Beetje sneeuw voor Nederland onderweg

Door Patricia Christiani | Bron: Alpenweerman.nl

Deze winter moeten we blij zijn met de kleine dingen van het leven… Dus als er dan een klein beetje sneeuw naar Nederland onderweg is, zijn we daar óók gewoon heel blij mee! Heerlijk staren naar de vallende vlokken, ondertussen dromend over de tijd dat we weer de echte sneeuw in mogen. 

Morgen, donderdag, valt er vooral nog sneeuw zuidelijk van ons en grijpen we waarschijnlijk net naast de prijzenpot, op wat natte sneeuw voor het zuidwesten van Nederland na.

Zaterdag dan prijs?

Zaterdag doet de zachte lucht een nieuwe poging om ons te bereiken en die poging gaat slagen. Met het verplaatsen van de hogedruk richting het zuidoosten wordt de weg vrij gemaakt voor een lagedrukgebied vanuit het westen. Aan het einde van de ochtend zal het vanuit het westen gaan sneeuwen.

Nederland sneeuw
Bron: WX CHarts.com 13/1/21

De details zoals exacte timing van de sneeuw, intensiteit en hoeveelheid verschillen nog wel per model. Zo is het Europese model wat positiever over de sneeuwkansen dan het Amerikaanse. Ook zou er volgens het Amerikaanse model ook nog kans zijn op ijzel. Dit aangezien het Amerikaanse model de zachtere lucht op hoogte wat sneller laat instromen terwijl het aan de grond nog onder nul is. Een situatie die de komende dagen dus zeker nauwlettend in de gaten gehouden gaat worden.

Sneeuw voorspellen is complex

Sneeuwsituaties blijven altijd complex en lastig te voorspellen, echter liggen de modellen wel allemaal op één lijn wat betreft de sneeuwkansen komende donderdag en komend weekend. Nog niet eerder dit winterseizoen hebben we dat op de weerkaarten gezien.

Uiteindelijk zal de zachte lucht terrein winnen en zal het vanuit het westen overal uiteindelijk gaan regenen. De mogelijke sneeuwpret is daarmee van korte duur. Volgens het Europese model kan de gehele Benelux een sneeuwdek verwachten van enkele centimeters. De meeste sneeuw (inclusief de sneeuw van donderdag) valt in het zuiden van België en een strook over het midden van Nederland.


Anderen lazen ook:


Hoofdfoto: Pixabay

(Visited 220 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in de Catalaanse Pyreneeën