Bak sneeuw…voor Nederland??

Door Patricia Christiani | Bronnen: Alpenweerman.nl, Weeronline.nl

Wat hebben we laatst genoten, die ene zaterdag dat er een centimeter sneeuw viel (hoewel het noordoosten en zuidwesten van het land er tot nu wel beter vanaf kwamen). Stel je dat plezier nog even voor…en doe dat dan eens maal 20!

Nu hoor ik je denken: ja ja, eerst zien, dan geloven. En daar denken wij precies zo over. Want de onzekerheid van lange termijn voorspellingen, en bovendien is sneeuw lastig te voorspellen. Ook zijn er nog meerdere factoren die roet in de bak sneeuw kunnen gooien. Hou dus maar een flinke slag om de arm. Maar tóch wilden we je een blik op deze weerkaarten niet onthouden!

20 centimeter sneeuw

Er heerst sowieso al een enige tijd opwinding in metereologenland. Op de weerkaarten van verschillende modellen is al meerdere runs een winterinval in Nederland te zien. Volgende week wordt het flink kouder. Maar de kaarten van gisteravond maakten het pas echt bont. Op de voorspellingen van de twee belangrijkste weermodellen was gisteren namelijk vanaf zondag 7 februari een voor Nederland flinke bak sneeuw te zien: zo’n 20cm sneeuw!

Nederland bak sneeuw
Bron: WXCharts.com, uitdraai GFS 1/2/21
Nederland bak sneeuw
Bron: WXCharts.com, uitdraai ECMWF 1/2/21

Volgende week winterinval

De komende dagen moeten we eerst nog even door een hele zure appel heen met veel wind en regen. Pas vanaf het weekend zou veel koudere lucht dan naar het zuiden kunnen gaan opschuiven. Via de achterdeur komt dan van vanuit het noorden als ook vanuit het noordwesten tot westen de weg vrij voor de arctische luchtmassa’s.

Met het naar het zuiden oprukken van het polaire front en in het strijdtoneel van de zachte en koude luchtmassa’s gaat er neerslag vallen. Lokaal kan dat veel neerslag zijn. Aan de noordkant van het front zal deze neerslag in de vorm van sneeuw of mogelijk ook eerst ijsregen vallen. De neerslag en sneeuwval krijgen door opglijdingsprocessen ook nog een extra trigger. Zo zien we dat in het weekend met zwaartepunt zondag er in Nederland met een oost tot zuidoostelijke hoogtestroming behoorlijk wat neerslag kan gaan vallen. Het GFS berekent voor Nederland 10 tot 20 cm en lokaal ook nog meer aan sneeuw.

Nederland bak sneeuw
Bron: WXCHarts.com, GFS 1/1/21
Nederland bak sneeuw
Bron: WXCharts.com, ECMWF 1/2/21

Na de sneeuw komt dan de veel koudere maar ook drogere (diepvries) lucht erin. Overdag komen de temperaturen dan niet of nauwelijks meer boven het vriespunt uit en in de nachten kan het matig tot streng gaan vriezen. Bij langere opklaringen en weinig wind boven sneeuw kan het dan zelfs zeer streng gaan vriezen.

Foto: Pixabay

Op de schaats?

Naast sneeuw staat er ook winterkou op de kaarten, welke de hele volgende week zou moeten aanhouden. Gunstig voor de ijsaangroei, zou je zeggen. Maar àls het gaat sneeuwen is dat niet altijd goed voor de ijsaangroei. Sneeuwval op een laagje ijs kan ervoor zorgen dat dit als een isolerende deken gaat werken waardoor het ijs eronder niet goed kan aangroeien. Qua schaatsen zou zoveel sneeuw dus niet zo best zijn.

De ijspluim van de KNMI laat wel wat ijsaangroei zien. Maar of het genoeg is om goed op de schaats te komen?

Bron: KNMI

Hoe lang het winterse weer zal aanhouden is nog onduidelijk. Daarbij moeten we ook nog opmerken dat de verwachtingen eigenlijk vanaf donderdag voor Nederland al onzeker gaan worden. Verandering in koers van de randstoringen maar ook het Britse laag tijdens zijn tocht over het Europese continent kunnen het geheel nog een heel andere wending gaan geven.

Tijd voor sneeuw!

Wij vinden het wel weer tijd voor een goed pak sneeuw. De laatste keer dat het hier flink sneeuwde was in 2012. Een klein lagedrukgebiedje veroorzaakte toen een flinke bak sneeuw in Nederland op vrijdag 3 februari 2012. In grote delen van het land viel 4-10 cm sneeuw en in Noord-Holland, Utrecht en de Betuwe ontstond lokaal een sneeuwdek van ruim 10 cm dik.

Van deze berichten gaat ons winterhart in elk geval wel sneller kloppen. Nu heel hard duimen dat dit ook uitkomt!


Ook lezen:


Hoofdfoto: Pixabay, Cor Gaasbeek

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer