8 soorten retro wintersporten in Duitsland
Retro wintersporten in Duitsland
Door Matthijs van der Pol
In Duitsland hebben ze weer wat leuks bedacht: ze brengen klassieke wintersporten weer helemaal terug. Telemarken en biatlon zijn terug van weggeweest, het traditionele sleetjerijden is razend populair en het ene na het andere nostalgische ski-evenement schiet uit de grond. Hoe leuk is dat? En waar ga jij naartoe?
Ruhpolding : Langlaufen als in de jaren 60
Al sinds de jaren 60 wordt in Duitsland fanatiek aan biatlon gedaan. Bij deze sport leggen deelnemers een langlaufparcours af, waarbij ze onderweg op doelen schieten. Ruhpolding is vanaf het begin het sportieve hart van deze klassieke wintersport. Ga je zelf aan de biatlon? En/of bezoek je de wereldbekerwedstrijden tussen 15 en 20 januari 2019?
Ertsgebergte: Leer telemarken in twee dagen
Ertsgebergte, op de grens met Tsjechië, is een kleinschalige gebied waar je bijvoorbeeld kunt leren telemarken. Dit is een techniek die ontstond in de 19e eeuw. Tijdens de Holzhauer Telemarktage worden cursussen aangeboden voor beginners en gevorderden.
Berchtesgadener Land: De oudste kabelbaan ter wereld
De Predigtstuhlbahn (Berchtesgadener Land) is de oudste in originele staat verkerende cabinelift ter wereld. De lift komt uit 1928 en een ritje met dit Beierse staaltje techniek is pure nostalgie. Maak het uitje compleet door op de top van de berg ook het bijbehorende museum te bezoeken.
Het Zwarte Woud: Wintersport op korte latten
Tegenwoordig is skiën een normale sport, maar dit was in de jaren 20 zeker niet het geval. Maar in het Zwarte Woud hadden ze daar destijds iets op gevonden. In plaats van ski’s gebruikten kinderen kromme latten van oude tonnen om de berg af te roetsjen. Die waren weliswaar een stuk korter, hard gingen ze evengoed. Sinds 1923 vindt hier dan ook het Fassdaubenrennen plaats, de eerstvolgende editie is op 1 maart 2019.
Pfronten: Boerenslee of paardenkoets?
In Pfronten worden de oude boerensledes weer van stal gehaald. Vroeger dienden ze voor vervoer van hooi of hout, maar tegenwoordig hebben ze een andere functie. Ze gaan er namelijk met twee meter lange gevaartes tijdens het Hörnerschlittenrennen vlak voor de vastentijd met wel 80 km/uur naar beneden. In een traditionele paardenslee gaat het er gelukkig rustiger aan toe.
Sauerland: Skiën zoals 100 jaar geleden
Om het jaar vindt in Neuastenberg een ouderwets skifeestje plaats: het Nostalgie-Skirennen. Gehuld in enkellange rokken of knielange broeken zoeven deelnemers ook in 2019 op houten ski’s de berg af, net als 100 jaar geleden.
Inzell: Sleetje rijden door het bos
Ook in Inzell kent sleetjetrijden een lange traditie. Neem een gratis slee en geniet van de 600 meter lange natuurrodelbaan Adlgaß. Na een tocht door het bos eindig je bij een gezellige stube waar de heiße Schokolade voor je klaar staat. En of je er nou nog een neemt, of nog een, maakt niet uit.
Zugspitze: Een traditie sinds 1953
Tussen alle winterse tradities vormt het Vierschanzentournee een absoluut hoogtepunt. Al sinds de jaren 60 zit half Nederland op nieuwjaarsdag aan de buis gekluisterd voor het skispringen in Garmisch-Partenkirchen. Met 2.962 meter hoogte is de Zugspitz-Region het enige gletsjerskigebied in Duitsland. Goed voor meer dan 100 km aan skiplezier, waaronder Duitslands langste freeridepiste Dammkar.
Meer informatie? germany.travel.nl
Bron kopfoto: sueddeutsche.de
Ik, Matthijs, ben graag actief in de bergen. In de zomer: mountainbiken, hiken en hardlopen. In de winter ga ik graag snowboarden. Ik ben overigens maar een simpele snowboarder. Geen rare tricks, maar ik geniet wel enorm van elk moment in de sneeuw.