advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

 

80-jarige Française langlauft vijftigste Engadin Skimarathon

Door Pauline van der Waal | 2 februari 2018

De Engadin Skimarathon is niet zo maar een rondje langlaufen, maar is in totaal 42 kilometer lang, net zoals een ‘gewone’ marathon. In 1969 werd deze Zwitserse wedstrijd voor het eerst georganiseerd, en was Françoise Stahel er al bij. Nu, 50 jaar later, is ze dat nog steeds. Sterker nog: ze heeft er van alle edities nooit eentje overgeslagen!

Françoise Stahel bij de finish van de Engadin Skimarathon
Françoise Stahel bij de finish van de Engadin Skimarathon

Vijftigste Engadin Skimarathon op 11 maart 2018

In 1969 verschenen zo’n 900 deelnemers aan de start om de 42.195 kilometer af te leggen op het bevroren Silsermeer. Ondanks dat dat aantal ook al niet niks was, is deze marathon inmiddels uitgegroeid tot het grootste langlaufevenement van heel Zwitserland.
Dit jaar is het de vijftigste keer dat de Engadin Skimarathon wordt georganiseerd, en is het dus reden voor extra feest.

Bijzondere deelneemster doet voor de vijftigste keer mee

Vijftig edities, vijftig deelnames: ga er maar aan staan! Maar dat is precies wat Françoise Stahel doet dit jaar. In 1959 ging ze vanuit Frankrijk naar Klosters om een vreemde taal te leren. Ze kon toen nog niet vermoeden dat ze zo verliefd zou worden op het land, en vooral op de winterse bergen. Ook was de weg naar fanatiek langlaufster nog een lange!

Op naar de vijftigste editie!
Op naar de vijftigste editie!

Niet skiën als receptioniste

In Klosters ging de toen nog jonge Françoise aan het werk als receptioniste in een hotel. Het werd haar echter expliciet verboden om te gaan skiën. Stel je voor dat ze iets zou breken en ze daardoor niet meer zou kunnen werken…
Eerst gehoorzaamde ze, maar kon het toch niet laten om stiekem de latten onder te binden. Ze merkte echter al snel dat haar talent niet bij het skiën lag, maar dat ze het meer van haar uithoudingsvermogen moest hebben. Langlaufen bleek haar wel te liggen. Zo goed, dat ze in 1972 een verdienstelijke tweede plaats behaalde in de wedstrijd van dat jaar.

Inmiddels is de fanatieke langlaufster 80 jaar geworden, en kijkt ze uit naar haar jubileum op de marathon.

Archiefbeeld van de marathon in 1974
Archiefbeeld van de marathon in 1974

Appel valt niet ver van de boom

Françoise is moeder en oma, en in de familie is ze niet de enige langlauffanaat. Zo zullen de eerstvolgende marathon tijdens de jubileumversie drie generaties aan de start verschijnen. Naast Françoise zelf zijn dat haar dochter en kleindochter. Wij wensen alle dames heel heel succes!

Drie generaties
Drie generaties

Meer weten over de Engadin Skimaraton? Klik hier!

Ter gelegenheid van de 50ste editie werd onderstaande jubileumfilm gemaakt. Dat is genieten!

Bron: MySwitzerland

advertentie