Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Ook dit seizoen hebben jullie ons geholpen om de Alpen Bier Index te vullen met de prijzen van een halve liter bier van het vat in de Alpenlanden. Daar is een gemiddelde prijs uitgerold en daarvan kunnen we nu ook zeggen of deze wel of niet gestegen is ten opzichte van het seizoen 2022/2023. Lees gauw verder!

Maar eerst nemen we je nog even mee in de opzet van dit onderzoek. Hiervoor geldt: hoe meer inzendingen hoe beter. Want, hoe meer inzendingen hoe robuuster en dus betrouwbaarder de data is. Anders krijg je immers rare uitschieters omdat één prijs de anderen beïnvloed. En dat willen we niet, want we willen jou een zo natuurgetrouw beeld geven.

De resultaten: flinke prijsstijging

Frankrijk: kleinste stijging, maar wel het duurste

De gemiddelde prijs van een halve liter bier van het vat in Frankrijk in het seizoen 2023/2024 bedroeg €8,65. Dat was vorig seizoen nog €8,30. Dit betekent dat de prijs van een halve liter bier in Frankrijk dus fors boven het gemiddelde ligt: ruim 30%, oftewel €2,05 euro. Ten opzichte van het vorige seizoen is de prijs “slechts” met 4,2% gestegen, of in geld gezien: een stijging van 35 cent.

Oostenrijk: flinke stijging, maar nog net onder de 6 euro

De gemiddelde prijs van een halve liter bier van het vat in Oostenrijk in het seizoen 2023/2024 bedroeg €5,99 euro. Dat was vorig seizoen nog €5,59. Dit betekent dat de prijs van een halve liter bier in Oostenrijk met 7,1% is gestegen, oftewel met 40 cent. Daarmee ligt de prijs in dit seizoen dus nog maar net onder de 6 euro. Grote kans dat de 6 euro grens volgend seizoen doorbroken gaat worden. Deze prijsstijging werd ook al aangekondigd door diverse bierbrouwers.

Het duurste biertje van een halve liter troffen we aan in Sankt Anton: daar betaal je in de Mooserwirt maar liefst €8,30 euro. Het goedkoopste werd aangetroffen in Serfaus-Fiss-Ladis: €4,90 euro.

Volgend seizoen

Hier houdt het voor het seizoen 2023/2024 op. Maar….we willen je vragen ook in het volgende seizoen ons de bierprijzen in te sturen. Zo kunnen we namelijk precies gaan berekenen óf de prijs van een biertje volgend seizoen duurder is geworden dan dit seizoen. En zo ja, met hoeveel procent is die prijs dan gestegen? Daarom heet het ook de Alpen Bier Index. En als we dit dan tot in de eeuwigheid (nou ja…) volhouden kunnen we over de jaren heen precies berekenen wat de prijsstijgingen (of -dalingen) zijn geweest. En dat geeft jou weer een beeld hoeveel de prijzen in de skigebieden zijn gestegen. Want, als de prijs van het bier stijgt kun je er donder op zeggen dat dat óók geldt voor andere prijzen in het skigebied.

* Dit jaar zijn er te weinig resultaten uit Italië en Duitsland ontvangen. Voor een eerlijk vergelijk zijn deze uit de berekeningen gehouden.

Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer