Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Als je nu bijna afreist naar Oostenrijk dan komt dit bericht precies op tijd!!! Want een goede voorbereiding is belangrijk, óók als het gaat om après-skiën. Maar hoe heurt het nou ook alweer? Wij geven je tien tips voor de beste après-ski ever. Après-ski. Als je het letterlijk vertaalt krijg je: na het skiën. En dat is precies wat het is :-). Maar heb je nog nooit ge-après-skied en heb je geen idee wat je te wachten staat? Nou, lees dit artikel dan maar goed door.

1) Nooit, nooit, nooit omkleden en douchen

Mensen die na het skiën naar hun hotel of appartement gaan om zich om te kleden en/of te douchen weten niet hoe het heurt. Sterker nog: ik pleit ervoor dat deze mensen worden geweerd worden uit de après-ski tent ;-).  Après-ski hoort te gebeuren in je ski- of wintersportkleding. Dus in je pully en skibroek. Een beetje bezweet maakt niet uit, in de après-ski tent is ’t tóch warm. Merk je niets meer van. En daarbij: je bent heus niet de enige die een beetje stinkt onder de oksels. Geen mens die daar op let.

2) Nou vooruit: je skischoenen mogen uit

Oké, oké, één uitzondering: trek die klossende, vaak rot zittende ski-kolossen maar uit en trek een paar makkelijke schoenen aan. Nee, dames, geen hakken of nette schoenen. Hossen doe je namelijk niet op je hakken en je schoenen worden tóch vies van het bier dat op de grond ligt.

3) Trek wel een jas aan onderweg naar de apres-ski tent

Ik zie het nog regelmatig: wintersporters die zonder jas naar de apres-ski tent lopen. Ik snap het wel, want het is lastig om je jas ergens te laten. Maar neem van mij aan: doe het niet. Die jas kun je altijd wel ergens kwijt en anders doe je maar een oude aan. Als je namelijk na afloop, met een biertje of wat, naar buiten gaat ligt bevriezing op de loer. Gevaarlijk. Niet doen dus.

4) Drink bier

Als verstokt witte wijndrinkster zou ik het liefst voor een wijntje in de apres-skitent kiezen, maar dat is eigenlijk “not done”. In een après-skitent drinkt men bier. Jij dus ook. Wel zo makkelijk als het bier in groten getale wordt doorgegeven en jij niet staat te mutsen dat je een wijntje, aperolletje of colaatje wil. Dit advies geldt natuurlijk alleen voor diegenen die wettelijk gezien ook alcohol mogen drinken. Dus als je boven de 18 jaar bent.

5) Van pak ‘m beet 16.00 tot zo’n 20.00 uur

Après-ski duurt nooit heel lang, maar het is vooral intens. Dus rond vier uur wordt je verwacht en dan gaat het ook meteen los. Rond acht uur loop je in veel après-ski locaties het risico er uit gegooid te worden. Logisch ook, want dan is het gewoon klaar. Uit. Afgelopen. Zuruck nach Hause. Eten en naar bed! Oh….vergeet je ski’s niet die je -hopelijk- aan het hek buiten hebt vastgezet niet. Niet vastgezet? Zorg dan in iedergeval dat je je eigen ski’s meeneemt….

6) Het is druk. Heel druk. Get used to it.

Als je straks weer volle bak gaat après-skiën dan kan ik je één ding beloven: het zal er druk zijn. Dus je zult je door de mensenmassa moeten heenwurmen op zoek naar een plaatsje waar je zij aan zij met vele anderen kunt staan. Joh, maak je niet druk. Het hoort erbij. Stoor je niet teveel aan anderen.

7) Blijf van vrouwen af, tenzij ’t je eigen is

Sorry mannen, maar het is nu eenmaal een feit: als vrouw is het soms niet leuk in een après-ski tent. Ik heb maar één advies: blijf van ze af. Tenzij het je eigen vrouw is of ze er zeer nadrukkelijk om vraagt. Anders gewoon niet. Simpel.

Oh enne…dat geldt natuurlijk net zo goed andersom!

Après-ski in Hofstadl Flachau | Foto: Saskia Smulders
Zittend après-skiën in de Hofstadl in Flachau. Prima te doen! Foto: Saskia Smulders

8) Geef rondjes

Net als in een gewone kroeg geldt dat je rondjes geeft aan je mede après-ski genoten. Je loopt daarvoor naar de bar en schreeuwt -gewoon in het Nederlands, als het om geld gaat verstaan ze je heus wel- naar de barman/-vrouw hoeveel biertjes je wilt hebben. Je pakt ze aan, betaalt en deelt ze uit. Easy as that.

9) Zing mee met de bekende Duitse après-skinummers

Een beetje après-skier kent de klassiekers uit de Duitstalige après-ski geschiedenis. De top 5 Duitse après-ski klassiekers:

Ja ik weet ’t, dat waren er zes, maar ik kon niet kiezen :-).

Hier vind je nog meer Duitse après-skinummers die je moet kunnen dromen. Met tekst, dus je hebt nog even om ze uit je hoofd te leren. Oh, en hier vind je nog meer nummers. Deze zijn een beetje recenter. Dit en dit zijn trouwens de meest recente. En als je op wil vallen omdat je de après-ski kenner wil uithangen dan ken je deze uit je hoofd.

Ben je niet zo bij stem om de Duitse knallers mee te zingen? Het zij je vergeven. Dan mag je deze ook meezingen.

10) Hossen, springen en dansen is een must

Niemand wil een muurbloempje zijn. Dus hoppa, gooi die heupen los, voetjes van de vloer, handjes in de lucht en gaaaaaaaaaaaan. Op de bar dansen is toegestaan, maar geen must. Oh, en ik ga ervanuit dat je alle dansjes die bij de diverse après-ski hits horen geoefend hebt. Bijvoorbeeld: het dansje van het Fliegerlied, het dansje uit Cowboys en Indianen en uit het Rote Pferd. Niet geleerd? Geen nood, ze zijn vrij simpel. Kwestie van even voor de spiegel oefenen.

11) Gedraag je

Het is natuurlijke een onnodig advies, maar toch: gedraag je. Laat alles heel, wees lief voor de mensen om je heen en denk aan de buren. Maak geen bonje. Oefen je bokskwaliteiten niet uit op een ander.

Denk je dat je te oud bent voor après-ski? Lees hier de tien tekenen en je weet het zeker. 

Weet je niet naar welke après-skitent je moet? Lees ’t hier.

En als je eens iets anders wilt, dan klik je hier.

Zo. Nu weet je hoe het heurt. Ik wens je een genoeglijke après-ski toe!

Hoofdfoto: Saskia Smulders

Lees alles over après-ski op onze Après-ski Pagina

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer