Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Alles wat je altijd al wilde weten over .. snowkiten!

Door Edwin Hagenouw

Je kunt natuurlijk net als iedere winter gaan skiën of snowboarden, maar er zijn nog veel meer toffe activiteiten voor in de skigebieden. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van snowkiten? Dit is een combinatie van kitesurfen en skiën of snowboarden. Je kunt zowel snowkiten in de bergen als op een grote vlakte waar sneeuw ligt.

Wat is snowkiten?

Ga jij in de zomer graag kitesurfen? Dan moet je een keer het snowkiten uitproberen. Deze sport is vergelijkbaar met kitesurfen maar in plaats van op het water raas je over de sneeuw. Je kunt gewoon je eigen snowboard of ski’s gebruiken en meestal ook de kite die je gebruikt tijdens het kitesurfen. Het is wel belangrijk dat je een wat nieuwere kite hebt die je gemakkelijk kunt herstarten en depoweren.

Het enige dat je nodig hebt is wind en een grote sneeuwvlakte

Er zijn mensen die een speciaal snowkiteboard of een foilkite aanschaffen maar dat is in principe niet noodzakelijk, zeker niet als je voor de eerste keer gaat en even aan de sport wilt proeven. Het enige dat je nodig hebt is wind en een grote sneeuwvlakte. Thuis kun je bijvoorbeeld oefenen op een eiland voordat je op wintersport gaat, mits er sneeuw ligt natuurlijk.

Waar kun je snowkiten?

Snowkiten is een relatief onbekende sport en je kunt het dan ook niet overal beoefenen. Je moet op zoek naar een skigebied waar het mogelijk en toegestaan is. In Europa zijn er een paar skigebieden waar je kunt snowkiten. Ga bijvoorbeeld naar het Oostenrijkse skigebied Obertauern als je lessen wilt volgen. Hier vind je een snowkite-school die zich heeft gespecialiseerd in de lessen. Doordat het dorp op 2000 meter hoogte ligt is het skigebied ook nog eens erg sneeuwzeker.

Het Franse Tignes biedt op meerdere plekken de mogelijkheid om te gaan snowkiten. Het grote skigebied ligt in een bergkom en het kan hier zeer hard waaien. Neem dus je kleine kites mee.

snowkiten
Snowkiten in Hardangervidda National Park in Noorwegen. Foto: NRKbeta op Unsplash

De meeste kitesurfers zijn ook bekend met Haugastøl, in de Hardangervidda bergen. Deze eindeloze sneeuwvlakte in Noorwegen is al jaren de plek waar de Red Bull Ragnarok wordt gehouden, de meest extreme snowkite-wedstrijd. Als beginner kun je hier ook goed oefenen.

Voorbereidingen voor je snowkite wintersport

Omdat er niet zo veel faciliteiten zijn voor snowkiters valt het aan te raden om een reparatiesetje mee te nemen. Als er iets met je materiaal is kun je het zelf fixen, want de mogelijkheden tot kite-repair zijn klein. Ook valt het aan te raden om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Op het moment dat er iets gebeurt en je belandt op de eerste hulp wordt hierdoor je hele rekening vergoed. Jouw normale zorgverzekering dekt namelijk alleen de schade tot aan het Nederlandse tarief. Op wintersportbestemmingen kost en behandeling in een van de privéklinieken flink wat geld, waardoor het kan zijn dat je moet bijbetalen als je geen aanvullende dekking hebt afgesloten.


LEES HET MEEST VERRASSENDE WINTERSPORTNIEUWS OP snowrepublic.nl


(Visited 743 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer