Tot een hoogte van minstens 1500 meter is het momenteel grotendeels groen in de Alpen. Bovendien is de aanwezige sneeuw vaak van matige kwaliteit, met veel papsneeuw op de skipistes. Opvallend is ook de ongewoon hoge temperatuur voor februari. Zullen de omstandigheden nog verbeteren voor de wintersporters tijdens deze voorjaarsvakantie?

Afgelopen weekend viel er toch weer sneeuw in de bergen, zeker in de Italiaanse Alpen. Echter in de meeste populaire skigebieden viel de neerslag tot hoog op de berg voornamelijk als regen. Hierdoor is de situatie zeker in Zwitserland en Oostenrijk niet verbeterd. 

Er kwamen gisteren opnieuw veel wolkenvelden voor in de noordelijke Alpen. Uit de bewolking viel verspreid soms een lichte bui, waarbij de sneeuwvalgrens rond 1500 meter lag. In de zuidelijke Alpen is het juist overal droog en breekt geregeld de zon door. Het is daarbij iets koeler dan de voorgaande dagen, op 1500 meter ligt de temperatuur in de meeste gebieden rond of slechts iets boven het vriespunt. In de dalen is het opnieuw relatief zacht, onder de 1000 meter komt de temperatuur boven 5 tot zelfs 10 graden uit.

Oplopende temperaturen

Vanaf vandaag draait de wind naar een zuidwestelijke richting. Opnieuw worden hoge temperaturen voor februari verwacht. Dinsdag breekt in het gehele Alpengebied met uitzondering van Noord-Oostenrijk de zon uitbundig door. Tijdens de ochtend kan het nog fris zijn, waardoor de meeste skipistes hard zijn. Een goed moment om vroeg de berg op te gaan en te genieten van goede omstandigheden. Gedurende de dag zullen de meeste skipistes tot ongeveer 1800 meter weer opnieuw zacht en zwaar worden. 

Morgen is er opnieuw veel ruimte voor de zon, maar opnieuw kan het weerbeeld in Oostenrijk tegenvallen. Hier blijven wolkenvelden overtrekken waaruit soms regen tot 2400 meter kan vallen. Elders is het genieten van de zon, maar de skipistes zullen wel snel slechter worden. Enkel op de gletsjers zullen de skipistes wel goed blijven omdat het hier koud genoeg blijft. De maximumtemperatuur ligt woensdag in de dalen tussen 8 en 16 graden, op 1500 meter wordt het 3 tot 8 graden.

Lenteachtig op donderdag en vrijdag

Donderdag en vrijdag bereikt de warmste luchtsoort de Alpen. Vooral donderdag schijnt overal de zon van tijd tot tijd, al trekken ook velden met sluierbewolking over. Op 1500 meter stijgt de temperatuur soms naar 10 of zelfs 11 graden. In de lagere dalen kan het hierdoor 10 tot lokaal 19 graden worden. Samen met de zon wordt het daardoor soms lenteachtig. Maar vergeet niet op tijd te smeren, de onbeschermde huid verbrand met deze omstandigheden soms al binnen 20 minuten. 

Door de lenteachtige condities is het helaas vaak slecht op de skipistes. Tijdens de ochtenduren kunnen de skipistes vaak nog goed zijn, maar al snel zullen de skipistes overdag pappig en zwaar worden. Omdat het momenteel ook drukker is door de vakantieperiode moet rekening worden gehouden met de vorming van papbulten. Onze tip is ook om vroeg de skipiste op te gaan en tijdig de piste te verlaten als deze te moeilijk of zwaar wordt.

Wat ook kan helpen is om een gletsjerskigebied te bezoeken. Deze liggen vaak zo hoog dat de temperatuur laag genoeg blijft voor goede skisneeuw. 

Betere condities tweede voorjaarsvakantieweek? 

Tijdens het weekend wordt het weerbeeld een stuk wisselvalliger. Geregeld valt regen of sneeuw hoger in de bergen. Maar waarschijnlijk blijft het te warm voor echt goed wintersportweer. Ook na het weekend is er helaas geen zicht op echt winterweer met verse sneeuw tot in de dalen.

Door: Jeroen Elferink van WeerPlaza

Vaak zijn de wintersportomstandigheden in maart en april nog geweldig. Kijk ook eens naar de aanbiedingen in Ischgl. Vooral in april is er nog voldoende beschikbaarheid. Lees meer!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer