De allermooiste poedersneeuw en afdalingen waar je hart sneller van gaat kloppen

Lees meer over je wintersport in Andermatt

Diepe poedersneeuw, steile afdalingen, first tracks – als jouw hart sneller gaat kloppen als je deze termen hoort, dan is Andermatt de plek voor jou. Volgens vakbladen én vele bezoekers behoort de regio Gotthard tot de beste off-piste gebieden ter wereld. Kom je ook?

Ongekende off-piste mogelijkheden. Foto: Peter_Lienert

Afdalen van de Gemsstock in Andermatt

Afdalingen met een hoogteverschil van 1.500 meter en uitdagende couloirs in alle soorten en maten. Dat kunnen freeriders op de Gemsstock verwachten, die bijna tot aan de 3.000 meter komt. De berg is wereldberoemd om de afdalingen “Felsental”, “Giraffe”, “Guspis” en “Geissberg”. Je hebt er de keuze uit een breed scala aan routes door de poeder: van tien kilometer lange afdalingen tot uitdagend terrein.

Zeker de “Giraffe” is het vermelden waard, die zijn naam dankt aan zijn vorm op de kaart. Maar beschrijvingen doen dit gebied geen recht – neem een goede berggids en ga samen op pad. Zo kun je het geweldige freeriden hier zelf ervaren!

Freeriden in Andermatt en Disentis. Foto: Valentin Luthiger

Door de poedervalleien bij Disentis

Disentis staat bij veel freeriders nog steeds bovenaan: de afdalingen in Val Segnas en Val Acletta zijn klassiekers geworden. Het skigebied ligt ook dicht bij andere valleien met poederhellingen: Val Pintga en Val Gronda bieden talloze mogelijkheden om in de idyllische, afgelegen landschappen te poederen.

En of je nu een beginner bent die voorzichtig naast de geprepareerde pistes wil cruisen, of een doorgewinterde off-piste skiër die op zoek is naar freeriding-uitdagingen: bij Andermatt, Sedrun en Disentis vindt iedereen een afdaling die bij ‘m past. Ook een voordeel: veel routes bereik je vrijwel direct vanaf de gondel. Zo verspil je geen energie en kun je je benen optimaal inzetten tijdens de afdaling.

Na afloop bijpraten in het gezellige Andermatt

Maar altijd safety first!

Freeriden is niet zonder risico. De off-piste afdalingen zijn vaak steil en er is altijd kans op lawines. Ervaring in open terrein en met het gebruik van lawine-uitrusting zijn een must, net zoals een goede voorbereiding en inzicht in de lawinesituatie op dat moment, zijn essentieel voor zulke skitochten. Als je het gebied niet kent, of als je niet zeker bent van je off-piste capaciteiten, is een gids als ​bergsportexpert een must.

Lees meer over je wintersport in Andermatt

Freeride El Dorado. Foto: Peter_Lienert

Hoofdfoto: Foto: Peter_Lienert

(Visited 158 times, 1 visits today)