Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Retro wintersporten in Duitsland

Door Matthijs van der Pol

In Duitsland hebben ze weer wat leuks bedacht: ze brengen klassieke wintersporten weer helemaal terug. Telemarken en biatlon zijn terug van weggeweest, het traditionele sleetjerijden is razend populair en het ene na het andere nostalgische ski-evenement schiet uit de grond. Hoe leuk is dat? En waar ga jij naartoe? 

Retro Wintersporten in Duitsland - Snowrepublic
Retro Wintersporten in Duitsland – Snowrepublic

Ruhpolding : Langlaufen als in de jaren 60

Al sinds de jaren 60 wordt in Duitsland fanatiek aan biatlon gedaan. Bij deze sport leggen deelnemers een langlaufparcours af, waarbij ze onderweg op doelen schieten. Ruhpolding is vanaf het begin het sportieve hart van deze klassieke wintersport. Ga je zelf aan de biatlon? En/of bezoek je de wereldbekerwedstrijden tussen 15 en 20 januari 2019?

Ertsgebergte: Leer telemarken in twee dagen

Ertsgebergte, op de grens met Tsjechië, is een kleinschalige gebied waar je bijvoorbeeld kunt leren telemarken. Dit is een techniek die ontstond in de 19e eeuw. Tijdens de Holzhauer Telemarktage worden cursussen aangeboden voor beginners en gevorderden.

Retro Wintersporten in Duitsland - Snowrepublic
Retro Wintersporten in Duitsland – Snowrepublic

Berchtesgadener Land: De oudste kabelbaan ter wereld

De Predigtstuhlbahn (Berchtesgadener Land) is de oudste in originele staat verkerende cabinelift ter wereld. De lift komt uit 1928 en een ritje met dit Beierse staaltje techniek is pure nostalgie. Maak het uitje compleet door op de top van de berg ook het bijbehorende museum te bezoeken.

Het Zwarte Woud: Wintersport op korte latten

Tegenwoordig is skiën een normale sport, maar dit was in de jaren 20 zeker niet het geval. Maar in het Zwarte Woud hadden ze daar destijds iets op gevonden. In plaats van ski’s gebruikten kinderen kromme latten van oude tonnen om de berg af te roetsjen. Die waren weliswaar een stuk korter, hard gingen ze evengoed. Sinds 1923 vindt hier dan ook het Fassdaubenrennen plaats, de eerstvolgende editie is op 1 maart 2019.

Retro Wintersporten in Duitsland - Snowrepublic
Retro Wintersporten in Duitsland – Snowrepublic

Pfronten: Boerenslee of paardenkoets?

In Pfronten worden de oude boerensledes weer van stal gehaald. Vroeger dienden ze voor vervoer van hooi of hout, maar tegenwoordig hebben ze een andere functie. Ze gaan er namelijk met twee meter lange gevaartes tijdens het Hörnerschlittenrennen vlak voor de vastentijd met wel 80 km/uur naar beneden. In een traditionele paardenslee gaat het er gelukkig rustiger aan toe.

Sauerland: Skiën zoals 100 jaar geleden

Om het jaar vindt in Neuastenberg een ouderwets skifeestje plaats: het Nostalgie-Skirennen. Gehuld in enkellange rokken of knielange broeken zoeven deelnemers ook in 2019 op houten ski’s de berg af, net als 100 jaar geleden.

Retro Wintersporten in Duitsland - Snowrepublic
Retro Wintersporten in Duitsland – Snowrepublic

Inzell: Sleetje rijden door het bos

Ook in Inzell kent sleetjetrijden een lange traditie. Neem een gratis slee en geniet van de 600 meter lange natuurrodelbaan Adlgaß. Na een tocht door het bos eindig je bij een gezellige stube waar de heiße Schokolade voor je klaar staat. En of je er nou nog een neemt, of nog een, maakt niet uit.

Zugspitze: Een traditie sinds 1953

Tussen alle winterse tradities vormt het Vierschanzentournee een absoluut hoogtepunt. Al sinds de jaren 60 zit half Nederland op nieuwjaarsdag aan de buis gekluisterd voor het skispringen in Garmisch-Partenkirchen. Met 2.962 meter hoogte is de Zugspitz-Region het enige gletsjerskigebied in Duitsland. Goed voor meer dan 100 km aan skiplezier, waaronder Duitslands langste freeridepiste Dammkar.

Meer informatie? germany.travel.nl

Bron kopfoto: sueddeutsche.de

(Visited 709 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer