Ontdek de geheimen van Engelberg-Titlis en wat dit gebied zo aantrekkelijk maakt

Steeds meer Nederlandse wintersporters zijn enthousiast over het Zwitserse skigebied Engelberg-Titlis. En geef ze eens ongelijk. Als eerste skigebied dat je tegenkomt als je vanuit het noorden komt aanrijden is het voor Nederlanders relatief dichtbij. Bovendien is het het grootste skigebied in Centraal-Zwitserland.

Ook hoef je hier niet bang te zijn voor te weinig sneeuw. De gletsjer op ruim 3.000 meter hoogte en het microklimaat dat jaarlijks zorgt voor bovengemiddeld veel sneeuwval maakt dat er altijd genoeg sneeuw ligt voor een prachtige wintersport.

Maar er is nog meer dat Engelberg-Titlis bijzonder maakt. En wie kan dat beter weten dan de Directeur van Engelberg-Titlis Toerisme, Andres Lietha? Hij heeft de Top Acht op een rij gezet.  

Skiën in Engelberg

1. Je kunt er de meest uiteenlopende dingen doen

Als we Andres vragen wat hij het meest fascinerend vindt aan Engelberg-Titlis, antwoord hij zonder twijfel. Heel eenvoudig. Je kunt hier het hele jaar door zoveel verschillende dingen doen, je hoeft je echt nooit te vervelen. In de  winter start ik bijvoorbeeld ’s ochtends op de ski, cross ik ’s middags met een slee van de rodelbaan en maak ik als het donker geworden is samen met mijn vrouw een romantische sneeuwschoenfakkeltocht. Bovendien word je hier culinair altijd verwend met typisch  Zwitserse gerechten.

Andres Lietha, Directeur van Engelberg-Titlis Toerisme

2. Alles is dichtbij

Bovendien is alles hier praktisch om de hoek. Dat is echt bijzonder aan deze bestemming. Eigenlijk kun je na aankomst je auto gewoon de hele week laten staan, want alles is op loopafstand. En wil je toch een stukje verder, dan is er altijd nog de gratis pendelbus.

Engelberg ligt in een prachtige omgeving

3. De prachtige omgeving verveelt nooit

We dachten dat Andres als voormalig berggids de bergen zelf wel op nummer één had staan. Eigenlijk is dat zo, want de bergwereld rond Engelberg-Titlis blijft hem verbazen. Ook hier is het de veelzijdigheid die hem fascineert. Met de trein ben je vanuit het dal binnen een half uur op de Titlisgletsjer op ruim 3.000 meter hoogte en ziet de wereld er compleet anders uit.

Op naar de gletsjer

4. De ligging op de plateaus

Het dorp zelf ligt op een plateau op 1.000 meter boven de zeespiegel, omringd door dennenbossen en gemengde bossen. Sowieso zijn de plateaus op verschillende hoogtes uniek. Vakantiegangers die niet op zoek zijn naar een zware sportieve uitdaging, maar wel willen genieten van de prachtige omgeving kunnen dat hier.

Doordat de plateaus relatief vlak zijn kun je daar prachtige winter- en sneeuwschoenwandelingen maken zonder al te veel hoogtemeters. Altijd omringd door een machtig en indrukwekkend berglandschap.

Wat een uitzicht

5. Heerlijke skipistes voor elk niveau

Engelberg-Titlis heeft veel rode pistes, maar het gebied biedt genoeg mogelijkheden voor elk niveau. Voor beginners is de Klostermatte bij het Brunni-dalstation een goede keuze. Een brede heuvel met een lichte en constante helling.

Heb je de basis onder de knie, dan ga je naar de gevarieerde en lange afdaling aan de Titlis-kant, met de piste van  Trübsee naar Engelberg. Lekker veel oefenen! Omdat de meeste skiërs pas aan het einde van de dag deze piste nemen, blijft de afdaling lange tijd in topconditie en relatief rustig. Je komt makkelijk bij het begin van de afdeling met de gondel en een stoeltjeslift, nog een pluspunt.

Onder freeriders geniet Engelberg-Titlis wereldfaam en wordt door veel professionele skiërs “the place to be” genoemd. Ook echte cracks vinden dus hun weg naar Engelberg.

Heerlijke pistes in Engelberg

6. Heel veel plekken om heerlijk tot rust te komen

Op de vraag waar Andres het beste tot rust komt, heeft hij niet meteen een antwoord. Dat is een moeilijke vraag, maar alleen omdat er hier in Engelberg zoveel    plaatsen zijn om dat te  doen. Alles is hier vlag in de buurt, en toch zijn er heel veel plekken waar je maar een paar passen de natuur in hoeft te lopen en je bent weg van de drukte en skiërs. Heerlijk om te genieten van de stilte van de natuur.

Zelfs op de Titlis wandel je bij de Trübsee amper 10 minuten en je hebt niet meer het gevoel dat je in een skigebied bent. Op de  Fürenalp  zijn de unieke rotsformaties  van  het  Spannörtergebergte fascinerend, want die zijn uniek in Zwitserland. Niet voor niets wordt de regio ook wel “Klein  Patagonië” genoemd. In de winter zijn (sneeuwschoen) wandelingen  hier  betoverend. 

Kom tot rust in de witte omgeving

7. Unieke ervaring: op pad met de fondueslee!

Andres vertelt dat je sinds afgelopen winter op pad kunt met de fondueslee. Voor echt iets unieks ben je daar aan het goede adres. Je krijgt een slee mee met een complete fondueset, die je meenemeent daar een plej in de natuur die jij kiest. Geniet daar in een indrukwekkend berglandschap van Zwitserse kaas en een glas witte  wijn.

Op pad om onderweg te fonduen

8. Doe eens iets heel anders

In voor een activiteit in het dorp? Ook dan heeft Andres nog wel wat tips. Doe bijvoorbeeld een rondleiding door het 900 jaar oude benedictijnenklooster. In  het  klooster wordt kaas gemaakt en proef en koop je een  grote  selectie van regionale alpenkaas. Wil je meer weten over de geschiedenis van Engelberg bezoek je het lokale museum.   

Natuurlijk mag een wandeling door de dorpsstraat met de verschillende mooie winkels niet ontbreken als je in Engelberg bent. In de winter is het dorp prachtig verlicht en kom je langs elf lichtsculpturen die je meer vertellen over de geschiedenis van Engelberg. 

Tot slot ligt Engelberg op slechts 40 minuten van Luzern, een van de mooiste steden ter wereld. Met al deze activiteiten is een week wintersport in Engelberg lang niet genoeg!

Geniet van de mooie omgeving

Pas op, want je wilt hier niet meer weg!

Tot slot geeft Andres nog een waarschuwing. Er zijn namelijk talloze verhalen van mensen die naar Engelberg kwamen voor een vakantie of om een seizoen te komen werken, maar die nooit meer zijn weggegaan! Ook Andres zelf komt oorspronkelijk niet uit Engelberg. Je kunt je dus vast voorstellen hoe mooi het hier is, maar nog beter is het om met eigen ogen te gaan bekijken.

Ook naar Zwitserland? Lees meer over een wintersportvakantie in Engelberg

Off piste op pad

(Visited 224 times, 1 visits today)