Als de voorjaarsvakantie aanbreekt zorgt dat voor grote drukte op de skipistes in de wintersportgebieden. Maar wat nou als je daar geen zin in hebt en de drukte wil vermijden? Dan kun je het beste voor één van deze zeven rustigere skigebieden kiezen. Misschien is de beste optie wel om te gaan skiën in de Verenigde Staten, maar dat is vanwege het hoge prijsniveau helaas niet voor iedereen weggelegd. Dichterbij huis zijn er nog meer dan voldoende mogelijkheden om rustige pistes op te zoeken.

#1 Åre, Zweden

Åre (spreek uit: Ore) is een van de mooiste Zweedse gebieden die ik bezocht heb. Het is er niet alleen prachtig, maar ook één van de grootste skigebieden van Zweden. Het gebied bestaat uit drie losse gebiedjes en je kunt er tot in april terecht. Vanaf het skigebied heb je schitterend uitzicht over het bevroren meer dat in het dal ligt. Dat meer geeft je meteen de mogelijkheid om andere dingen te dan dan skiën, zoals ijsvissen, curlen en sneeuwscooteren. Ook in de regio is er voldoende te doen zoals paardrijden, ziplinen en natuurlijk heerlijke hikes maken. Bekijk hier het aanbod winterreizen naar Zweden van BBI Travel.

Het skigebied van Åre is geschikt voor beginners en half-gevorderden en je skiet er veel tussen de bomen. Het dorpje is erg schattig en zo ook het treintje dat je naar boven brengt. Je kunt er ook ’s avonds skiën want dan zijn er bepaalde pistes verlicht met prachtige gekleurde ledverlichting.

drukte vermijden
De après-skitent van Åre Fjällgarden | Foto: Saskia Smulders

Wat veel mensen niet weten is dat ze in Åre ook après-ski hebben. Oké, je vindt er geen Duitstalige après-skinummers, maar wel muziek en zelfs live optredens. Een van de bekendere après-ski tenten is Fjällgarden.

#2 Champoluc, Italië

Champoluc ligt in het skigebied “Monterosa” in het Aosta Dal en beslaat 200 kilometer aan pistes. Het strekt zich uit over drie valleien met daarin allemaal snoeperige wintersportplaatsjes. Champoluc in het westen, Alagna in het oosten en Gressoney in het centrum. Aan de andere kant van de bergketen ligt Zermatt. Champoluc is heerlijk rustig en ademt de typische Italiaanse laid back mentaliteit uit. Het is er erg rustig en het uitzicht schitterend. ’s Winters kan het er koud en droog zijn, maar dankzij de retour d’est kan het hier flink sneeuwen.

Je kunt er de gondel nemen die je naar de beginnerspistes brengt. Even verderop (met de skibus) kom je in een wat moeilijker gebied. In het nabijgelegen Alagna vind je afdalingen voor gevorderden.

In dit gebied vind je dus niet veel vertier, dus verwacht geen après-ski of uitbundige kroegen. Ook is er weinig tot geen mogelijkheid voor kindervermaak, kinderopvang of iets dergelijks. Wel zijn er goede lessen voor kinderen mogelijk.

#3 Wengen, Zwitserland

Zwitserland is over het algemeen iets rustiger tijdens de voorjaarsvakantie dan Oostenrijk. In Wengen kun je wat wintersport betreft je hart ophalen en is één van de bakermatten van de hedendaagse skisport. Zo vind je daar de beroemde afdaling met de naam Lauberhorn Rennen; al vele malen onderdeel van de FIS worldcups. Het ligt vlakbij de beroemde Zwitserse bergen Eiger, Jungfrau en Mönch en in de buurt van Grindelwald.

Het gebied is prima geschikt voor beginners (82 kilometer blauwe pistes), maar ook voor half-gevorderden (90 kilometer rode pistes) en gevorderden (30 kilometer zwarte pistes).

Het dorpje Wengen is het bezoeken waard en is lekker pittoresk gebleven. Je vindt er een aantal gezellige barretjes waar je na het skiën een drankje kunt doen. Het enige wat je extra mee moet nemen is geld, want heel goedkoop is het in Wengen niet. Maar hé, rust heeft z’n prijs.

#4 Sierra Nevada, Spanje

Het is lastig geloven dat je in een om de zon bekend staand land zo goed kunt skiën. Maar juist daar vind je één van de hoogste toppen van Europa. In het sneeuwzekere gebied, het dorp is gelegen op 2100 meter hoogte, kun je naar de hoogste top van Veleta die 3398 meter hoog is. Als het helder genoeg is kun je van daaruit zelfs de Middellandse zee zien liggen.

Twee gondels brengen je naar het gebied van 110 kilometer groot. De pistes zijn over het algemeen van een makkelijk tot een gemiddeld niveau. Vooral de afdaling “Olympica”, een rode piste, is meer dan de moeite waard. Deze start vanaf de Veleta. De rode pistes zijn over het algemeen goed te doen én vrij rustig.

In het weekend kan het er wel druk zijn met Spanjaarden die een dagje komen skiën, maar die zijn door de weeks weer weg. Het fenomeen après-ski kennen ze niet echt, of het moet het drinken van een drankje vergezeld van wat tortilla’s en tapas zijn. Helaas is Sierra Nevada aardig aan de prijs. Ook voor Nederlandse kinderen is het wat minder geschikt, of ze moeten zelf goed Spaans spreken, want dat is de voertaal daar.

#5 Lipno, Tsjechië

Ben je op zoek naar een bestemming die goedkoop is, filevrij aan te rijden is, redelijk rustig en kindvriendelijk is? Dan moet je zeker Lipno, in Tsjechië eens overwegen. Toegegeven, de gebieden zijn over het algemeen niet groot of moeilijk, maar voor kinderen is het ideaal. Ideaal om het skiën onder de knie te krijgen en ze zelf hun eerste sporen te laten trekken.

Het skigebied is gelegen op zo’n 900 meter hoogte. Met drie stoeltjesliften, en een kleine twaalf kilometer aan piste verdeelt over vijftien pistes, is Lipno geen groot gebied. Maar er zijn ook een aantal rode en blauwe pistes en er is zelfs een zwarte piste. Dat wil zeggen: hij begint blauw, gaat dan even over in een zwart stuk om vervolgens weer blauw te eindigen. Dat kan alleen in Lipno.

Naast het skigebied vind je er ook tal van andere dingen om te doen naast het skiën. Zo kun je je vermaken op en rond het meer, spartelen in het zwembad, zweten in de sauna of bobsleeën op de naast de piste gelegen bobsleebaan. Bovenaan de piste tref je het zgn. “Boomkroonpad“. Bovenop dit bouwwerk heb je een prachtig uitzicht en als het helder is kun je zelfs de Oostenrijkse Alpen zien.

In het kleine centrum van Lipno zijn diverse restaurants waar je spotgoedkoop kunt eten en drinken. Een biertje kost maar rond de 1 euro. Kost een skipas voor 6 dagen in Oostenrijk of Frankrijk zo rond de 270 euro, in Lipno betaal je maar rond de 100 euro. Ook de materiaalhuur en de lessen zelf zijn lekker goedkoop.

De afgelopen jaren heeft Lipno ook volop geïnvesteerd in het gebied. Zo is er een freestyle gebied, een ski/boarder cross parcours en is er vorig jaar een nieuwe piste geopend. Ook is er geïnvesteerd in sneeuwkanonnen zodat er ook bij hogere temperaturen geskied kan worden. Tsjechië klinkt ver weg als wintersportbestemming, maar dat is het niet. Het is net zover rijden als naar veel Oostenrijkse bestemming en ligt op maar iets meer dan 900 kilometer vanaf Utrecht.

#6 Szcyrk, Polen

Net als Tsjechië is Polen misschien niet de meest voor de hand liggende optie, maar toch kun je in Polen prima wintersporten. Er zijn meerdere skigebieden, waaronder Silezië. Daar tref je wintersportplaatsen als  Cieńków, Nowa Osada, gelegen in Wisla. Deze gebieden zijn lekker overzichtelijk met wat rode en blauwe pistes. Uitstekend geschikt voor de beginnende skiër.

In het iets grotere Szcyrk vind je bijna 40 kilometer aan pistes en kunnen er maar liefst 22 duizend wintersporters per uur met de liften naar boven vervoerd worden. Klinkt goed toch! Het gebied bestaat feitelijk uit drie gebieden: Mountain ResortBeskid Sport Arena en Centrale Sportcentrum. Met een overall skipas (gopass.pl) kun je in alle drie deze gebieden terecht. Met deze skipas kun je ook gratis gebruik maken van de skibussen.

De liften zijn er modern en divers. Dat geldt ook voor de pistes; ze zijn gevarieerd en bieden voor ieder wat wils. Dat maakt ze uitstekend geschikt voor gezinnen met kinderen. Polen biedt tevens goede mogelijkheden voor langlaufers en je kunt er prachtige sneeuwschoenwandelingen maken door de ongerepte natuur.

#7 Trysil, Noorwegen

Trysil is met 40 liften en 70 kilometer aan afdalingen het grootste skigebied van Noorwegen en staat bekend om de uitgestrekte panorama’s bovenop de pistes. Vanuit je ski-in/ski-out accommodatie kun je direct na het wakker worden de piste op, om zo optimaal van de vele sneeuw gebruik te kunnen maken.

Collega reporter Edwin was eerder in Trysil en maakte deze foto’s

Het gebied biedt, naast gevarieerde pistes, ook een funpark waarin snowboarders en freestylers zich kunnen uitleven. Groot voordeel is bovendien dat het erg rustig is in het gebied. Dus geen wachtrijen voor de liften en lekker rustig op de pistes zelf. Ook wie (even) niet op de latten wil staan kan in Trysil z’n hart ophalen: probeer bijvoorbeeld eens te ijsvissen, maak een huskytocht of ga mee in een arrenslee. Of boek een tour om sterren te kijken en aanschouw het noorderlicht. Collega’s Maartje en Edwin bezochten Trysil en omgeving. Lees hun reisverslag hier.

Sowieso is Noorwegen een uitstekende bestemming en biedt naast Trysil nog veel meer goede wintersportbestemmingen. Weten welke? Klik dan hier.

één reactie op “Als je de drukte van de voorjaarsvakantie wil vermijden: de 7 beste gebieden”

  • Bastiaan van der Staay
    14 februari 2020 at 19:29

    En Nassfeld natuurlijk. Niet zo ver, in Oostenrijk en wij hebben plek (www.haus26.at). Sneeuw genoeg! En het blijft mooi weer! Nu ook nog last minuten korting!

Comments are closed.

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer



SKILIFT-VRAGEN | Wie maken de piste meer kapot, boarders of skiërs?

SKILIFT-VRAGEN | Wie maken de piste meer kapot, boarders of skiërs?

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! De ingezonden skilift-vraag "Wie maken de piste meer...
Lees verder
Analyse lawinedoden: wel of niet meer slachtoffers?

Analyse lawinedoden: wel of niet meer slachtoffers?

Om te leren van lawinerampen en er in de toekomst beter mee om te kunnen gaan worden er door diverse landen en organisaties cijfers bijgehouden van lawineongevallen. Het doel is niet alleen om natuurlijke gevarenprocessen beter te begrijpen maar ook om ze te classificeren en te vergelijken met eerdere jaren...
Lees verder
Storm en sneeuwval zorgen voor gedeeltelijke sluitingen skigebieden

Storm en sneeuwval zorgen voor gedeeltelijke sluitingen skigebieden

Het is eind maart, het is lente, de zomertijd is ingegaan, maar Koning Winter laat toch nog even van zich horen. Het slechte weer in de Alpen, veroorzaakt door sneeuwval en flinke storm, zorgt ervoor dat verschillende skigebieden vandaag deels gesloten moseten worden. Sneeuw en storm Zoals je hebt kunnen...
Lees verder
SKILIFT-VRAGEN | Wat is het duurste skigebied?

SKILIFT-VRAGEN | Wat is het duurste skigebied?

Je kent het wel: even uitrusten in de skilift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Deze keer de skilift-vraag: wat is het duurste skigebied? Hierbij hebben we niet zozeer...
Lees verder
Sneeuw op komst in de Alpen

Sneeuw op komst in de Alpen

Grote delen van de Alpen hebben door een zuidwestenwind de afgelopen dagen te maken gehad met zachte condities. In de dalen liep de temperatuur zelfs op naar 15 tot 20 graden. De nul-gradengrens lag rond 3000 meter en daarmee zijn de omstandigheden voor de sneeuwlaag allesbehalve ideaal. Gelukkig, voor wie...
Lees verder
SKILIFT-VRAGEN | Wat zijn die oranje dingen bij de lift?

SKILIFT-VRAGEN | Wat zijn die oranje dingen bij de lift?

Je kent het wel: even uitrusten in de skilift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Deze keer de skilift-vraag van André de Vries: Wat zijn...
Lees verder
Arlbergtunnel tijdenlang dicht. Bekijk wat dit betekent voor jou

Arlbergtunnel tijdenlang dicht. Bekijk wat dit betekent voor jou

Vanaf 24 april aanstaande gaat de bekende Arlbergtunnel dicht. De sluiting duurt tot en met 6 oktober 2023. Daarna gaat ie weer open om op 15 april 2024 tot en met 22 november 2024 opnieuw dicht te gaan. Ga jij in die periode richting Tirol of Vorarlberg hou dan rekening...
Lees verder
25 jaar na bouw lift eindelijk dalafdaling Matrei

25 jaar na bouw lift eindelijk dalafdaling Matrei

Maar liefst 25 jaar na de bouw van de gondel Goldriedbahn wordt er in het Oost-Tiroolse Matrei eindelijk een start gemaakt met de aanleg van de dalafdaling. De reden? Het verzet van de eigenaren van het stuk grond waar de dalafdaling over heen gaat komen is eindelijk gebroken. Kosten van...
Lees verder
Tirol denkt aan variabel waarschuwingssysteem per piste

Tirol denkt aan variabel waarschuwingssysteem per piste

Na een winter met ernstige ongevallen in de skigebieden van Tirol (veroorzaakt door de schaarste aan sneeuw, het weer en de drukte), werken kabelbaanexploitanten en experts aan verdere veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gesproken over een variabel waarschuwingssysteem per piste. Want hoewel het aantal ongevallen ongeveer gelijk bleef aan voorgaande winters, vielen er...
Lees verder
Bosbrand naast skilift in Italië

Bosbrand naast skilift in Italië

Afgelopen vrijdag woedde er een fikse bosbrand in skigebied Kronplatz in Italië. Lastig aan de fikse brand was dat deze brandde vlak onder het bergstation van de Piculin gondel. De brandweer trok dan ook alles uit de kast om de brand zo snel mogelijk te blussen, maar had daar tot...
Lees verder

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer