Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vanaf zeventien januari 2019 ga ik vier dagen lang Valle d’Aosta bezoeken. Lees alvast mee met mijn onderzoek naar dit voor mij nog onbekende skigebied.

Alpineskiën tussen de hoogste toppen van Europa

Tussen de Alpenreuzen (Mont Blanc, Matterhorn, Monte Rosa en Gran Paradiso) is de sneeuwzekerheid hoog en is er geen gebrek aan pistes in alle categorieën. Downhill skiën kan in 20 resorts, er is 800 km aan pistes en 6 snowparks. De grootste ski-resorts zijn Breuil-Cervinia, waar het Alpine skiën 200 jaar geleden al beoefend werd, La Thuile (grenst aan Frankrijk en Italië) en Monterosa Ski, dat zich uitstrekt over 3 valleien in Italië. De oude hoofdstad Aosta is direct verbonden per kabelbaan met het Pila skiresort. 

Poeder paradijs met snow- en fun parcs

Er is bijna ongelimiteerde keus in Valle d’Aosta wanneer het gaat om vers gevallen sneeuw. Steile hellingen, zacht glooiende maagdelijke heuvels, kilometers circuits… Het is er allemaal te vinden.
Ook voor freestylers is er genoeg te beleven: Indian Park, Europa’s hoogste snowpark, is ideaal voor alle levels. Maar er is meer: Het Pila Snowpark is helemaal ingesteld op de avonturiers onder de wintersporters. Espace San Bernardo snowpark heeft een unieke internationale sfeer omdat het La Rosière in Frankrijk verbindt met La Tuile in Italië.

Snowboard Cross World Cup 20 en 21 december in Valle d’Aosta

De tweede editie van de World Cup Snowboard Cross – SBX competitie vindt plaats in Breuil-Cervinia. Deze spectaculaire discipline is een race tussen een groep snowboarders die een ware battle met elkaar aangaan op een helling met parabolische bochten, schansen en min of meer vlakke stukken, waarbij er een hoog risico op botsingen is.

Snowboardcross
Breuil-Cervinia organiseert, voor het tweede jaar op rij, een FIS Wereldbekerpodium van de verbluffende Snowboard Cross-competitie op 20 en 21 december; De beste mannelijke en vrouwelijke wereldbekeratleten van deze discipline dagen elkaar uit.

Geografie Aosta

Aosta (Frans: Aoste, Arpitaans: Aoûta) is de hoofdstad van de autonome Italiaanse regio Valle d’Aosta, die gedeeltelijk Arpitaans spreekt. Frans is er een erkende taal. De stad ligt op 583 meter hoogte en heeft ongeveer 34.000 inwoners. Het is een oude Romeinse stad met restanten van een forum, een amfitheater en stadsmuren met poorten. Geografisch bevindt Aosta zich aan de Italiaanse kant van de Mont Blanctunnel. Dwars door het dal stroomt de Dora Baltea die wordt gevoed door de enorme gletsjers van de Mont Blanc en de Gran Paradiso. Mont Emilius rijst hoog boven de stad uit (3559 meter).

Historie

Triomfboog van Augustus. Fotocredits Door Agnello

Reeds in de oudheid bewoonde een megalithische bevolking het gebied, dat werd overgenomen door de Salassi, een Kelto-Ligurische stam. Ze werden in 25 v. Chr. verslagen door keizer Augustus en zijn bereden legioenen en er werd een stad gesticht met zijn naam: Augusta Praetoria Salassorum – nu afgesleten tot Aosta. Na het jaar 11 v. Chr. werd het de hoofdstad van de provincie Alpes Graies (de grijze alpen). Na eeuwen van keizerlijke overheersing en kerstening wist Aosta dankzij de Alpen en haar stadsmuren met succes invasies af te slaan. De Franken van Pepijn de Korte bereikten de stad eenmaal om de Longobarden Italië uit te slaan. Na het jaar 888 ontstond het Italiaanse rijk van Arduin van Ivrea en Berengarius I van Friuli. De geboorte van het rijk van Savoye met als hoofdstad Chambéry bracht de stad uiteindelijk in de Italiaanse unie.

Conclusie vooraf

Het lijkt mij een uitdagend skigebied met veel historie en mogelijke culturele hoogtepunten. Ik ben heel benieuwd naar de kwaliteit van de skimogelijkheden. Ik kijk met veel vertrouwen naar de culinaire stand van zaken in het gebied. De Italiaanse keuken heeft mij nog maar zelden teleurgesteld. Lees eind januari mijn reisverslag over deze trip.

(Visited 126 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer