Als reisreporters naar Zwitserland in coronatijd. Lees hier over onze ervaringen

Door Aimee en RP, 29 januari 2021

Vorige week waren wij in Zwitserland voor de LAAX OPEN, de FIS Worldcup voor Halfpipe en Slopestyle snowboarden. We hebben een aantal lage landers een poging zien doen om zich te kwalificeren. Echter maar eentje, Belg Sebbe de Buck heeft de finale Slopestyle gehaald. Die finale was echt superspectaculair om te zien, zoals we hier beschreven.

Laax Open

Melissa Peperkamp sky high – foto Aimee

Laatste skidag

De halfpipe finale vond plaats op zaterdag avond, zoals altijd in het donker in een helverlichte halfpipe. Dat betekent dat wij zelf de hele dag de tijd hadden om het gebied te verkennen op onze laatste skidag. Vanwege de verse sneeuw zijn we eerst het bos ingedoken voor wat verse poeder. Was goed zoeken om wat te vinden, want veel was verwaaid. Maar het adagium wie zoekt, zal vinden ging ook hier op.

Laax

Poeder! Foto Aimee

Laax

Laax

Foto’s RP

Helaas voor ons was vanwege weersomstandigheden de beroemde Porschelift (boven in het gebied, bij de Vorabgletsjer) dicht. De dagen daarvoor hadden we tussen de wedstrijden door te weinig tijd om zo ver het gebied in te gaan, dus dit jaar geen Porschelift voor ons.  Wel de prachtige afdalingen richting Flims.

Flims/Laax

Op de dalafdaling naar Flims, die prachtig door het Bos loopt

Halfpipe finale

Vanwege de strenge covid regels konden we dit jaar niet zo dichtbij komen om zelf foto’s te maken van de Halfpipe finale.  Gelukkig kunnen we ook foto’s van de organisatie gebruiken. 

Zoals altijd krijgen de dames en de heren twee runs om hun kunsten te vertonen.  Bij de dames was het favoriet Chloe Kim die, net als in de halve finale, in de laatste run de winst pakte. Voor drie Japanse ridesters.

Laax Open 2021

Chloe Kim ultra gracieus richting de winst – foto Ruggli Laax Open

Bij de heren bleef het lang spannend.  Helaas kon de vijftienjarige wonderboy Valentino Guseli het niet waarmaken zoals hij dat in de halve finale deed.  Drievoudig kampioen Scotty James stond lang bovenaan, maar toen kwam Japanner Yuto Totsuka, met een onwaarschijnlijk mooie run, waarschijnlijk de beste ooit.  De commentatoren ter plekke werden helemaal gek!

Laax Open 2021

Scotty James glijdt de Halfpipe in, met zijn kenmerkende rode bokshandschoenen – foto RP

Yuto combineerde een frontside 1440 frontside grab gevolgd door een combinatie die hij nog niet eerder heeft laten zien: een Switch frontside 1260, frontside grab into switch backside 1080 Weddle en om het af te toppen nog even een backside 1260 Weddle èn frontside double 1260 frontside op het laatste deel. Eindelijk is het hem daarbij gelukt om de eerste prijs te halen, na drie jaar achter elkaar tweede te zijn geworen. Zwaar verdiend!

Laax Open 2021

Yuto Tosuka op één van zijn super hoge tricks – foto Laemmerthirt Laax Open

De prijsuitreiking vond natuurlijk buiten plaats, in een sneeuwbui, in het donker, en daarna konden we in het donker terugskiën.  Onze echt laatste afdaling.  Voor de gelegenheid stonden er bollen met licht langs de piste, helemaal naar het dorp.  Ook een bijzondere ervaring!

Laax Open 2021

Het podium voor de prijsuitreiking – foto RP

Laax

In het donker terugskiën naar het dorp – foto RP

Conclusie

Zo ontzettend lucky als wij zijn geweest om naar de LAAX OPEN te mogen!  Door alle maatregelen voelden we ons ook wel echt safe.  Het heeft ook zeker wel iets om zonder gedrang te skiën.  Overal was alle ruimte: samen op de stoeltjes lift en in de kleine gondeltjes.  Waar mogelijk hebben we de grote gondels (die meestal maximaal half gevuld werden) proberen te vermijden.

Laax

Laax by night – foto Aimee

Vanwege quarantaine regels moesten we een paar dagen eerder komen, en dat bleken super poeder dagen in Brigels en Disentis.  Het is dat zowel de weg als de trein naar Disentis verspert waren (dat gebeurt niet vaak!) dat we moesten uitwijken en daardoor hebben we ook Brigels ontdekt.  Overal was het rustig, zelfs in Laax tijdens zo’n groot evenement.  Dus rust op de piste, rust op het terras, poeder sneeuw, de wereldtop die hun kunsten liet zien en een super rustige terugweg zonder files.  

Wij hopen in ieder geval dat het dit jaar nog mogelijk is om ook als toerist richting de Alpen te reizen en te skiën.  Fingers crossed!

Laax Open 2021

Bye Bye Laax – Foto Aimee


Lees hier alle verhalen die we schreven als reporter voor Snowrepublic


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer