Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

60 jaar oud mysterie gruwelijke dood studenten opgelost: een lawine

Door: Saskia Smulders

Is het mysterie van Dyatlov Pass eindelijk opgelost? De gruwelijke dood van negen studenten tijdens een Siberische skireis in 1959, werd ooit toegeschreven aan ‘aliens en yeti’s’ maar zou worden veroorzaakt door een lawine. Dat suggereert in ieder geval jarenlang onderzoek door een Zwitsers instituut. 

Complottheorieën

De vondst van de halfnaakte en verminkte lichamen voedde talloze bizarre complottheorieën waarbij zelfs ruimtemannetjes en yeti’s als dader werden aangewezen. Zwitserse wetenschappers hebben met behulp van computermodellen berekend dat een bijzonder soort lawine hun dood heeft veroorzaakt. De lawine zouden ze zelf veroorzaakt hebben door het maken van een zgn. snee in de sneeuw die ze maakten om hun tenten op te zetten.

De studenten aan ’t hiken | Foto: via Dailymail.co.uk

Ze maakten deze snee door een deel van het oppervlakte af te vlakken in de veronderstelling dat ze hierdoor beschermd zouden worden door de stevige, ijzige wind die op het moment waaide. Deze snee in combinatie met een zeldzame soort wind, een zgn. kabatische wind, zorgde voor een plaatlawine. Deze zorgde er vervolgens voor dat de studenten uit hun tent werden gevaagd en vanwege de extreem lage temperatuur (-25 graden celsius) doodvroren.

Simulatie van de opstelling van de tent onder het afgevlakte deel van de sneeuw. | Bron: Dailymail.co.uk

Door de plaatsing van de tent stapelde de sneeuw stapelde zich vervolgens onder aanvoering van de wind. Op een gegeven moment ontstond er een scheur waardoor de plaat losliet.

Eerder onderzoek

Naar deze catastrofe is al eerder onderzoek gedaan, maar toen konden de onderzoekers geen verklaring vinden voor de lawine terwijl er die dag en avond helemaal geen verse sneeuw was gevallen. Er moest dus een nieuwe theorie komen en dit is de meest waarschijnlijke, aldus de onderzoekers. We zullen het echter nooit voor de volle 100% weten.

Toen de studenten niet terugkeerden van hun tocht werd een grote reddingstocht opgezet | Foto via Dailymail.co.uk
De overblijfselen van de tent die maar liefst 20 kilometer verderop werd teruggevonden | Foto via Dailymail.co.uk

Yeti

Van twee van de slachtoffers ontbraken hun ogen en tong terwijl anderen -allemaal jong en fit- schedelbreuken en gebroken ribben. Vooral dat eerste feit voedde de theorieën dat dit het werk zou zijn van verschrikkelijke sneeuwmannen of yeti’s. Er waren trouwens ook andere theorieën. Zo was er een theorie dat de studenten op een geheime missie waren om Amerikaanse agenten te ontmoeten. Deze theorie werd nog eens extra gevoed door de KGB connecties die twee studenten hadden. De onderzoekers hebben deze theorieën naar het land der fabelen verwezen.

Alleen sokken en ondergoed

Sommige wandelaars werden gevonden met alleen sokken en ondergoed. Waarom dat was – het was immers zeer koud- hebben de onderzoekers niet kunnen verklaren. De aannemelijkste verklaring is het zogenaamde ‘paradoxaal uitkleden’, dat zich bij tot 25% van de sterfgevallen door hypothermie voordoet. Het ontstaat meestal bij middelmatige tot zware hypothermie, wanneer de persoon gedesoriënteerd en verward is. Hierdoor kan het zijn dat de persoon in kwestie zich uitkleedt, wat op zijn beurt leidt tot een toename van warmteverlies. Dat zou ook verklaren waarom sommige lichamen een stuk verderop werden gevonden. Vier slachtoffers kwamen in het ravijn terecht; pas twee maanden later konden hun lichamen worden geborgen.

Nog onopgeloste vragen

Niet alle vragen die er zijn ontstaan na de mysterieuze dood van de studenten zijn opgelost met dit nieuwe onderzoek. Zo zou uit forensische onderzoeken blijken dat er een grote hoeveelheid radioactieve besmetting van de kleding van een aantal slachtoffers aangetroffen was. Vermoedelijk ontstond deze radioactiviteit pas op een later tijdstip, gezien hiervan geen vermelding bestond in eerdere verslagen. Na de begrafenissen gaven verwanten van de slachtoffers aan dat de huid van de slachtoffers er opvallend oranje uitzag en dat hun haar volledig grijs was. Hier is geen verklaring voor gegeven.

Bron: Dailymail.co.uk | Wikipedia.org

Anderen lazen ook:

(Visited 732 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer