95% van de lawineslachtoffers is man; mannen nemen veel risico

Afgelopen winterseizoen 2021-2022 (dus niet dit seizoen) vielen er in Oostenrijk 18 dodelijke slachtoffers als gevolg van een lawine. Een forse toename ten opzichte van het corona-wintersportjaar 2020, maar ook ten opzichte van voorgaande jaren 2018 en 2019. Maar liefst zeventien van de doden waren mannen. Volgens de Oostenrijkse Alpenclub (ÖAV) is dit niet te wijten aan het feit dat meer mannen in de winter off-piste gingen, maar vooral aan mannelijk risicogedrag.
Vrouwen ‘nemen waarschuwingen serieuzer’
Volgens de ÖAV beslissen vrouwen “defensiever” en zouden ze “waarschuwingen serieuzer nemen”, zei Michael Larcher, hoofd van de bergsportafdeling bij de Alpine Club. Mannen zouden, veel meer dan vrouwen, de “illusie van controle” hebben, vertelde de Alpine Club. De bereidheid van mannen om risico’s te nemen wordt door verschillende factoren vergroot. “Het zijn sterke emoties zoals euforie of de sociale druk van een groep die mensen die tot een verhoogd risicogedrag leiden”, legt de bergsportexpert uit. Ook “lokroep van de zeldzame kans” zouden een rol spelen bij de beslissing om toch een onbeveiligde route te kiezen.
Vrouwen worden -blijkbaar- simpelweg minder onder druk gezet in moeilijke situaties. Mannen geven vaker toe aan twijfel en onzekerheid, zei Larcher. Dit verhoogt op zijn beurt de bereidheid om risico’s te nemen. Dit gedrag zou veel vaker ten grondslag liggen aan lawine-ongelukken dan factoren als niet-sportief zijn, onervaren of slecht uitgerust.
Ook in 2023
Ook dit seizoen 2022/2023 is het opvallend dat het vooral mannen zijn die slachtoffer zijn geworden van een lawine. In mijn column “Lawines: waarom zijn mensen zo?” constateerde ik dit al en dat werd onderschreven door de Tiroolse lawine-expert Patrick Nairz. Hij zie daarover: “Vrouwen kunnen blijkbaar beter luisteren naar hun gevoelens”, zo zegt hij. Hoogstwaarschijnlijk spelen hier hormonen een rol, aldus Nairz.
Cursus
De Alpine Club organiseert cursussen waarin niet alleen aandacht wordt besteed aan de gevaren van bergen, sneeuw, weer etc, maar ook wordt er aandacht gegeven aan de aspecten van prestatiedruk en groepsdynamiek.
Bron: orf.at | Hoofdfoto: Pexels
Lees ook:
- COLUMN | Is zelfoverschatting hét gevaar op de piste?
- COLUMN | Bewustwording gevaar lawines en off-piste skiën is essentieel
- COLUMN | Lawines: waarom zijn mensen zo?
Ik ben ontzettend gek op wintersporten. ’t Maakt me niet uit waar ik dat doe, als er maar sneeuw ligt. En als ik er maar schrijven kan, zoals ik dat sinds 2008 doe voor Snowrepublic. Na het snowboarden hou ik er ook enorm van om een biertje te drinken in de après-ski tent en de bekende après-ski nummers mee te lallen. En oh ja, ik ben die hard Goofy 🙂