Recept Germknödel: Een beetje vreemd maar wel erg lekker!

Door Thiery Thielemans

Denk je aan Oostenrijk en aan lekker eten, dan denk je vast aan Kaiserschmarrn en Tiroler Germknödel. Eerder deelde ik een recept voor Kaiserschmarrn en nu is het tijd voor Germknödel. Met dit eenvoudige recept maak ook jij de lekkerste Germknödel in een handomdraai en kom je alvast helemaal in Oostenrijkse sferen. Een Tiroler Germknödel: Een beetje vreemd maar wel erg lekker!

WAT IS EEN GERMKNÖDEL

De Germknödel is van origine een culinaire specialiteit uit wintersportland Oostenrijk maar tegenwoordig is dit gerecht ook erg populair in het zuiden van Duitsland en wie weet straks ook in jouw eigen keuken! Een Germknödel is een grote kogelvormige knödel van brooddeeg, gevuld met pruimencompôte. Vlak voor het serveren wordt de knödel met gesmolten boter overgoten en met een mix van gemalen maanzaad, poedersuiker en vanillesaus bestrooid. Een Germknödel wordt altijd warm geserveerd.

Heb je altijd al eens zelf een Germknödel willen maken? Ga dan aan de slag met onderstaand recept en kom helemaal in Oostenrijkse sferen!

INGREDIËNTEN (ZES GERMKNÖDELS)

500gr bloem
70gr suiker
70gr boter
250ml lauwwarme melk
30gr verse gist
1 zakje vanillesuiker
2 eierdooiers
1 eetlepel rum
150gr gemalen maanzaad
100gr roomboter
300gr pruimencompôte
snufje zout en wat geraspte citroenschil
poedersuiker

VOORBEREIDING

Houdt rekening met een rusttijd van één uur. Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn als je ze gaat verwerken.

BEREIDINGSWIJZE

Zeef de bloem in een grote kom en maak in het midden met je vuist een kuiltje. Brokkel vervolgens de gist in dit kuiltje en voeg daarna de suiker, de rum en de helft van de lauwwarme melk toe. Roer alles door elkaar zodat je een voordeeg krijgt. Duw daarna de bloem die aan de rand van de kom is blijven plakken op het geheel en zet de kom op een warme plaats om te laten rusten (bijvoorbeeld op of onder de verwarming). Op het moment dat de restjes bloem duidelijk barstjes vertonen, is het deeg klaar om verder verwerkt te worden. Dit duurt ongeveer vijftien minuten.

Klop ondertussen de eierdooiers samen met het restant van de lauwwarme melk los en voeg er een snufje zout en wat geraspte citroenschillen aan toe. Voeg dit mengsel toe aan het gistdeeg en klop het met een mixer tot een glad geheel. Voeg indien nodig nog wat extra lauwwarme melk toe zodat het deeg makkelijk van de kom loslaat en bellen vertoont. Laat dit mengsel vervolgens twintig minuten, afgedekt met een schone theedoek, rusten.

Grote ballen deeg
Grote ballen deeg

Hierna maak je van dit deeg zes grote knödels (kegelvormige ballen). In iedere knödel maak je met een scherp mes een opening en hierin verdeel je de pruimencompôte. Laat daarna de gevulde knödels weer met een schone theedoek erover, twintig minuten rijzen. Breng ondertussen in een grote pan een ruime hoeveelheid water met wat zout aan de kook. Gebruik eventueel twee pannen omdat de knödels uit gaan zetten in het water en elkaar tijdens dit proces niet mogen raken.

prik er voorzichtig wat gaatjes in zodat de knödel niet meteen inzakt

Zijn de twintig minuten om? Mooi! Dan kan je de knödels nu naar een culinair hoogstandje gaan brengen door ze over te doen in het zacht kokende water. Hierin laat je ze in ongeveer 12 minuten gaar worden. Draai ze na 6 minuten even om en prik na 12 minuten met een satéprikker of een breinaald in de knödel. Blijft er geen deeg hangen aan de prikker of de naald? Dan zijn je knödels klaar om gegarneerd en geserveerd te worden!

Voor de garnering smelt je roomboter in een pannetje en hier voeg je de vanillesuiker aan toe totdat er een glad warm mengsel ontstaat. Neem de gare knödels met een schuimspaan uit de pan en prik er voorzichtig wat gaatjes in zodat de knödel niet meteen inzakt.

HOERA, JE GERMKNÖDELS ZIJN KLAAR!

Leg de knödels op de borden en overgiet ze met warme vanillesaus. Garneer de knödels tenslotte met de mix van gemalen maanzaad en flink wat poedersuiker. Geniet daarna zoals je nog nooit genoten hebt en waan je in de Oostenrijkse bergen!

VARIATIETIP
Voor een andere zoete variant kan je de pruimencompôte ook eens vervangen door Nutella® of Speculoos® en gebruik voor een hartige  variant eens in plaats van de pruimencompôte geraspte kaas, uitgebakken spek, reepjes salami of geroerbakte groenten. de Tiroler germknödel: Een beetje vreemd maar wel erg lekker!


Lees hier meer over wintersport eten en drinken


 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer