Momenteel zijn er aanzienlijke verschillen binnen de Alpen. Terwijl er in de Italiaanse Alpen een dik pak sneeuw is gevallen, leek het in Oostenrijk al lente. Deze verschillen zullen de komende dagen aanhouden, met opnieuw regionaal flinke sneeuwval. Vandaag viel er op diverse plekken regen of sneeuw boven de 1400 meter in de Alpen. Door het ongunstige weer is er op de pistes vaak sprake van beperkt zicht.

Hieronder live video uit Sankt Anton

Vooral in het zuiden van Zwitserland sneeuwde het aanzienlijk (regen in de dalen). Hier viel de sneeuw ook al op lagere hoogtes dan 1400 meter. Op sommige plaatsen viel in deze regio een centimeter of 10. Vanavond verplaatst het gebied met neerslag zich langzaam richting westelijk Oostenrijk. Hierbij daalt de temperatuur, waardoor de sneeuwvalgrens geleidelijk zakt naar 1000 meter en zelfs naar 600 meter in de nacht. In dit deel van de Alpen wordt het landschap tot in de dalen bedekt met een laag sneeuw. Veelal valt tot de ochtend 10 tot 20 centimeter verse sneeuw.

Sankt Anton am Arlberg vandaag. Foto: Edwin Hagenouw
Sankt Anton am Arlberg vandaag. Foto: Edwin Hagenouw

Sneeuw in Vorarlberg en Tirol, later zon!

Ook op woensdag blijft het flink sneeuwen in Vorarlberg en delen van Tirol. Hier kan nog een decimeter sneeuw bijvallen. De Italiaanse Dolomieten doen mee met de sneeuwval. Ten oosten van dit gebied valt er ook sporadisch neerslag, maar de lucht is hier aanzienlijk milder. Hier kan regen zelfs in de bergen voorkomen. Elders in de Alpen blijft het droog, en in de Franse Alpen breekt de zon regelmatig door. 

Donderdag krijgt de zon weer volop de ruimte in bijna alle Alpenlanden. Alleen in Oostenrijk kunnen nog enkele wolkenvelden voorkomen, en lokaal is er kans op een regen- of sneeuwbui. Ook op vrijdag is het nagenoeg overal in de Alpen prachtig wintersportweer. Het blijft relatief koel, met temperaturen boven 1500 meter vaak onder het vriespunt. De zon schijnt volop, maar in de Franse Alpen neemt de bewolking in de loop van de dag alweer toe, gevolgd door nieuwe regen in de avond. De sneeuwvalgrens ligt dan met 1700 meter wel vrij hoog.

Grote verschillen: Zuidkant sneeuwdump, noordkant veel zon

Vrijdag zien we grote verschillen binnen de Alpen. In de Franse en westelijke Italiaanse Alpen is het bewolkt met opnieuw regen en sneeuwval. De aangevoerde lucht koelt opnieuw af, waardoor de sneeuwgrens weer daalt tot 1300 meter. Delen van Zwitserland en vooral Oostenrijk blijven gespaard van neerslag. Vooral in Oostenrijk heerst prachtig zonnig weer, met stijgende temperaturen. Hierdoor bestaat de kans dat de skipistes opnieuw papperig worden.

Tijdens het weekend intensiveert de sneeuwval aan de zuidkant opnieuw. Vooral in de Italiaanse Alpen volgt een nieuwe sneeuwdump, waarbij makkelijk meer dan een halve meter sneeuw kan vallen. Tegelijkertijd blijft de noordkant droog, met regelmatig ruimte voor de zon. Hier stijgt de vorstgrens naar 2500 meter, waardoor het ook op de hogere skipistes kan gaan dooien.

Na het weekend bestaat de mogelijkheid van regen of sneeuw overal, maar de onzekerheid is dan wel aanzienlijk. Blijf ons volgen voor up-to-date sneeuwinformatie. Kijk ook eens op Alpenweerman.nl


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer