Zaterdag blijft het op de meeste plaatsen in de Alpen droog. Alleen in het uiterste zuiden van Zwitserland en het noordwesten van Italië valt vandaag regen. Sneeuw valt hier vaak pas vanaf 1900 meter, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Elders is het droog met af en toe ruimte voor de zon, vooral in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk breekt de zon soms goed door. Al kan Saharastof soms spelbreker voor de zon zijn. In deze gebieden is sprake van een warme föhn wind.

Föhn

Door deze warme föhnwind stijgen de temperaturen hier naar buitengewoon hoge waarden voor eind maart. In steden zoals Vaduz, Innsbruck of Salzburg loopt het kwik op naar 23 tot lokaal 26 graden, wat lokale zomerse temperaturen zijn. De föhn zorgt ook voor veel wind; op de hogere bergtoppen kunnen windstoten van 100 tot 120 km/u voorkomen. Hierdoor zullen diverse skiliften niet in bedrijf kunnen gaan. Kortom, het weerbeeld laat zaterdag niet aan winter of wintersport denken.

Zondag, eerste paasdag, lijkt het weerbeeld sterk op dat van zaterdag. Opnieuw is er ruimte voor de zon in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk, waar het opnieuw flink warm kan worden. In de zuidelijke delen van de Alpen wordt de bewolking echter dikker gedurende de dag, en uiteindelijk volgt zowel in Frankrijk als Italië regen en sneeuwval. Hier zakt de sneeuwvalgrens naar 1600 meter, en kan er een dik pak verse sneeuw vallen, tussen de 20 en 40 centimeter.

Wolken, regen en sneeuw

Tijdens tweede paasdag hebben we te maken met een omslag. De stroming draait naar het westen, en overal in de Alpen is het bewolkt met regen en sneeuwval. Sneeuw valt voornamelijk vanaf 1300 tot 1600 meter, maar de hoeveelheden zijn vaak verwaarloosbaar. Kortom, alle seizoenen komen dit paasweekend aan bod.

De omslag van maandag is wel van korte duur; in de loop van dinsdag draait de wind weer naar het zuiden. Opnieuw wordt warme lucht aangevoerd. Hiermee sluit het wintersportseizoen voor veel gebieden af met dooi en hoge temperaturen. Wil jij in april nog wintersporten? Dat kan bijvoorbeeld in het hooggelegen en sneeuwzekere skigebied van Ischgl. Bekijk hier de aanbiedingen.

Bron: WeerOnline.nl


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer