Overzichtskaarten tekenen met de hand

Door Pauline van der Waal

Soms lees je iets wat echt zo fantastisch is dat je mind-blown bent. Ik had met het nieuws dat alle pistekaarten van Tirol worden gemaakt door één en dezelfde man. Met de hand! Op papier met verf en penseel! Wauw…

Al meer dan zestig jaar tekenaar

Het is je vast wel eens opgevallen dat alle pistekaarten in dezelfde stijl zijn getekend. Overzichtelijk, met de meest herkenbare bergtoppen duidelijk in beeld, en altijd met boompjes om duidelijk te maken wat pistes zijn en wat niet. Nu blijkt dat niet op toeval te berusten, maar op het feit dat dezelfde man achter al deze tekeningen zit! Al meer dan zestig jaar maakt deze 79-jarige kunstenaar al overzichtskaarten.

Opdrachten over de hele wereld

De man achter de pistekaarten is Heinz Vielkind uit Innsbruck. Aangezien meneer Vielkind zelf uit Tirol komt, durft hij te zeggen dat hij 100% van de gebieden aldaar heeft vastgelegd. Maar daar blijft het niet bij. Ook voor de rest van Oostenrijk, Europa en tot Japan aan toe tekende hij al overzichtskaarten. En dat altijd in zijn kenmerkende stijl.

Handwerk versus Google Maps

De vraag is natuurlijk of dit ambachtelijke werk nog de toekomst heeft, zo in het tijdperk van Google Maps. De tekenaar zelf is daar van overtuigd. Om ervoor te zorgen dat skiërs of wandelaars de weg kunnen vinden, is er vooral duidelijkheid nodig. Google Maps is veel te gedetailleerd. Bovendien kan hij de werkelijkheid natuurlijk een klein beetje mooier maken, door problematische zones wat minder aandacht te geven en juist de nadruk te leggen op de aantrekkelijke stukken van het gebied.

Wat een baan!

Overigens is het niet zo dat Heinz Vielkind alleen maar in zijn atelier te vinden is. Om een goede tekening te kunnen maken, moet hij best wat voorwerk doen. Vroeger gebruikte hij wegenkaarten om een idee van het gebied te krijgen, dat is nu Google Earth geworden. Vervolgens trekt hij er met een piloot en helikopter op uit om het gebied van bovenaf te kunnen bekijken. Naast de Tiroolse tekenaar zijn er wereldwijd maar een handjevol mensen die dezelfde techniek beheersen.

Lees het hele interview

Het hele interview met Heinz Vielkind is de vinden op de blog van Tirol. Echt een aanrader! Je leest daar precies hoe de tekenaar te werk gaat en ziet foto’s van zijn werk.
Enne… Denk de eerstvolgende keer dat je bovenaan een piste staat met een pistekaart in je hand sowieso even aan deze bijzondere man uit Innsbruck!

Pistekaart Skiwelt: SkiWelt.at


Onze nieuwe rubriek Skilift-vragen geeft antwoorden op dingen die je je afvraagt als je in de skilift zit! Bekijk hier de vragen én de antwoorden


 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer