Met nog een paar nachten met flinke vorst voor de boeg begint de schaatskoorts in Amsterdam tot ongekende hoogte te stijgen. Nu ook de temperatuur overdag een paar graden onder het vriespunt blijft, heeft waterbeheerder Waternet een aantal grachten voor het vaarverkeer afgesloten. Op die manier moet het ijs zo snel mogelijk aangroeien.

Grachten afgesloten, sluizen en gemalen dicht

Omdat stilstaand water nou eenmaal beter bevriest dan stromend, is er vanaf 27 februari een vaarverbod van kracht in de meeste grachten. Even geen Amsterdamse rondvaarten dus, jongens! Ook worden gemalen stilgezet zodat de waterstand constant blijft, en worden sluizen gesloten om het water tot stilstand te brengen. Zo is de Eenhoornsluis aan de Korte Prinsengracht gesloten, waardoor wordt voorkomen dat er water vanuit het IJ de Prinsengracht en Brouwersgracht in stroomt.

Schaatsen op de Amsterdamse grachten in 2012
Schaatsen op de Amsterdamse grachten in 2012

Voor het laatst in 2012

Schaatsen op de grachten komt niet vaak voor, daarvoor moet het een aantal dagen flink vriezen. De laatste keer dat dit het geval was, was in 2012. Dat is alweer zes jaar geleden, auw! Sindsdien hoop ik elk jaar dat het nog eens kan, maar helaas…
Ik duim in ieder geval de komende twee dagen mijn vingers stuk, want er is nog flink wat centimeters ijs nodig om het gewicht van al die enthousiaste Amsterdammers te dragen.

Inmiddels vier zes (!) jaar geleden... Staan we er dit weekend weer zo bij?
Inmiddels zes (!) jaar geleden… Staan we er dit weekend weer zo bij?

Ik heb ook nog een filmpje gevonden van het schaatsen van destijds. Dat ziet er toch geweldig uit? Mocht je je trouwens afvragen waarom het op het filmpje zo druk is, en op mijn foto’s zo rustig: deze zijn gemaakt op de allerlaatste dag dat er geschaatst kon worden om half 10 ’s ochtends op zondagochtend. Steek deze tip maar vast even in je broekzak…

Wat een plaatje…

Schaatsen op de Amsterdamse grachten 2012
Schaatsen op de Amsterdamse grachten 2012

Bron: NOS
Foto’s: Pauline van der Waal


Lees meer over Winter in Nederland


(Visited 546 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.