Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Aankomende week eindelijk weer veel sneeuw in de Alpen door Nordstau?

Door Edwin Hagenouw | 1 februari 2020

Vandaag liggen de Alpen in zachte lucht met een 0-gradengrens tussen de 2400 en 2600 meter. De dag begint overwegend zonnig maar in de middag valt de eerste neerslag weer in de westelijke Alpen. Deze neerslag trekt gedurende de middag en avond richting het oosten van de Alpen. Het noorden van Italië blijft grotendeels buiten schot. In het westen valt de neerslag boven de 2000 meter in de vorm van sneeuw en meer richting het oosten boven de 1600 meter. Naast de neerslag gaat de wind ook flink toenemen met windstoten van 70 tot 100 km/h. Opletten voor het lawinegevaar dus. 

Tot dertig centimeter verse sneeuw

Pas tegen de avond bereikt de neerslag ook het oosten van Oostenrijk. Boven de 2000 meter kan er vandaag en aankomende nacht tussen de vijftien en dertig centimeter sneeuw vallen. Morgen (zondag) begint de dag met een aantal buien aan de noordkant van de Alpen. Boven de 1500 à 1600 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw.

Bekijk hier de actuele weerkaarten van Alpenweerman.nl

Vooral in de oostelijke helft kan de zon zich nog even laten zien tussen de bewolking door. Wederom staat er veel wind met windstoten op de toppen tussen de 60 en 80 km/h.

In het noordwesten van de Alpen zal de eerste neerslag dan ook al in de vroege ochtend gaan vallen

Lang blijft het niet droog want in de ochtend komt alweer een nieuw neerslaggebied vanuit het westen aanzetten. In het noordwesten van de Alpen zal de eerste neerslag dan ook al in de vroege ochtend gaan vallen. Samen met deze neerslag komt zeer zachte lucht de Alpen binnenstromen. De sneeuwvalgrens gaat stijgen richting de 2500 meter in de westelijke Alpen tot ruim 2000 meter in de oostelijke helft.

Lawinegevaar door veel wind en neerslag

Daarnaast gaat de wind in de middag sterk toenemen. Op de toppen worden windstoten van 100 tot 120 km/h verwacht! Mogelijk op de hoogste toppen een uitschieter boven de 120 meter. Het spreekt voor zich de combinatie van veel neerslag (met regen) en veel wind een ‘goed recept’ is voor een verhoogd lawinegevaar. Voor zondag is het dus de vraag of het verstandig is de bergen in te gaan en raadpleeg dan ook de lokale berichtgeving.

en samenspel van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en depressies die via de Noordzee naar de Alpen trekken zorgen voor koudere lucht en veel neerslag

Maandag trekt de neerslag naar het oosten weg en blijft het hard waaien met windstoten op de toppen van 100 km/h of meer. Dinsdag staat in het teken van een ander winters weertype. Het zat al even in de kaarten maar vanaf dinsdag draait de wind naar een noordelijke richting. Een samenspel van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en depressies die via de Noordzee naar de Alpen trekken zorgen voor koudere lucht en veel neerslag. Er zal weer even sprake zijn van een echte Nordstau in de Alpen.

Bron: Alpenweerman.nl


Lees alles over Wintersport Weer en Verkeer op Snowrepublic > klik hier!


(Visited 211 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer