Door: Saskia Smulders

Door de recente sneeuwval is de lawinesituatie in een aantal delen van Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië precair. In sommige delen van Oostenrijk geldt zelfs alarmfase 4; de een-na-hoogste fase. De bergreddingsdiensten waarschuwen dan ook om voorzichtig te zijn. Wist je dat ze dit jaar al meer dan 2000 keer hebben moeten uitrukken voor een reddingsmissie? Er klinkt dan ook een luide roep om hogere boetes uit te delen. 

Fase 3: nog steeds gevaarlijk

De komende dagen wordt de stufe, zoals het Duitse woord voor alarmfase luidt, afgeschaald naar niveau 3. Dat lijkt gunstig, maar dat is juist de stufe waar er de meeste ongelukken gebeuren, aldus Andrea Pecl van de lawinewaarschuwingsdienst. “Bij Stufe 3 kan één skiërs of snowboarder al een sneeuwplaat triggeren zodat er een lawine ontstaat”. 

Waarschuwing voor lawines 11 december 2018 | Bron: warnung.vorarlberg.at

Ga goed voorbereid op pad

Ga je toch op pad dan is het van levensbelang om goed voorbereid op pad te gaan. Lawinepieper (niet in je rugzak, maar op je lijf!). Zorg ervoor dat je de pieper niet in de buurt van je mobiele telefoon opbergt. De smartphone kan namelijk je pieper storen. Dat wil je niet!

Daarnaast neem je altijd een schep en een sonde (een prikstok) mee. Maar liever nog ga je met een plaatselijke gids op pad die de lokale situatie als geen ander kent. 

Meer dan 2000 missies en hogere boetes?

Dit jaar heeft de bergreddingsdienst van Oostenrijk al meer dan 2000 keer moeten uitrukken. Daar zitten alle vormen van reddingen bij en treft zowel inwoners, maar bovenal wintersporters. 

De boete voor het je bevinden in een ongezekerde helling staat momenteel op 50 euro. De Oostenrijkse politieke partij ÖVP pleit voor veel hogere boetes. Volgens hen laten toeristen en wintersporters zich door deze boete niet weerhouden en moeten dus de boetes fors omhoog.

Bron: vorarlberg.orf.at

Hoofdfoto: Snowchamps

(Visited 280 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.