Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Allereerst: elk ongeluk en gewonde op de piste is er natuurlijk één teveel. De Nederlandse media staan deze dagen bol van de berichtgeving rondom ongelukken op de piste in de Alpen vanwege de slechte sneeuwkwaliteit. Toch blijkt uit actuele cijfers uit Oostenrijk dat er niet meer dan gemiddeld gewonden zijn gevallen. Helaas zijn er wél meer doden te betreuren.

Minder dan gemiddeld aantal gewonden

Deze week publiceerde de Österreichischen Kuratoriums für Alpine Sicherheit (ÖKAS) actuele cijfers over alle ongelukken in de Oostenrijkse skigebieden van 1 november 2022 tot 3 januari 2023. Daaruit blijkt dat -ondanks de slechte sneeuwkwaliteit en meer drukte op de pistes die niet afgesloten waren- dat het aantal gewonden (505 mensen) onder het gemiddelde ligt in vergelijking met andere seizoenen gedurende deze meetperiode. Het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar lag op 709.

Met 13 doden is het aantal doden echter helaas wel bovengemiddeld (gemiddeld ligt dit op 7). Een ander opvallend kenmerk is dat er 5 mensen overleden zijn als gevolg van cardiovasculair falen. Deze slachtoffers waren alle vijf boven de 51 jaar. Daarnaast overleden er 7 mensen door het vallen tegen obstakels en 1 persoon door een botsing. 7 van de 13 dodelijke slachtoffers waren jonger dan 30 jaar.

Meer mannen dan vrouwen

In de afgelopen tien jaar zijn in de verslagperiode 66 mensen om het leven gekomen op pistes en skiroutes: 61 mannen en 5 vrouwen. Onder de gewonden zijn er 3.830 (54%) mannen en 3.171 (45%) vrouwen (gemiddeld 10 jaar). Ook in het huidige seizoen zien we ditzelfde beeld terug.

Herkomst gewonden

44% van de gewonden zijn Duitsers (waarschijnlijk te verklaren door het feit dat er relatief veel Duitsers op de piste zijn), 20% Oostenrijkers en 9% Nederlanders. De dodelijke slachtoffers komen uit Duitsland (9), Nederland (2), Denemarken (1) en België (1). 

Discussie

Nogmaals: is elk ongeluk op de piste er één teveel. En zal het aantal glijpartijen op de pistes door de slechte sneeuw de afgelopen weken ontelbaar zijn geweest. Wij zijn van mening dat wintersporters hierin zeker zelf ook een verantwoordelijkheid in hebben. Lees maar eens de column van reporter Saskia hierover.

Daarnaast blijven we zeggen: blijf voorzichtig op (en naast) de piste! Ook met de voorspelde sneeuwval zal er nog niet net zoveel sneeuw als andere jaren aanwezig zijn, met name in lager gelegen gebieden. Tot de volgende significante sneeuwval blijft het dus uitdagend op de pistes. De ÖKAS raadt daarom het volgende aan:

  • Matig je snelheid: verminder je snelheid en pas je aan aan de omstandigheden, houd afstand tot obstakels en andere pistegebruikers.
  • Check je uitrusting:  zorg voor scherpe kanten en laat je skibindingen afstellen in speciaalzaken. En dat je een helm draagt, is logisch.
  • Warming up:  voor de eerste afdaling en na elke langere pauze activeert dit niet alleen het lichaam, maar ook de zintuigen.
  • Neem pauzes:  als je jezelf te veel inspant, word je moe en maak je fouten.
  • Houd je aan de pisteregels.
  • Verbeter je eigen skivaardigheden:  Een sleutelfactor bij het voorkomen van ongevallen is een goede techniek. Neem nog eens extra les om je techniek nog verder te verbeteren, zodat je techniek ook onder slechte omstandigheden consequent blijft.

Bron: ÖKAS | Hoofdfoto: Karin Nijhof


Anderen lazen ook:

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer