8 vragen over tourskiën, beantwoord door een prof
Wil jij nieuwe technieken leren, je favoriete skigebied herontdekken en dichter bij de natuur zijn? Dan is tourskiën zeker wat voor jou! Maar hoe zit het nu eigenlijk met die vellen onder je ski’s en is het noodzakelijk om een gids mee te nemen bij je tocht? Olivier Bergain, directeur van de Franse skischolen ESF, geeft antwoord op 8 belangrijke vragen.
-
Hoe te starten als je gewend bent aan skiën op de piste maar geen kennis of de juiste materialen hebt om te gaan tourskiën?
Zoals vaak het geval is bij vele andere sporten: begin samen met iemand die de ervaring wèl al heeft. Bijna in elk skigebied worden er lessen voor beginners aangeboden door de ESF of door Bureau des Guides.. Deze professionals kennen de omgeving op hun duimpje en bezitten de kennis. Zij laten je in alle rust het tourskiën ontdekken. Voor het juiste materiaal moet je bij de skiverhuur zijn. Steeds meer winkels verhuren complete tourski-sets compleet met ski’s, stijgvellen en schoenen.
Kan een goede wandelaar, zonder enige ski-ervaring, een goede tourskiër worden?
Tourskiën heeft weinig overeenkomsten met het gewone wandelen. Daarom is het erg belangrijk om eerst de basis van het alpineskiën onder de knie te hebben. Pas daarna kan je het tourskiën op een veilige manier ontdekken en ontwikkelen.
Vanaf welke leeftijd kan je beginnen met het tourskiën?
Tourskiën wint aan populariteit en dat betekent dat zelfs de allerkleinsten al aan tourskiën beginnen. Leeftijd speelt dus geen rol zolang als je maar wel de basis van het alpineskiën beheerst. De markt van het tourskiën is echter vooral nog gericht op de volwassen tourskiër dus het vinden van geschikte tourski materialen voor de allerkleinsten kan nog wel een probleem zijn. Gelukkig komt hier steeds meer verandering in en de verwachting is dan ook dat steeds meer skiverhuur winkels ook voor de jongste tourskiërs materialen in huis krijgen.
Bestaan er evenementen die specifiek gericht zijn op tourskiën?
Jazeker! Er worden verschillende evenementen georganiseerd rondom tourskiën. In de Queyras organiseert Arvieux op 8 april 2019 een internationale tourski wedstrijd: Le Grand Béal. Dit is de oudste alpine ski race van de Alps du Sud. Chabanon organiseert in februari de Relai de Chabanon; een tourski race in het donker. Van 18 tot 20 januari 2019 organiseert Arêches-Beaufort een evenement speciaal voor vrouwen; Tourskiën & Yoga! In Les Arcs wordt van 25 tot 27 januari 2019 het tourski-event Big UP & DOWN georganiseerd. Hier komen beginners en experts bij elkaar om nieuwe tourski technieken te testen.
Bestaan er speciale pistes of markeringen voor het tourskiën?
Tourskiën mag niet zomaar overal. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om tijdens het tourskiën zomaar een geprepareerde piste op te lopen. Hierdoor kunnen namelijk gevaarlijke situaties ontstaan. Steeds meer skigebieden bieden daarom tegenwoordig speciale tourski routes aan zodat je op een veilige manier het tourskiën kan gaan ontdekken zonder hinder te ondervinden van alpineskiërs of snowboarders. Op de websites van de vele skigebieden vind je de aanwezige tourski routes die geboden worden.
Waarom moeten er speciale stijgvellen onder je ski’s als je ook gewoon de lift naar boven kan nemen?
Omhoog lopen met stijgvellen is super gezond en enorm gezond voor je conditie. Daarnaast is dát juist wat tourskiën tot tourskiën maakt; Met vellen onder de ski’s, dichter bij de natuur, de bergen opklimmen om vervolgens op de mooiste plekken de afdaling in te zetten. Toch is het zo, dat als je net begint met tourskiën de liften een handige en welkme oplossing kunnen zijn. Hierdoor bereik je sneller je vertrekpunt en het helpt je in het begin om de steilere klimstukken te vermijden.
Kan je wel stijgvellen gebruiken als je veganist bent?
De Inuit Nomaden gebruikten vroeger echte zeehondenhuiden om zich op te verplaatsen maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Al vele jaren geleden zijn deze vervangen door synthetische huiden of huiden van Mohair (berggeitenhaar). Tourskiën kan dus ook als je veganist bent!
Is het verplicht of noodzakelijk om altijd een berggids mee te nemen als je gaat tourskiën?
Verplicht is het niet maar het is wel raadzaam om de eerste weken met een berggids op pad te gaan. Je ontdekt zo niet alleen de mooiste tourski plaatsen maar leert ook nog eens de juiste technieken onder de ski te krijgen. Daarnaast kent de berggids de gevaren van de bergsport maar al te goed en hij zal je dan ook de kennis hiervan bijbrengen. Tourskiën is namelijk een èchte bergsport en je krijgt hierbij te maken met alle grote bergsportgevaren; Rotsen, kloven, gletsjerspleten, gevaarlijke rivieren en lawines. Met de juiste kennis van hoe te handelen bij een dergelijk gevaar, leer je de risico’s te reduceren tot aanvaardbare risico’s.
BRON: France Montagnes
Naast de liefde voor mijn gezin, mijn foodtruckbedrijf en schrijven in de breedste zin van het woord heb ik ook een enorme liefde voor alles wat met wintersport, skiën en sneeuw te maken heeft. Op snowrepublic.nl neem ik je graag mee in mijn persoonlijke belevingswereld op het gebied van al het moois dat de besneeuwde bergen ons te bieden hebben!