op de boerderij

Dat is wat ze hier zeggen. En dat is niet voor niets. Het appartement waar we verblijven is super. Het ontbijt is er één zoals je het niet vaak krijgt. Maar het ultieme comfort vinden we toch wel in de panoramawellness waar de boerderij over beschikt. Even aangeven aan de eigenaren wanneer je er gebruik van wilt maken en zij zorgen ervoor dat alles er spic en span bij staat.

De wellness is luxe en uitgebreid. Een sauna, infraroodsauna, relaxbedden, een mega stortdouche en natuurlijk de zachtste badlakens en badjassen.
Perfect om een lange dag in de sneeuw mee af te sluiten!

Ook op vakantie op de boerderij? Kijk dan eens op de website van Roter Hahn.

Meer weten over Zuid Tirol of het Ultental? Bezoek de websites.