Pootafdrukken in de sneeuw en nu in het dorp gesignaleerd

Door: Pauline van der Waal

De afgelopen dagen werden al meerdere keren pootafdrukken in de sneeuw gemeld, maar gisterenavond heeft de zoon van de burgemeester ‘m dan met eigen ogen gezien: beer M49! De beer is veel te vroeg uit z’n winterslaap gekomen en zorgde afgelopen zomer ook al voor problemen.

Winterslaap onderbroken, beer los

Begin maart is het nog winter in Noord-Italië, en hoort de beer nog in winterslaap te zijn. Toch werden de afgelopen dagen al vaker pootafdrukken van de ongeveer drie-en-een-half jaar oude beer van zo’n 140 kilo gespot. Uiteindelijk plunderde de beer een bijenkorf in het gebied Val di Fiemme. Toen de honden van imker Luigi Bonelli achter de beer aan gingen, vluchtte hij.

Afgelopen zomer zorgde de beer ook voor problemen

Dit is niet de eerste keer dat beer M49 voor problemen zorgt. Waarom de beer M49 heet, ben ik nog niet helemaal achter, maar ik weet wel dat de Italiaanse minister van milieu, Sergio Costa, de beer liefdevol heeft omgedoopt tot Papillon. Vlinderdas in het Italiaans, leert Google mij.
Hoe dan ook, in juli vorig jaar werd de beer gevangen en losgelaten in een natuurgebied. Daar was Papillon het niet helemaal mee eens. Het lukte hem om de zender die om z’n nek zat af te werpen en klom over het hoge hek, ondanks de 7000 Volt die daarop stond. Hij klom hoger de bergen in, waar een wandelaar hem nog een keer van dichtbij zag op de berg Marzola. Uiteindelijk ging de beer in winterslaap. Tot nu.

Beer gespot in het dorp

Op de avond van 3 maart sneeuwde het hevig. De zoon van de burgemeester van Molina di Fiemme (bij het skigebied Alpe Cermis – Cavalese) ging rond half 12 naar buiten om de verse laag sneeuw te bekijken. Even stond hij oog-in-oog met de beer. Papillon schrok misschien nog wel meer van de jongen dan andersom, en hij rende weg.
De jongen waarschuwde het noodteam en de mannen wisten door midden van getrainde honden de beer te lokaliseren. Die had het inmiddels op een ezel gemunt. Het team heeft de beer achtervolgt richting het bos, maar heeft hem niet kunnen vangen. De gewonde ezel is behandeld door een dierenarts.

Burgemeester roept op om de rust te bewaren

Een beer zo dichtbij is natuurlijk wel spannend, maar de burgemeester vraagt zijn burgers vooral rustig te blijven. Blijf alert tijdens het wandelen en houd honden aan de lijn.

Wij houden het nieuws van de Italiaanse beer in de gaten!

Bron: La Stampa en La Stampa
Hoofdfoto: Europese Bruine Beer via Pixabay

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer