Door: Bastiaan van der Staay

Aksel Lund Svindal spreekt op persconferentie in Sölden

Voor de opening van de Ski World Cup in Sölden presenteerde HEAD dit jaar opnieuw haar ski-sterren, tijdens de traditionele persconferentie. Hoewel Aksel Lund Svindal niet van plan was om de geplande reuzenslalom te gaan skiën, was hij wel aanwezig bij de presentatie en vertelde hij over zijn huidige gezondheidstoestand.

Knie kapot

De Olympisch kampioen afdaling heeft last van een kraakbeenbeschadiging in zijn knie. Dus de voortzetting van zijn sportcarrière was en is geenszins een zekerheid. Vanaf het afgelopen voorjaar en gedurende de hele zomer doorliep hij een speciaal op hem afgestemd trainingsprogramma. Hoewel Svindal voor zijn knie nog steeds onder behandeling is, heeft zijn knie de belasting goed doorstaan.

Ik moet telkens afwegen hoeveel ik mijn knie kan belasten

Vorige week trainde Aksel Lund Svindal zeven dagen in het Zwitserse Saas-Fee met het Noorse high speed team. Zo’n lange training was de afgelopen drie jaar niet mogelijk zonder dat zijn knie daar flink last van had. 

“Het is altijd een beetje geven en nemen. Ik moet telkens afwegen hoeveel ik mijn knie kan belasten en hoeveel druk het kan verdragen” zegt Svindal over zijn huidige situatie. “Fysiek ben ik er beter aan toe dan vorig jaar. Hoewel ik vaak alleen train, denk ik dat ik prima in staat ben zelf  te  beoordelen hoe sterk ik ben. Kracht en uithoudingsvermogen zijn cruciaal en onmisbaar.”

Aksel Lund Svindal
Aksel Lund Svindal, de Noorse ster tijdens de persconferentie in Sölden. Foto: © Ch. Einecke (CEPIX)

Focus op snelheidsnummers

Nu is het tijd voor het belangrijkste deel van de voorbereiding: “Mijn training is gericht op het eerste snelheidsnummer van het seizoen, de afdaling van Lake Louise. Het is ook mentaal belangrijk voor mij dat ik mijn training daarop richt. Niets is zeker. Ik ski de hele winter, dat is plan A, maar er is ook een plan B en plan C. Het hangt allemaal af van hoe mijn knie zich houdt “, zegt Svindal, vooruitblikkend naar de downhill in Canada.

“Vorig jaar ging ik op de grens of er misschien wel overheen. Dit jaar moet ik meer naar mijn lichaam luisteren. Vorig jaar stonden de Olympische Winterspelen op het programma en toen heb ik mijn knie niet gespaard. De rekening kreeg ik in de lente gepresenteerd. Toch gaat mijn hart sneller kloppen als ik aan de strijd denk die ik met Kjetil Jansrud of Matthias Mayer aan kan gaan. Dan gaat de adrenaline omhoog en daarom geniet ik er nog steeds van. “

Eerste start in Lake Louise

De uiteindelijke beslissing valt tijdens de voorbereiding in Copper Mountain. Niet alleen de fans van Aksel Lund Svindal, maar alle Ski World Cup fans zouden blij zijn als de nu 36-jarige Svindal zijn plan A zou kunnen uitvoeren.

Vrij vertaald van Skiweltcup.tv. Hoofdfoto: © SAMOVIDIC.COM/RED BULL CONTENT POOL

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer