Afgelopen winterseizoen 2021-2022 (dus niet dit seizoen) vielen er in Oostenrijk 18 dodelijke slachtoffers als gevolg van een lawine. Een forse toename ten opzichte van het corona-wintersportjaar 2020, maar ook ten opzichte van voorgaande jaren 2018 en 2019. Maar liefst zeventien van de doden waren mannen. Volgens de Oostenrijkse Alpenclub (ÖAV) is dit niet te wijten aan het feit dat meer mannen in de winter off-piste gingen, maar vooral aan mannelijk risicogedrag.

Aantal lawine ongelukken en slachtoffers in Oostenrijk – Bron: de.statista.com

Vrouwen ‘nemen waarschuwingen serieuzer’

Volgens de ÖAV beslissen vrouwen “defensiever” en zouden ze “waarschuwingen serieuzer nemen”, zei Michael Larcher, hoofd van de bergsportafdeling bij de Alpine Club. Mannen zouden, veel meer dan vrouwen, de “illusie van controle” hebben, vertelde de Alpine Club. De bereidheid van mannen om risico’s te nemen wordt door verschillende factoren vergroot. “Het zijn sterke emoties zoals euforie of de sociale druk van een groep die mensen die tot een verhoogd risicogedrag leiden”, legt de bergsportexpert uit. Ook “lokroep van de zeldzame kans” zouden een rol spelen bij de beslissing om toch een onbeveiligde route te kiezen.

Vrouwen worden -blijkbaar- simpelweg minder onder druk gezet in moeilijke situaties. Mannen geven vaker toe aan twijfel en onzekerheid, zei Larcher. Dit verhoogt op zijn beurt de bereidheid om risico’s te nemen. Dit gedrag zou veel vaker ten grondslag liggen aan lawine-ongelukken dan factoren als niet-sportief zijn, onervaren of slecht uitgerust.

Ook in 2023

Ook dit seizoen 2022/2023 is het opvallend dat het vooral mannen zijn die slachtoffer zijn geworden van een lawine. In mijn column “Lawines: waarom zijn mensen zo?” constateerde ik dit al en dat werd onderschreven door de Tiroolse lawine-expert Patrick Nairz. Hij zie daarover:  “Vrouwen kunnen blijkbaar beter luisteren naar hun gevoelens”, zo zegt hij. Hoogstwaarschijnlijk spelen hier hormonen een rol, aldus Nairz.

Cursus

De Alpine Club organiseert cursussen waarin niet alleen aandacht wordt besteed aan de gevaren van bergen, sneeuw, weer etc, maar ook wordt er aandacht gegeven aan de aspecten van prestatiedruk en groepsdynamiek.

Bron: orf.at | Hoofdfoto: Pexels

Lees ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer