7 tips om met je ski-uitrusting te gaan vliegen

Door Saskia Smulders

Steeds vaker kiezen wintersporters om te gaan vliegen naar hun wintersportbestemming. Ze hebben geen zin in de ellenlange files, vooral in Duitsland of om winterbanden te monteren. Bovendien breiden steeds meer vliegtuigmaatschappijen hun dienstregelingen uit richting de Alpen. Maar als je voor ’t vliegtuig kiest, dan kom je voor de keuze te staan: neem ik mijn eigen ski’s/snowboard wel of niet mee. En dan vooral: hoe zorg je er voor dat je ski’s of snowboard de reis veilig overleven? We hebben een paar tips voor je.

Tip 1: Gebruik een aparte tas

Veel ski- of snowboardfabrikanten bieden een aparte tassen aan om je ski’s of snowboard in te vervoeren. Deze zijn goed uitgerust voor vervoer per vliegtuig. Check van tevoren wel goed of je van de maatschappij één of twee tassen mag inchecken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je je schoenen apart wil inchecken. Bij sommige maatschappijen, zoals Transavia, mag je je skischoenen als handbagage inchecken. 

Tip 2: Omwikkel je ski’s of snowboard

Als je er niet zeker van bent dat je ski’s of snowboard ongeschonden de reis gaan overleven kun je ervoor kiezen om ze te omwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld met een deken of grote handdoek. Zorg ervoor dat deze goed blijft vastzitten door er duct tape omheen te wikkelen. Zo weet je zeker dat je kanten en punten goed blijven.

Tip 3: Wees op tijd

Je moet bij de balie of bij het online inchecken altijd aangeven dat je met een ski-uitrusting reist. Meestal moet je na het normale inchecken je uitrusting bij een apart punt afgeven en, indien van toepassing, betalen. Dit kost altijd wat extra tijd, dus calculeer dit ruimschoots in.

Tip 4: Weeg en meet je gear

Het is raadzaam om je spullen van te voren even te wegen. Bij veel maatschappijen mag je tot een bepaald gewicht gratis inchecken. Weegt het meer, dan moet je extra betalen. Bij AirFrance gaan ze zelfs nog een stapje verder: is je gear groter dan 158 cm, maar kleiner dan 300 cm (en dat meten ze als volgt: lengte + breedte) dan moet je fors extra per vlucht betalen. Bij Swiss Air is het meenemen van je uitrusting trouwens gratis!

Tip 5: Neem je helm als handbagage mee

Je helm is kwetsbaar. Daarom wil je niet dat er hardhandig mee gegooid wordt. Neem je helm dus zoveel mogelijk als handbagage mee. Lukt dat niet, zorg dan dat ie goed verpakt in je koffer gaat. Doe er bijvoorbeeld een handdoek in, en leg ‘m strak tussen je kleding. Datzelfde geldt voor je goggle. 

Tip 6: Check goed bij je maatschappij

Per maatschappij gelden er verschillende mogelijkheden voor het meenemen van je ski-uitrusting. Zo mag je soms maar 1 item meenemen; best onhandig als je ski’s en skischoenen hebt. De verschillen kunnen per maatschappij groot zijn. Check dit dus goed van te voren. 

Tip 7: Stop zoveel mogelijk kleding bij je uitrusting

Ben je nog niet gekomen aan de maximale kilo’s die toegestaan zijn? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om nog wat kleding bij je uitrusting te stoppen. Ook handig om ervoor te zorgen dat je ski’s of snowboard goed beschermd zijn. 

Foto: Francisco Torres op Unsplash


Lees ook: Dit kost het meenemen van skispullen in het vliegtuig


Hoofdfoto: Francisco Torres op Unsplash

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer