Niet alleen in Nederland woedt een storm, maar diezelfde storm houdt ook huis in de Alpen. We houden hier alles bij over deze storm.

Zwitserland: code paars

In Zwitserland kennen ze iets andere classificaties dan in Nederland, daar kennen ze zelfs code paars. Deze code betreft in dit geval waarschuwingen voor wind met een orkaankracht. Deze waarschuwing geldt voornamelijk voor het zuiden van Zwitserland:

storm in Zwitserland
Code Rood en Code Paars in Zwitserland (@meteocentrale via Twitter)

Inmiddels zijn er al zeer hoge windsnelheden gemeten, met de top van bijna 200 kilometer per uur op de berg Pilatus.

Storm Zwitserland
Windsnelheden in Zwitserland (@srfmeteo via Twitter)

Frankrijk: gebieden dicht, allerhoogste lawinegevaar

In diverse Franse skigebieden zijn de liften gesloten. Dat geldt bijvoorbeeld voor Les Gets, Morgins, Chatel, Avoriaz etc. Er druppelen steeds meer berichten van gebieden binnen die hun gebied vandaag gesloten houden, zoals bijvoorbeeld Alpe d’Huez en Val d’Isere.

In Tignes is het lawinegevaar inmiddels opgeschaald naar de hoogste waarschuwing: 5 van 5.

Storm Frankrijk
In Les Contimes (Frankrijk) zijn bijna alle liften gesloten. (Foto via live updates sneeuwhoogte.nl)

Deze stoere wintersporter trotseerde de storm in Val d’Isere (bron: @skiinstructors via Twitter)

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk houdt de wind aardig huis. Zo werd op de Patscherkofel een windstoot van 109 kilometer gemeten. Op de Brunnenkogel (3.437 Meter hoog) werd zelfs een windstoot van 137 kilometer per uur gemeten.

Storm
Storm op de Patscherkofel (foto: Thomas Böhm, via tt.com)

Inmiddels regent het op veel plekken in Oostenrijk, soms hard en soms voorzien van onweer. Zoals voorspeld stijgt de sneeuwvalgrens flink. Hieronder een beeld van de webcam van Hinterglemm: een mix van mist, regen, sneeuw en harde wind.

Veel van de Oostenrijkse skigebieden hebben nog delen van hun gebieden open. Zo draaien de liften (52 van de 68) in Serfaus nog gewoon en een enkele (jonge) wintersporter begeeft zich in de regen en storm in de lift (bron: Serfaus-Fiss-Ladis.at)

Duitsland: orkaankracht en onweer

Ook in Duitsland wordt intussen gewaarschuwd voor wind met orkaankracht. Er wordt ook gewaarschuwd voor zware onweersbuien en hagel:

Waarschuwingen in Duitsland (@DWD_presse)

WetterReporter van het Duitse Wetteronline, Marco Kaschuba maakte dit filmpje. Het is genomen bij de Hornisgrinde in Nordschwarzwald. Daar werd een windvlaag van 148 kilometer per uur gemeten.


Lees hier alles over het weer en de sneeuw in de winter


(Visited 698 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.