Bastiaan laat zich verwennen bij Club Med Pragelato

Echt verwend worden, leven als God in Frankrijk? Het kan echt, ook buiten Frankrijk. Reporter Bastiaan ging een kijkje nemen bij Club Med in Italië en hij werd verrast.
Heerlijk in de zon, met uitzicht op onze ‘privé’ gondel
De formule
Als je dat leest denk je al gauw aan een systeem, een set afspraken waar je je aan te houden hebt, maar soms is dat helemaal niet vervelend. Het idee is eigenlijk heel simpel: kom binnen, geef je over, geniet en maak je helemaal nergens zorgen over. En dat klopt. Vanaf minuut één ben je ‘membre de famille’. Na een persoonlijke ontvangst door de uiterst vriendelijke en overvloedig aanwezige medewerkers (G.O.’s, Gentille Organisateurs) hebben we onze eerste culinaire ervaring tot ons genomen. Heerlijk in de zon, met uitzicht op onze ‘privé’ gondel lekker eten waar je zin in hebt. La Trattoria is elke dag van 12:00-17:00 doorlopend geopend. Met pizza’s en pasta’s, ook op persoonlijke wensen samen te stellen, anti-pasti, kaas, taartjes, bier, water en wijn in overvloed. En omdat het all inclusive is kijk je niet op een glaasje.
Niet alleen eten en drinken inbegrepen
Bij Club Med hebben ze all-inclusive serieus genomen. Naast slapen, eten en alle dranken en drankjes beschikt de club over een flink zwembad met sauna’s, een fitnessruimte met apparatuur en gratis te bezoeken groepslessen. Ook zijn ski-instructeurs inbegrepen en als je met kinderen gaat, zijn die van 4 t/m 17 jaar ook de hele dag onder de pannen. Hebben paps en mams ook vakantie. En dan heb ik nog niet alles genoemd.
Mijn videoverslag over wintersport bij Club Med Pragelato
Olympisch gebied
Pragelato lijkt, als je het op de kaart ziet, een beetje uit de route te liggen binnen het toch nog zeer gevarieerde skigebied Via Lattea, maar dat valt in de praktijk erg mee. Direct vanaf het Club Med terrein gaat er een grote gondel het gebied in. Hoewel niet 100% privé voelt het wel zo als je met de gondel je dorp verlaat. 95% van de medepassagiers zijn ook Gentille Membres (geliefde gasten), net als jij.
Direct vanaf het Club Med terrein gaat er een grote gondel het gebied in
Je komt gelijk aan in het skigebied dat hoort bij het Olympische skidorp Sestrière (2006, Turijn). Na een mooie afdaling door het bos op een Italiaans strak geprepareerde piste, ook eind maart neem je nog een stoeltje, sta je halverwege de slalom wedstrijdpiste. Van hieruit kun je relatief gemakkelijk de rest van Via Lattea bereiken.
Vanuit Sestrière ga je naar de 2701 meter hoge Monte Fraiteve. Van daaruit kun je naar Sauze d’Oulx of richting Sansicario – Cesana en door via Claviere naar Montgenèvre. Zowel in Sauze d’Oulx, Sansicario als Cesana zijn Olympische wedstrijden gestreden. Pragelato zelf was het decor voor het skispringen en de Noorse nummers. Boven Cesana is de bobslee baan gelegen waar je (afhankelijk van de sneeuw situatie) langs skiet of overheen gaat met de Pariol gondel op weg naar het Franse deel van het skigebied.
God leeft ook op Italiaanse bodem
Je kunt natuurlijk elke dag terug gaan naar Pragelato om daar de zeer uitgebreide lunch te nuttigen op het Club Med terrein. Maar als je nog een tocht aan het maken bent en je wilt boven blijven kun je voor de lunch ook terecht op de piste van Sauze d’Oulx. Daar is namelijk een deel van restaurant Capanna Mollino voor Club Med gasten gereserveerd. Heel fijn, aan komen skiën, naar je gereserveerde plek gaan en de lunch beginnen met een prosecco met anti-pasti. De ober brengt je rood, wit of rosé of alle drie als je dat wilt. All-inclusive.
Maar er is meer, veel meer..
Behalve skiën kun je nog veel meer doen als je dat wilt, vrijwel alles in tenslotte inclusief, dus waarom niet. Zo kun je de dag beginnen met een wake-up gym class, nog voor het uitgebreide ontbijtbuffet je zelf ‘wakker’ maken. Zoals gezegd is er een fitness en zwembad. Daar kun je natuurlijk gewoon zelf naar toe gaan, maar je kunt ook gebruik maken van het gratis lesaanbod: aquadynamics (een soort joggen in het water) of cardiolessen in de sportschool. Ook lekker na een dag hard skiën zijn pilates- of stretchinglessen. Buiten het terrein kun je nog gaan langlaufen, sleeën of een sneeuwschoentocht maken.
Party-time
Elke dag, maar dan ook echte elke dag, is er een gevarieerd aanbod van entertainment. Dat begint al ’s middags met ‘tea-time’. Al naar gelang het weer is dit buiten of binnen. Er staan vele heerlijke taarten en taartjes uitgestald, klaar om te grijpen en er worden ter plekke crepes of wafels gebakken, die je naar hartelust kunt beleggen. Daar kun je een kopje thee bij drinken maar dat hoeft absoluut niet. Bier, wijn of zelfs cocktails in overvloed. Tea-time gaat soepel over in het aperitief moment. Ook hier wordt weer uitgepakt. Hartige hapjes staan in de centrale bar uitgestald en de meeste gasten komen dan al in hun avond-outfit cocktails drinken. Op het podium staat een gezellige band te spelen.
Ook hier geldt weer, pak waar je zin hebt en hoeveel je maar wilt
Op het moment dat het jou uitkomt, ga je naar een van de twee beschikbare restaurants. Naast het buffetrestaurant is er een specialiteitenrestaurant, waar fondue gegeten kan worden, maar tevens a la carte gegeten kan worden tegen bijbetaling. Wij kozen voor het normale buffet restaurant, wat je maar normaal noemt. Keuze uit minimaal 4 verschillende hoofdgerechten en een veelvoud daarvan aan voor-, tussen- en nagerechten. Ook hier geldt weer, pak waar je zin hebt en hoeveel je maar wilt. Eenmaal aan tafel zal je weer wijn aangeboden worden, zolang het de standaard wijnen zijn (en die zijn zeer goed) is ook dit weer inclusief, zoveel je wilt.
Showtime
In de centrale bar is het inmiddels een gezellige boel geworden. De GO’s (Gentille Organisateurs, ofwel de ‘medewerkers ie het je naar de zin moeten maken’) doen hun best en geven een soort Cirque du Soleil-achtige show ten beste. Er is live muziek en iemand die de sfeer er nog eens goed inbrengt met opzwepende liedjes en dansjes. Plezier gegarandeerd. Heb je daar een avondje geen zin in, dan kan dat ook. Een verdieping hoger is er altijd nog de loungebar waar het een stuk rustiger is. Je bepaalt dus zelf hoe zwaar je mee doet.
Via Lattea
Je zou het bijna vergeten, maar je kunt hier ook nog geweldig skiën, al is eind maart misschien een beetje laat. Toch hebben we de tocht naar het uiterste puntje van het skigebied in Frankrijk prima kunnen volbrengen. Dat vonden we ook zeker de moeite waard, al moesten we twee hellingen per lift met veel groen kruisen. Het leuke is dat de deelgebieden Claviere en Montgenèvre heel afwisselende pistes kennen die vrijwel allemaal door Lariksbossen lopen.
dus skiën tot het einde van het seizoen lijkt gegarandeerd
Allemaal zonder uitzondering prima geprepareerd en vooral het Italiaanse deel bezaaid met leuke en sfeervolle hutten. En ondanks de beperkte sneeuw was er toch weer genoeg om telkens tot aan Club Med terug te skiën, al heeft men ook standaard de mogelijkheid om met een shuttlebus (ook inclusief) vanaf Sestrière teruggebracht te worden. Wat betreft de sneeuw, de dag dat wij weggingen is er een heleboel verse sneeuw gevallen, dus skiën tot het einde van het seizoen lijkt gegarandeerd!
Makkelijk bereikbaar
Qua reis was het super relaxed. Vliegen per KLM op Turijn. De luchthaven is niet zo heel groot en erg overzichtelijk. Een huurauto ophalen (check wel of je kettingen krijgt) is een makkie en de weg ernaartoe rijd je gemakkelijk in 1,5 uur. Ter plekke heb je de auto niet nodig. Je kunt ook inclusief vlucht boeken en dan regelt Club Med ook de transfer van en naar de luchthaven.
De highlights op een rijtje
all-inclusive is echt all-inclusive
naast 3 restaurants in het dorp ook een lunchlocatie op de piste
zeer geschikt voor vriendengroepen of families
kinderopvang vanaf 4 – 17 jaar geregeld
skilessen en meer inclusief
zwembad, fitness en sauna beschikbaar
prachtig skigebied met ruim 400 kilometer pistes
download de KLM app en check jezelf in, je kunt dan ook eenvoudig je stoel kiezen
Al heel, heel lang enthousiast skiër. Gewerkt in wintersportbranche, reiswereld en reclame. Ondertussen al een aantal jaren geëmigreerd naar Oostenrijk, waar ik samen met mijn vrouw eigenaar ben van een vegan hotel en restaurant in Karinthië. haus26.at/nl/