Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Door: Bastiaan van der Staay

Aksel Lund Svindal spreekt op persconferentie in Sölden

Voor de opening van de Ski World Cup in Sölden presenteerde HEAD dit jaar opnieuw haar ski-sterren, tijdens de traditionele persconferentie. Hoewel Aksel Lund Svindal niet van plan was om de geplande reuzenslalom te gaan skiën, was hij wel aanwezig bij de presentatie en vertelde hij over zijn huidige gezondheidstoestand.

Knie kapot

De Olympisch kampioen afdaling heeft last van een kraakbeenbeschadiging in zijn knie. Dus de voortzetting van zijn sportcarrière was en is geenszins een zekerheid. Vanaf het afgelopen voorjaar en gedurende de hele zomer doorliep hij een speciaal op hem afgestemd trainingsprogramma. Hoewel Svindal voor zijn knie nog steeds onder behandeling is, heeft zijn knie de belasting goed doorstaan.

Ik moet telkens afwegen hoeveel ik mijn knie kan belasten

Vorige week trainde Aksel Lund Svindal zeven dagen in het Zwitserse Saas-Fee met het Noorse high speed team. Zo’n lange training was de afgelopen drie jaar niet mogelijk zonder dat zijn knie daar flink last van had. 

“Het is altijd een beetje geven en nemen. Ik moet telkens afwegen hoeveel ik mijn knie kan belasten en hoeveel druk het kan verdragen” zegt Svindal over zijn huidige situatie. “Fysiek ben ik er beter aan toe dan vorig jaar. Hoewel ik vaak alleen train, denk ik dat ik prima in staat ben zelf  te  beoordelen hoe sterk ik ben. Kracht en uithoudingsvermogen zijn cruciaal en onmisbaar.”

Aksel Lund Svindal
Aksel Lund Svindal, de Noorse ster tijdens de persconferentie in Sölden. Foto: © Ch. Einecke (CEPIX)

Focus op snelheidsnummers

Nu is het tijd voor het belangrijkste deel van de voorbereiding: “Mijn training is gericht op het eerste snelheidsnummer van het seizoen, de afdaling van Lake Louise. Het is ook mentaal belangrijk voor mij dat ik mijn training daarop richt. Niets is zeker. Ik ski de hele winter, dat is plan A, maar er is ook een plan B en plan C. Het hangt allemaal af van hoe mijn knie zich houdt “, zegt Svindal, vooruitblikkend naar de downhill in Canada.

“Vorig jaar ging ik op de grens of er misschien wel overheen. Dit jaar moet ik meer naar mijn lichaam luisteren. Vorig jaar stonden de Olympische Winterspelen op het programma en toen heb ik mijn knie niet gespaard. De rekening kreeg ik in de lente gepresenteerd. Toch gaat mijn hart sneller kloppen als ik aan de strijd denk die ik met Kjetil Jansrud of Matthias Mayer aan kan gaan. Dan gaat de adrenaline omhoog en daarom geniet ik er nog steeds van. “

Eerste start in Lake Louise

De uiteindelijke beslissing valt tijdens de voorbereiding in Copper Mountain. Niet alleen de fans van Aksel Lund Svindal, maar alle Ski World Cup fans zouden blij zijn als de nu 36-jarige Svindal zijn plan A zou kunnen uitvoeren.

Vrij vertaald van Skiweltcup.tv. Hoofdfoto: © SAMOVIDIC.COM/RED BULL CONTENT POOL

(Visited 316 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer