Allereerst: elk ongeluk en gewonde op de piste is er natuurlijk één teveel. De Nederlandse media staan deze dagen bol van de berichtgeving rondom ongelukken op de piste in de Alpen vanwege de slechte sneeuwkwaliteit. Toch blijkt uit actuele cijfers uit Oostenrijk dat er niet meer dan gemiddeld gewonden zijn gevallen. Helaas zijn er wél meer doden te betreuren.

Minder dan gemiddeld aantal gewonden

Deze week publiceerde de Österreichischen Kuratoriums für Alpine Sicherheit (ÖKAS) actuele cijfers over alle ongelukken in de Oostenrijkse skigebieden van 1 november 2022 tot 3 januari 2023. Daaruit blijkt dat -ondanks de slechte sneeuwkwaliteit en meer drukte op de pistes die niet afgesloten waren- dat het aantal gewonden (505 mensen) onder het gemiddelde ligt in vergelijking met andere seizoenen gedurende deze meetperiode. Het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar lag op 709.

Met 13 doden is het aantal doden echter helaas wel bovengemiddeld (gemiddeld ligt dit op 7). Een ander opvallend kenmerk is dat er 5 mensen overleden zijn als gevolg van cardiovasculair falen. Deze slachtoffers waren alle vijf boven de 51 jaar. Daarnaast overleden er 7 mensen door het vallen tegen obstakels en 1 persoon door een botsing. 7 van de 13 dodelijke slachtoffers waren jonger dan 30 jaar.

Meer mannen dan vrouwen

In de afgelopen tien jaar zijn in de verslagperiode 66 mensen om het leven gekomen op pistes en skiroutes: 61 mannen en 5 vrouwen. Onder de gewonden zijn er 3.830 (54%) mannen en 3.171 (45%) vrouwen (gemiddeld 10 jaar). Ook in het huidige seizoen zien we ditzelfde beeld terug.

Herkomst gewonden

44% van de gewonden zijn Duitsers (waarschijnlijk te verklaren door het feit dat er relatief veel Duitsers op de piste zijn), 20% Oostenrijkers en 9% Nederlanders. De dodelijke slachtoffers komen uit Duitsland (9), Nederland (2), Denemarken (1) en België (1). 

Discussie

Nogmaals: is elk ongeluk op de piste er één teveel. En zal het aantal glijpartijen op de pistes door de slechte sneeuw de afgelopen weken ontelbaar zijn geweest. Wij zijn van mening dat wintersporters hierin zeker zelf ook een verantwoordelijkheid in hebben. Lees maar eens de column van reporter Saskia hierover.

Daarnaast blijven we zeggen: blijf voorzichtig op (en naast) de piste! Ook met de voorspelde sneeuwval zal er nog niet net zoveel sneeuw als andere jaren aanwezig zijn, met name in lager gelegen gebieden. Tot de volgende significante sneeuwval blijft het dus uitdagend op de pistes. De ÖKAS raadt daarom het volgende aan:

  • Matig je snelheid: verminder je snelheid en pas je aan aan de omstandigheden, houd afstand tot obstakels en andere pistegebruikers.
  • Check je uitrusting:  zorg voor scherpe kanten en laat je skibindingen afstellen in speciaalzaken. En dat je een helm draagt, is logisch.
  • Warming up:  voor de eerste afdaling en na elke langere pauze activeert dit niet alleen het lichaam, maar ook de zintuigen.
  • Neem pauzes:  als je jezelf te veel inspant, word je moe en maak je fouten.
  • Houd je aan de pisteregels.
  • Verbeter je eigen skivaardigheden:  Een sleutelfactor bij het voorkomen van ongevallen is een goede techniek. Neem nog eens extra les om je techniek nog verder te verbeteren, zodat je techniek ook onder slechte omstandigheden consequent blijft.

Bron: ÖKAS | Hoofdfoto: Karin Nijhof


Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer