Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Al paar jaar wil ik leren om off piste te kunnen snowboarden, want het lijkt mij zo idyllisch om door de verse sneeuw, zonder mensen om mij heen te genieten van de ongerepte natuur. Vorig jaar heb ik de eerste voorzichtige stapjes gemaakt. Deze winter wil ik echter doorpakken. Maar wat zijn nou de meest gemaakte fouten die een beginner kan maken? En hoe kan ik daarvan leren

1. Je kunt geen bochten maken

Je hebt de geprepareerde piste verlaten en zweeft door de verse sneeuw heen. Je bent even euforisch, totdat je ineens doorhebt dat jouw snowboard in de sneeuw wegzakt. Hoe moet je een bocht maken? Dit is de haat-liefde verhouding die je gaat krijgen met off piste snowboarden. Je kunt het oplossen door jouw gewicht naar je achterste been verplaatsen en je neus omhoog te trekken. Vooral in het begin zal dit fysiek behoorlijk zwaar zijn.

2. Je komt vast te zitten in een kuil / greppel

Het is bijna gegarandeerd dat dit gebeurd tijdens je eerste afdeling: je komt ineens vast te zitten in een greppel waar je niet makkelijk uit kunt komen. Succes met jezelf uit te graven. Je kunt dit voorkomen door je route goed uit te kiezen en ‘hoog’ te blijven. Hoe leuk de kuilen ook lijken, sla ze maar even over.

snowrepublic tips beste off piste snowboarden
Bron: Pixabay

3. Je kunt niet opstaan

Je komt tot en met je heupen vast te zitten in de diepe sneeuw. Als je jezelf wilt afzetten, dan zakken je armen alleen maar dieper weg in de sneeuw. Je begint te zweten en raakt langzaam uitgeput. Skiërs hebben nog het geluk dat ze stokken hebben, maar wij hebben dit niet. Wat is dan de beste tip? Draai jezelf op je zij, doe je tas af en leg die in de sneeuw. Gebruik je tas om jezelf omhoog te duwen.

4. Je gaat op pad zonder Lawine Pakket

Laat ik hier niet te veel woorden aan vuil maken en zorg ervoor dat je de juiste spullen bij je hebt. Ik wil mezelf niet verantwoordelijk voelen voor jouw veiligheid en ga geen advies geven, dus laat je goed informeren door een expert.

5. Je botst tegen een boom aan

Het is mogelijk dat je met een flinke klap tegen een boom terecht komt, maar over het algemeen zal het wel meevallen, er vooral grappig uit zien en lach je jezelf rot. Je valt en grijpt de boom vast om jezelf omhoog te houden. Wellicht zijn die bomen toch best handig.

snowrepublic tips beste off piste snowboarden
Bron: Pixabay

6. Je verliest je spullen

Doordat de sneeuw zo zacht is, ligt het gevaar op de loer dat je jouw spullen niet terug kan vinden als ze vallen. Wees voorzichtig..

7. Je doet je snowboard af en krijg hem niet meer aan

Als je vast komt te zitten in de diepe poedersneeuw, dan heb je de neiging om je snowboard af te doen. Maar als het niet echt noodzakelijk is, doe het dan vooral niet. Enerzijds omdat jij jouw board kunt verliezen doordat die de berg afvalt, anderzijds omdat het heel lastig is om hem vervolgens weer vast te krijgen.

Relevant artikel

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer